Dark Mode Light Mode
«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στους Φιλίππους
Το αναζωογονημένο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου – Απλώνεται σε διάφορα σημεία και κτήρια της πόλης
Εθελοντική εργασία και μικροπροβλήματα στην πλατεία Κονσουλίδη

Το αναζωογονημένο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου – Απλώνεται σε διάφορα σημεία και κτήρια της πόλης

Η δήµαρχος Καβάλας ∆ήµητρα Τσανάκα, ο αντιδήµαρχος πολιτισµού Μιχάλης Λυχούνας, ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Ωδείου Χάρης Τριανταφυλλίδης και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου Κορίνα Βουγιούκα, παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης κοινή συνέντευξη τύπου στην αυλή του κτηρίου της Παλιάς Μουσικής όπου και παρουσίασαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού 16ου Φεστιβάλ  Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Με κεντρικό άξονα τη διαδραστική σχέση της μουσικής με το λόγο και την ποίηση το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου θα φιλοξενήσει φέτος μια σειρά από ποικίλες δράσεις:

– παραστάσεις,

– τρεις κύκλους εργαστηρίων για παιδιά, για νέους και για το ευρύτερο κοινό,

– forum νέων καλλιτεχνών με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και του Μονάχου.

Εβδομήντα καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά, θα επισκεφθούν την πόλη μας για να διηγηθούν στο κοινό ιστορίες με στίχους και λέξεις σε «Σονάτα Φθινοπώρου».

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου του ΔΩΚ Χάρη Τριανταφυλλίδη, ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός έφτασε σε κάποιο σημείο να πραγματοποιείται «μεταξύ συγγενών και φίλων», μεταξύ γονέων των παρισταμένων και ορισμένων ελάχιστων φίλων της μουσικής. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ριζική αλλαγή της δομής και της φιλοσοφίας προκειμένου ο θεσμός να γίνει περισσότερο εξωστρεφής. Να απλωθεί στις γειτονιές και τις πλατείες της πόλης καθώς και σε κτήρια που αποτελούν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας θεώρησε ευτυχές το γεγονός ότι η πόλη διατηρεί ως θεσμό ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής και ανέφερε την επιθυμία της διοικήσεως να αποκτήσει το φεστιβάλ περισσότερο ζωντανή παρουσία μέσα στην Καβάλα. Ίσως να γίνει κι ένας θεσμός υπερτοπικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό εξάλλου κι ενισχύθηκε οικονομικά ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ενώ απέκτησε και το δικό του «αυτόνομο» χρόνο στο πολιτιστικό ημερολόγιο των εκδηλώσεων. Η ευχάριστη φετινή είδηση αφορά στη συνεργασία και επιχορήγηση του θεσμού εκ μέρους του υπουργείου πολιτισμού. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους έπραξαν το καλύτερο δυνατό και τώρα το κοινό καλείται να αγκαλιάσει το «αναγεννημένο» Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κορίνα Βουγιούκα θύμισε ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα έπρεπε να προετοιμασθεί η διοργάνωση του φετινού θεσμού. Ο στόχος όμως επετεύχθη κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρακολουθήσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η κ. Βουγιούκα εξήγησε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, παράλληλα όμως και λόγω συνδυασμού με την ποίηση και το λόγο θα δώσει «κλειδιά» στους ακροατές ώστε να το παρακολουθήσουν, ακόμη κι αν δε σχετίζονται στενά με την κλασική μουσική.

Το φεστιβάλ θα δώσει βήμα και στους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η πίεση του χρόνου δεν επέτρεψε τη δημοσίευση πρόσκλησης, κάτι που θα δρομολογηθεί εγκαίρως για το θεσμό του επόμενου έτους, παρόλα αυτά προσκλήθηκαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες που σπουδάζουν εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Ζητούμενο είναι να μετατραπεί η Καβάλα σε βήμα και σκηνή για νέους καλλιτέχνες οι οποίοι θα παρουσιάζουν εδώ τη δουλειά τους ή ακόμη και θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Τα εργαστήρια προετοιμάσθηκαν πάνω στον άξονα συνεργασίας της μουσικής με άλλες μορφές τέχνης και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, έτσι ώστε να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, πλην της εκδηλώσεως με την Καμεράτα όπου η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και το ποσό θα μπει στο ταμείο του ΔΩΚ για τους υποτρόφους του.  Κατά τα λεγόμενα της Κορίνας Βουγιούκα η στροφή προς τον πολιτισμό είναι ίσως η μοναδική λύση προκειμένου ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τους χαλεπούς καιρούς και τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στους Φιλίππους

Επόμενο άρθρο

Εθελοντική εργασία και μικροπροβλήματα στην πλατεία Κονσουλίδη