Του Λάμπρου Τουφεξή
Είναι πανθομολογούμενο το ότι η Δημόσια Υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση, αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει. Νησίδα εύρυθμης λειτουργίας – και το λέω μετά λόγου γνώσεως – αποτελεί το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης.
Και τούτο ασφαλώς οφείλεται στην χρηστή διοίκηση της συμπολίτισσας ιατρού κυρίας Φεσσίδου Δέσποινας και στους εναπομείναντες συνεργάτες της, Διοικητικούς υπαλλήλους, ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς υπαλλήλους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλου του προσωπικού είναι η ευγένεια και εξυπηρετικότητα και όχι η λεγόμενη “Δημοσιουπαλληλική νοοτροπία”.
Κλείνοντας τον πρόλογό μου θεωρώ απαραίτητη την παράθεση αριθμών, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Εξ’ άλλου η γλώσσα των αριθμών είναι πάντα αλάνθαστη.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015
ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: περίπου 12500 ασθενείς
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: περίπου 2000 ασθενείς
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: περίπου 4500 ασθενείς
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: περίπου 800 άτομα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: περίπου 27000 εξετάσεις
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ: περίπου 2800 ακτινογραφίες
ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ: περίπου 500 ασθενείς
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΘΗΚΑΝ: περίπου 700 ασθενείς
Επίσης έχουν γίνει:
1.Παρουσιάσεις στα σχολεία τις περιοχής με Θέμα: «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» (Από τις Μαίες του Κέντρου Υγείας).
2.Έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης και σωματομετρήσεις μαθητών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων για την συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Από τις Μαίες και την Επισκέπτρια του Κέντρου Υγείας).
3.Παρουσίαση από το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Υγείας σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Παγγαίου στο Κ.Α.Π.Η. Νικήσιανης με θέμα: « Αρτηριακή Υπέρταση – Αλήθειες και Μύθοι». Η παρουσίαση αυτή είναι προγραμματισμένο να γίνει σε όλο το Δήμο Παγγαίου. (Από την Γενική Ιατρό Τσουλή Μαρία).
4.Παρουσίαση και ταυτόχρονα εξέταση ανθρώπων στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης για τις νόσους Alzheimer και Άνοιας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία νόσου Alzheimer.
Καθώς και άλλα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Τα στοιχεία αυτά που αφορούν μόνο το Α’ Εξάμηνο σαφώς και θα είναι μεγαλύτερα σε αριθμό αν λάβουμε υπόψη ότι στο Β’ Εξάμηνο του έτους θα περιλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί μήνες όπου πλήθος λουομένων και τουριστών κατακλύζουν τις παραλίες της περιοχής μας από την Παραλία Οφρυνίου μέχρι και την Νέα Ηρακλείτσα, περιοχή που ανήκει στην υγειονομική κάλυψη του Κ.Υ. Ελευθερούπολης και φυσικά καλύπτεται από τους ιατρούς και το προσωπικό του Κ. Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του.
Να μη παραλείψω εδώ να αναφέρω ότι το ιατρείο της Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλας) που εξυπηρετεί κατοίκους όχι μόνο του νομού μας, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως Σερραίους, Δραμινούς και Θεσσαλονικείς και που παλιότερα λειτουργούσε καθημερινά και μερικές μέρες μάλιστα όλο το 24ωρο, πλέον λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο τρεις (3) φορές την εβδομάδα σε πρωινό ωράριο και αυτό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων περιοχής ευθύνης του.
Παρά την μεγάλη προσπάθεια όμως που γίνεται από όλο το προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των πολιτών, τα εμπόδια – καθημερινά σχεδόν – δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν όπως θέλουν και όπως πρέπει.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες αφού το Κέντρο Υγείας έχει μείνει πλέον χωρίς Παθολόγους, Ακτινολόγο, Μικροβιολόγο, Δερματολόγο, Οφθαλμίατρο και κυρίως παιδίατρο με αποτέλεσμα περίπου 10000 παιδιά της περιοχής να μη μπορούν να βρουν ιατρό παιδίατρο, σε δημόσιο οργανισμό, για την διενέργεια ακόμη και των υποχρεωτικών εμβολιασμών τους, σε ολόκληρη την επαρχία Παγγαίου. Παιδίατρος επισκέπτεται πλέον το Κ.Υ.Ε μόνο κάθε Τρίτη, και αυτό μετά από πολλές πιέσεις, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν εντός του Κ.Υ.Ε. τρείς (3).
Επίσης αντιδραστήρια για την διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων για κάποιο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι δεν υπήρχαν, τώρα υπάρχουν, ενώ ακόμη και χαρτί για την εκτύπωση των συνταγών αναγκάζονται πολλές φορές οι υπάλληλοι και οι ιατροί είτε να προμηθεύονται μόνοι τους είτε να ζητιανεύουν στην κυριολεξία από πολίτες, φαρμακοποιούς και φορείς όπως ο Δήμος Παγγαίου, καθώς η προμήθεια του χαρτιού καθώς και άλλων αναλωσίμων καθυστερεί σημαντικά.
Τέλος να αναφέρω το σημαντικότερο που είναι η παντελής έλλειψη ασθενοφόρου για όλη την περιοχή για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα καθώς οι εναπομείναντες υπάλληλοι του κλάδου αρκούν για να καλύψουν μόνο μία βάρδια την ημέρα για πέντε (5) μόνο ημέρες την εβδομάδα.
Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης σώζει ζωές, όπως γράφω και στον τίτλο αυτού του κειμένου, πρέπει όμως για να συνεχίσει να το κάνει, όλοι εμείς να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτών των εργαζομένων, αλλά κυρίως το κράτος να συνδράμει ώστε να λειτουργεί όπως πρέπει και όπως επιβάλλεται καθώς η υγεία των πολιτών και δη των μικρών παιδιών είναι το υπέρτατο αγαθό.