Dark Mode Light Mode

Το αίτημα για την προσφορά Σώρρα – Θα εξετασθεί από ειδική επιτροπή του δήμου

Το αίτημα ενεργών δημοτών και πολιτών του δήμου Καβάλας σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων τα οποία θα αποφέρουν κέρδη στον ΟΤΑ και τις δωρεάν χρηματοδοτήσεις, που αφορά σε μία προσφορά του Αρτέμη Σώρρα, συμπεριλαμβανόταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. Στην αίθουσα βρισκόταν πολλοί από τους 244 πολίτες των οποίων οι υπογραφές συνόδευαν το αίτημα. Η πρόεδρος του σώματος Άννα Σπανδώνη θέλησε να διαβάσει τη δική της εισήγηση επί του θέματος, ωστόσο ο Στάθης Εριφυλλίδης, ο Άρης Βέρρος και ο Ηλίας Ιωαννίδης εξαρχής πρότειναν την απόσυρση του ζητήματος ώστε να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας του δήμου Καβάλας. Ο Βαγγέλης Παππάς πρότεινε να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών έστω και χωρίς να ληφθεί απόφαση, έως ότου εξασφαλισθούν γνωμοδοτήσεις από τις οικονομικές και νομικές δημοτικές υπηρεσίες.

Η Ελένη Κίτσου, επιχειρηματίας και μέλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης ανέλαβε να παραθέσει την άποψη των πολιτών που συνυπέγραψαν το αίτημα. Μίλησε για τη δυνατότητα που αναγνωρίζεται στο σώμα να εξουσιοδοτήσει έκαστο Δήμαρχο ώστε να αναζητήσει επενδυτές και χρηματοδότες προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και να στηριχθούν κοινωφελείς δράσεις. Η κ. Σπανδώνη παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι δύσκολο και περίπλοκο, επομένως θα πρέπει να ανατεθεί στις δημοτικές υπηρεσίες η έρευνα των λεπτομερειών σε συνεργασία με την ομάδα των πολιτών. Αυτό θα γίνει μέσω ειδικής επιτροπής που θα συσταθεί και θα επεξεργαστεί τα στοιχεία. Η κ. Κίτσου προσφέρθηκε να παραδώσει ανάλογο συμπέρασμα ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί για λογαριασμό του δήμου Ιεράπετρας Κρήτης.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης πρότεινε επίσης το θέμα να περάσει από την επεξεργασία της ΠΕΔ και της ΚΕΔ αφού το συνολικό ποσό αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ο Βαγγέλης Παππάς αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος αποφάνθηκε ότι οι εισηγήσεις δε θα γίνουν από απλούς συμβούλους αλλά από οικονομολόγους και νομικούς. Ο Παύλος Δεμερτζίδης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ένα τόσο σοβαρό θέμα τίθεται προς συζήτηση από ένα επαρχιακό δημοτικό συμβούλιο και δεν αποτελεί αφορμή συζητήσεως της κεντρικής διοίκησης. Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, παρατήρησε ο κ. Δεμερτζίδης και δήλωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία.

Πρόταση ολοκληρωμένη και γραμμένη σε ορθά ελληνικά εκ μέρους του επενδυτή δεν έχει κατατεθεί, προκειμένου και ο δήμος να ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις που θα τον βαρύνουν, παρατήρησε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Αυτές είναι οι βασικές προδιαγραφές μιας επίσημης προτάσεως και αυτές θα πρέπει να πληρούνται, διότι διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί σοβαρή συζήτηση, συμπλήρωσε ο κ. Σιμιτσής. Μη μας δουλεύετε και φέρτε μας ολοκληρωμένη πρόταση και όχι υπόδειγμα της απόφασης που ζητάτε να λάβουμε, είπε ο κ. Σιμιτσής σε έντονο ύφος προς την κ. Κίτσου η οποία διαρκώς διέκοπτε την τοποθέτηση του Δημάρχου.

Η ομιλήτρια παραδέχθηκε ότι δεν είναι εκπρόσωπος του κ. Σώρρα αλλά απλή ενεργή πολίτης, ενώ οι παριστάμενοι από το ακροατήριο ανέβασαν τους τόνους πρεσβεύοντας ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση χρηματοδοτήσεως λόγω της οικονομικής κρίσης. Το προεδρείο επέμενε να ζητά πρόταση και αιτιολόγηση των πηγών της χρηματοδοτήσεως, ενώ η ομιλήτρια απαντούσε ότι πρόταση δεν υπάρχει κι ότι ο δήμος δε θα έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Η στάση του σώματος εξόργισε τους παριστάμενους πολίτες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, ενώ κάποιοι εξ αυτών έδωσαν ακόμη και την εικόνα προκατάληψης.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ενέκριναν κατά πλειοψηφία - Τη δανειοδότηση 3.000.000 ευρώ για το δήμο Καβάλας

Επόμενο άρθρο

«Στην έκθεση της Σόφιας θα είμαστε πρωταγωνιστές»