Η ιεράρχηση των ζητημάτων του δήμου ζήτησε να συζητηθεί πέρα από την ατζέντα των πέντε τακτικών θεμάτων της δευτεριάτικης συνεδριάσεως η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα από το σώμα των συμβούλων. Επίσης, η δήμαρχος ζήτησε από όλους τους συλλόγους να δηλώσουν εάν κατέχουν στέγη σε δημοτικά κτήρια, λόγω ανακατανομής των ελευθέρων χώρωνκαι μετακίνησης του δήμου στο κτήριο του πρώην ΕΟΚ. Σύντομα εξετάσθηκαν τα έκτακτα θέματα για την εξυπηρέτηση του χρόνου. Σύντομα εξετάσθηκαν και τα πέντε τακτικά θέματα της ημερήσιας διατάξεως, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν η έγκριση εκτέλεσης του έργου: «Ανακαίνιση 5ου Γυμνασίου Καβάλας» και ψήφιση πίστωσης προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εισήγηση της διοικήσεως και ειδικότερα του αντιδημάρχου τεχνικών Φίλιππου Φιλιππίδη, λαμβάνοντας υπόψη τον σοβαρό επικείμενο κίνδυνο των διερχομένων πεζών και την ανάγκη της επαναλειτουργίας του σχολείου, αφού από τον Σεπτέμβριο του 2014 για προληπτικούς λόγους έχει παύσει η λειτουργία του, προτάθηκε ο τρόπος εκτέλεσης του έργου με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Κρίθηκε μάλιστα ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν οι συνήθεις διαδικασίες ανάθεσης αλλά μόνο η προτεινομένη κατ’ εξαίρεση διαδικασία, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν και συγκεκριμένα κατά το διάστημα των διακοπών του καλοκαιριού. Την αντίρρησή του για τα βάρη που έχει φορτώσει στις πλάτες των ΟΤΑ η κεντρική διοίκηση εξέφρασε ο Χρήστος Ποτόλιας που καταψήφισε, ενώ ο Κωστής Σιμιτσής ενέκρινε και υπερψήφισε την εισήγηση δίνοντας μάλιστα τα συγχαρητήρια στις υπηρεσίες οι οποίες κινήθηκαν με ασυνήθιστη ταχύτητα. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Το τέταρτο θέμα της συνεδριάσεως αφορούσε στις προτάσεις του προϊσταμένου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας αναφορικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2015 – 2016. Η υπηρεσία εισηγήθηκε την ίδρυση μονοθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου (4ο) με προβλεπόμενο μαθητικό δυναμικό 25 παιδιών κι εξασφαλισμένη στέγαση του τμήματος. Προτάθηκε επίσης η προαγωγή του 16ου δημοτικού σχολείου από 9θεσιο σε 12θεσιο, με προβλεπόμενο δυναμικό 210 μαθητών, ύστερα από προσθήκη τεσσάρων νέων αιθουσών. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.
ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
45 λεπτά διήρκησε η τακτική διαδικασία πριν αρχίσει η ανοιχτή συζήτηση του σώματος με τη δήμαρχο να κάνει τη βασική εισήγηση. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναφέρθηκε σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί πλήρους αναθεωρήσεως του προγράμματος Καλλικράτη. Ευχήθηκε να πάψει η ύπαρξη του ΤΑΙΠΕΔ ή να αντικατασταθεί με κάτι δικαιότερο. Αναφέρθηκε στην απόδοση πόρων άνευ περικοπών που πρέπει να εξασφαλισθεί για τους ΟΤΑ και κάλεσε το σώμα να παραθέσει τις τοπικές διεκδικήσεις.
Υπενθύμισε ότι ένας εκ των νέων βουλευτών προέρχεται από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου κι άρα ο Ηλίας Ιωαννίδης γνωρίζει τα προβλήματα και θα μπορέσει να στηρίξει δυναμικά την επίλυσή τους. Όσα καταγραφούν, θα παραδοθούν στους βουλευτές ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικά. Κάλεσε όμως το σώμα να διατυπώσει ρεαλιστικές διεκδικήσεις, τηρώντας παράλληλα στάση αναμονής λόγω των σημαντικών εξελίξεων που επικρατούν.
Αρχή έκανε με την παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, συμπληρώνοντας όμως τη δυσπιστία της λόγω εγγράφου της ΥΑΜΣ που έλαβε για την παραχώρηση κατά 50%, αίτημα που η διοίκηση απορρίπτει αντιπροτείνοντας υψηλότερο ποσοστό. Η δήμαρχος εξέφρασε την προσδοκία της ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης ίσως τελικά ξεκολλήσει και το σχέδιο Περιγιαλίου. Ανάπτυξη θα φέρει στην περιοχή μας η σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας, αλλά και η παραχώρηση του επιβατικού λιμανιού στο δήμο. Οπωσδήποτε πάντως θα πρέπει να ζητηθεί η διαχείριση της χερσαίας ζώνης, του τελωνείου και των αποθηκών του. Θέμα ζωτικής σημασίας είναι και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νησί της Θάσου γι’ αυτό και θα πρέπει τα δρομολόγια να αποφασίζονται από τοπική επιτροπή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ιχθυόσκαλα και ακτή Καλαμίτσας θα πρέπει να ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου. Ενώ το νοσοκομείο και το κτήριο της ιατρικής εταιρείας θα πρέπει να διεκδικηθούν και να αποκτηθούν από τη δημοτική αρχή. Πρόταση έλαβε η κ. Τσανάκα από την εταιρεία Egnatia Aviation προκειμένου να μισθώσει τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και να τις μετατρέψει σε σχολή. Η δήμαρχος αναφέρθηκε και στις καπναποθήκες που ήταν και παραμένουν αξιόλογα κτήρια, έστω κι αν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι πολύπλοκο και θα πρέπει να το εξετάσουν οι νομικοί του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ & ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Λαμβάνοντας το λόγο ο Κωστής Σιμιτσής μίλησε για συλλογικά αιτήματα που απαιτούν κοινές δράσεις και με άλλους φορείς, όπως η παραχώρηση του λιμανιού. Ιδιαιτερότητα εμφανίζει η διαχείριση της χερσαίας ζώνης που θα απαιτήσει είτε εξ άνωθεν εντολή, ή την αλλαγή του σημερινού προέδρου του ΟΛΚ, που μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρθηκε. Συλλογική δράση θα απαιτηθεί και για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, καθώς και για τη συντόμευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Φυσικά, ο Καλλικράτης είναι ένα τεράστιο ζήτημα που χρήζει εκσυγχρονισμού για τον οποίον υπεύθυνη είναι η νέα κυβέρνηση.
Για τα ειδικότερα θέματα, ο κ. Σιμιτσής μίλησε για το παλιό νοσοκομείο και το πρωτοδικείο, από τη στιγμή που υπάρχουν και οι προβλεπόμενες μελέτες. Για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ο κ. Σιμιτσής επέμενε στην πολεοδομική μελέτη που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Ώριμο ζήτημα είναι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Εκκρεμότητα υπάρχει με τη ΔΕΠΟΣ, ενώ πρέπει να ζητηθούν ακίνητα της κοινωνικής πρόνοιας και του υπουργείου γεωργίας. Ο κ. Σιμιτσής θύμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την περιμετρική, συμπλήρωσε για τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Δράμας – Καβάλας, για την ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι, για την αξιοποίηση της υπόγειας δεξαμενής φυσικού αερίου. Όλα αυτά θα ενταχθούν στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου που εκπονείται.
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε τις προτεραιότητες εκτιμώντας ότι θα πρέπει αρχικά να αποφασιστεί ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Καβάλας. Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να προχωρήσει η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων, η ανάδειξη κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, η περιμετρική, η ιχθυόσκαλα, το ανοιχτό τεχνολογικό πανεπιστήμιο, η αλλαγή όδευσης του ΤΑΡ και η άρνηση εγκατάστασης του LNG στον κόλπο της Καβάλας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η επιδότηση του κόστους εργασίας 12%.
Ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε ισόρροπη ανάπτυξη που θα βασίζεται στους άξονες του τουρισμού, των μεταφορών και της ενέργειας. Η Καβάλα μπορεί να γίνει ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Το μικρό κι ευέλικτο λιμάνι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνεση, που σε συνδυασμό με τους κάθετους άξονες και το αεροδρόμιο θα αυξήσει κάθετα τον τομέα των μεταφορών. Στον Καλλικράτη αναφέρθηκε και ο κ. Παππάς, μιλώντας για τους λιγοστούς πόρους που θα έπρεπε να διανεμηθούν στους διευρυμένους δήμους.
Σχετικά με τα στρατόπεδα, ο κ. Παππάς εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένα απέραντο πάρκο κι όχι να τσιμεντοποιηθεί από το στρατό. Πρότεινε μάλιστα δράση όπως η άμεση κατάληψη των χώρων, με την υπηρεσία να εξωραΐζει και να μετατρέπει σε προσβάσιμα τα σημεία, προτείνοντας ακόμη και τη φιλοξενία του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας εκεί. Μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών στο γυάλινο κτήριο του νοσοκομείου πρότεινε επίσης ο Βαγγέλης Παππάς ώστε ο χώρος να αποκτήσει ζωή. Σε επίπεδο χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμανιού, αυτή πρέπει να περάσει στο δήμο. Ομοίως και οι λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου από το λιμάνι έως τους Φιλίππους θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του θρησκευτικού τουρισμού. Η ιχθυόσκαλα θα πρέπει να περάσει στα χέρια ατόμων που γνωρίζουν πώς να τη διαχειριστούν, άρα πρώτα να παραχωρηθεί στο δήμο κι έπειτα σε ιδιώτες. Να σπάσει το καρτέλ των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου ζήτησε ακόμη ο κ. Παππάς, με δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης. Το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα θα πρέπει αρχικά να παραχωρηθεί στο δήμο που με τη σειρά του θα το αξιοποιήσει με τη συνεργασία κάποιου ιδιώτη.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Ο Άρης Βέρρος επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η επιβίωση και η ανασύνταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την απόδοση των επιβεβλημένων πόρων από την κεντρική διοίκηση. Έτσι θα αποδείξει από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση ότι εκτιμά το παραγόμενο έργο των ΟΤΑ. Εξ ολοκλήρου επιστροφή των στρατοπέδων στο δήμο για την αξιοποίησή τους, ζήτησε ο κ. Βέρρος, καθώς και την ανάδειξη της Καβάλας ως καπνούπολη. Διαφύλαξη του πρωτογενούς τομέα και δημιουργίας θέσεων εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης.
Σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της ιχθυόσκαλας ζήτησε επίσης ο κ. Βέρρος, απορρίπτοντας τη μετατροπή της Καβάλας αποκλειστικά σε ενεργειακό κέντρο και την έλευση του ΤΑΡ μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει από τους δήμους κι όχι από τους ιδιώτες, παρατήρησε ο κ. Βέρρος, προτείνοντας και τη διάσωση των καπναποθηκών μέσω του πράσινου ταμείου. Ο κ. Βέρρος πρότεινε ακόμη και την ανταλλαγή του κτηρίου του ΙΚΑ ώστε να κατεδαφιστεί και σε συνδυασμό με ενδεχόμενη μελλοντική παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών να δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα του κέντρου.
Ο Χρήστος Ποτόλιας έκανε λόγο για τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τους δημότες, καταδίκασε μάλιστα άρδην τον Καλλικράτη που δημιουργήθηκε ώστε να ξεφορτωθεί βαρίδια η κεντρική διοίκηση και να ενισχύσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Λοιδόρησε προτάσεις όπως η απόκτηση πλοίων για τη σύνδεση Καβάλας – Θάσου, όταν οι σημερινές άθλιες συνθήκες δημιουργήθηκαν λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο κ. Ποτόλιας ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, μόνιμα συσσίτια στα σχολεία, στήριξη προνοιακών δομών του δήμου όχι μέσω ψευτο-προγραμμάτων. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία δύο πάρκων εκεί όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα, την ένταξη της περιμετρικής σε συνολικό σχεδιασμό μιας κυκλοφοριακής μελέτης, τα νοσοκομεία και η αποθήκη ΤΕΑΥΚΕ καθώς και καπναποθήκες θα πρέπει να παραχωρηθούν στο δήμο.
Ο κ. Ποτόλιας μεταξύ άλλων ζήτησε έργα πρόσβασης στην Παναγία, άμεση μείωση και κατάργηση δημοτικών τελών σε φτωχούς και άνεργους, μείωση και κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, γενναία φορολόγηση πολυκαταστημάτων και τραπεζών για την εξασφάλιση πόρων.