Dark Mode Light Mode

Το Ε.Σ.Υ. βουλιάζει- ζητούμενο η… αισιοδοξία

Χωρίς πολύ κόσμο, χωρίς την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρη Βαρνάβα έγινε χθες το απόγευμα στο Νοσοκομείο εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου (η πρώτη του 2014) με θέμα τα 30 χρόνια του Ε.Σ.Υ. Εισαγωγικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξ. Κροκίδης είπε την μεγάλη αλήθεια. Το Ε.Σ.Υ – είπε- βουλιάζει, μαζί του βουλιάζουμε κι εμείς οι γιατροί. Παρόλα αυτά η εκδήλωση προσπάθησε να «βγάλει» μια αισιοδοξία ότι έστω την ύστατη ώρα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία των ελλήνων πολιτών. Στις ομιλίες ή τους χαιρετισμούς τους οι 8 ομιλητές είπαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Ξενοφώντας Κροκίδης (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου): Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρόσφερε τα μέγιστα. Σήμερα βουλιάζει. Μαζί του βουλιάζουμε κι εμείς, οι λειτουργοί του. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Όσοι γιατροί συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται.

Κατερίνα Πετράκη (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο): Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξασφάλιζε την ισονομία. Μέχρι το 1990 έγιναν πολλές προσλήψεις κι υπήρχαν δωρεάν παροχές. Από το 1990 και μετά τα πράγματα αλλάζουν μέχρι το σήμερα, την εποχή του μνημονίου. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν έλλειψη προσωπικού. Αλλά δεν κάνουν τίποτα. Ίσα ίσα που με θράσος προγραμματίζουν ακόμη και απολύσεις. Για μας τους εργαζόμενους η υπεράσπιση του Ε.Σ.Υ. είναι σταθερή και συνειδητή επιλογή. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και της πρόνοιας για μας είναι αδιαπραγμάτευτος.

Χάρης Τριανταφυλλίδης (πρόεδρος γιατρών Νοσοκομείου): Η γενιά των νέων γιατρών καλούμαστε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων, στρεβλώσεων, νοσηρότητας που δεν προκαλέσαμε εμείς. Αυτά τα κληρονομήσαμε ευρισκόμενη τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσα στο Ε.Σ.Υ. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τον αγώνα. Με αξιοπρέπεια, εντιμότητα, φρέσκιες ιδέες. Κακοί χειρισμοί του παρελθόντος, κακή νοοτροπία κι αντίληψη της πραγματικότητας οδήγησαν στη κατάσταση που σήμερα βιώνουμε. Παράλληλα στην απώλεια της κοινωνικής υπόστασης απαξίωση του ιατρικού σώματος σε ότι αφορά το Ε.Σ.Υ. Καθημερινά αυξάνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ. Στις μέρες μας χάθηκαν παντελώς οι σταθεροί αξιοκρατικοί κανόνες. Οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι σκόπιμο να ξεκινήσουν από το πεδίο της εκπαίδευσης των γιατρών. Έτσι θα σταματήσει η μετανάστευση νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Χρήστος Κοπατσάρης (διοικητής του Νοσοκομείου): Η δημιουργία του Ε.Σ.Υ. ήταν για εκείνη την εποχή η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Έγιναν όμως όλα όσα προβλέπονταν να κάνει το Ε.Σ.Υ.; Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν κάθε μέρα. Οι απαντήσεις που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι οδηγός για την μετέπειτα πορεία μας. Είναι αλήθεια ότι σήμερα τα νοσοκομεία είναι σε καθεστώς υποστελέχωσης. Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε: Μήπως ότι ζούσαμε ήταν υπερβολή κι αυτό που γίνεται είναι διόρθωση; Σήμερα είμαστε στο κατώφλι μια νέας μεταρρύθμισης. Εννοώ το νέο νομοσχέδιο για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα καλό σχέδιο. Εσείς οι γιατροί έχετε τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες σας. Κάπου ίσως έχετε δίκιο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Αθόρυβη προετοιμασία - Πολυσυλλεκτικό το ψηφοδέλτιο του Κωστή Σιμιτσή

Επόμενο άρθρο

Κλοπή υπολογιστών από σχολείο