Dark Mode Light Mode

Το Επιμελητήριο στην εκδήλωση της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή ευρωβουλευτής της Ελιάς Δημοκρατική Συμπαράταξη οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή 4 Μαρτίου ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση για την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα ψηφιακά και κτηματολογικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η ημερίδα έγινε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Καβάλας Τάκης Αγγελίδης. Μίλησαν επίσης καθηγητές πανεπιστημίων, αλλά κι εκπρόσωποι της αγοράς όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, αλλά και των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης.

Η ομιλία του κ. Αγγελίδη είναι η εξής:

«Κυρίες και κύριοι, ως Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Καβάλας αλλά και κυρίως  ως επιχειρηματίας,   θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «την συμβολή της καινοτομίας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, σήμερα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Οι ανθρωπογενείς αλλαγές που βιώνουμε προέρχονται από την ανάγκη αναζήτησης κάτι νέου και διαφορετικού, και συσχετίζονται με την παγκοσμιοποιημένη φύση της οικονομίας. Οι ιδέες  μας, αποκτούν χρησιμότητα όταν υλοποιούνται,  στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, η μοναδική λύση  για την επιχείρηση όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αποκτήσει ηγετική θέση είναι, η καινοτομία.

Η ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας μέσω της Καινοτομίας  μπορεί να  βοηθήσει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, τις νέες ευκαιρίες, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες πελατών, τους ανταγωνιστές, τη μεταβαλλόμενη τεχνολογία, το εξελισσόμενο εξωτερικό νομικό περιβάλλον, με  στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την εν γένει ανάκαμψη της οικονομίας. Επιχειρηματική Καινοτομία είναι ο πετυχημένος συνδυασμός μιας νέας ιδέας με μια διαγνωσμένη ανάγκη που υπάρχει στην αγορά. Κατά συνέπεια ο μοναδικός τρόπος για μία επιχείρηση να αναπτυχθεί είναι να καινοτομεί, αναδεικνύοντας την αλλαγή σε ευκαιρία και την ευκαιρία σε αλλαγή.

Η εφαρμογή της καινοτομίας στην επιχείρησή μας μπορεί, να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, να διευρύνει  σε νέες αγορές – εξωστρέφεια, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να γίνει κινητήριος μοχλός ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Αναφέρουμε τους παρακάτω βασικούς  τέσσερεις τύπους καινοτομίας (είναι προφανές ότι μία επιχείρηση μπορεί να αναπτύσσει περισσότερους από έναν τύπο καινοτομίας):

Καινοτομία προϊόντος:

η εισαγωγή στην αγορά ενός προϊόντος που είναι είτε νέο είτε

σημαντικά βελτιωμένο ως προς τα χαρακτηριστικά του ή τις προοριζόμενες χρήσεις του. Ο όρος «προϊόν» αναφέρεται είτε σε ένα αγαθό είτε σε μία υπηρεσία.

Καινοτομία διαδικασίας:

η εφαρμογή μίας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης διαδικασίας

παραγωγής, μεθόδου διανομής ή δραστηριότητας υποστήριξης για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρηση.

Οργανωσιακή καινοτομία:

η εφαρμογή μίας νέας οργανωσιακής μεθόδου στις επιχειρησιακές

πρακτικές της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της γνώσης), στην οργάνωση της εργασίας ή στις εξωτερικές σχέσεις της επιχείρησης, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Καινοτομία μάρκετινγκ:

η εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής μάρκετινγκ, η οποία διαφέρει

σημαντικά από τις υπάρχουσες μεθόδους μάρκετινγκ της επιχείρησης και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Μία τέτοια καινοτομία απαιτεί σημαντικές μεταβολές στον σχεδιασμό ή στη συσκευασία, στην τοποθέτηση, στην προώθηση ή στην τιμολόγηση του προϊόντος.

Στο Επιμελητήριο Καβάλας είμαστε πεπεισμένοι ότι οι καινοτόμες δυναμικές  επιχειρήσεις  θα διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν και πάλι τον επιχειρηματικό κόσμο σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Η καινοτομία  είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»

Η συμβολή της  καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών,  αποτελεί πλέον μονόδρομο, για την ανάκαμψη και θα επιφέρει θετικές επιδράσεις στην επιχειρηματικότητα  και την απασχόληση. Υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας, ένα ερευνητικό δυναμικό με πολλές δεξιότητες και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, να συνδυαστεί με την επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι η ευκαιρία μας».

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Μιχάλης Σκορδάς στη πρώτη συνάντηση για το νέο Leader

Επόμενο άρθρο

Προετοιμασίες στην Καλαμίτσα