Συνέντευξη τύπου έδωσαν το μεσημέρι στη δημοτική αγορά όπου βρίσκεται το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο των τοπικών φορέων οι εκπρόσωποι των συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Αφορμή για να παρουσιαστεί για μία ακόμη φορά η δραστηριότητα του κοινωνικού φαρμακείου – ιατρείου της Καβάλας, το γεγονός ότι η πρωτοβουλία πρόσφατα προβλήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα στο Στρασβούργο, σε συνέδριο με τίτλο: Φτώχεια κι ανισότητα στις κοινωνίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με την ευκαιρία αυτής της πανευρωπαϊκής προβολής, η Ηρώ Χατζηβαρύτη, η Σίσσυ Ρακιτζή, ο Ξενοφών Κροκίδης και η κα Άννα Γιοβανιού, υπενθύμισαν την πετυχημένη λειτουργία του κοινωνικου φαρμακείου – ιατρείου, τους τελευταίους δέκα μήνες.
Είπαν μάλιστα ότι επειδή υπάρχουν ανάγκες σε τοπικό επίπεδο, επειδή οι προσφορές φαρμάκων είναι πάρα πολλές, είναι περίεργο το ότι από αυτό το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο, εξυπηρετούνται μόνο 150 πολίτες.
Ειδικότερα η Σίσσυ Ρακιτζή είπε στους δημοσιογράφους: «Στο συνέδριο που συμμετείχαμε στο Στρασβούργο ακούστηκε η φωνή της Καβάλας και ειδικότερα η δραστηριότητα με το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο. Σήμερα αυτό εξυπηρετεί μόνο 150 ανθρώπους, μαζί με έναν ακόμη μικρό αριθμό δικαιούχων από την πρόνοια. Τα νούμερα δείχνουν ότι είναι λίγοι αυτοί που εξυπηρετούνται. Δικαιούνται περισσότεροι. Το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο πάει πάρα πολύ καλά. Είναι κρίμα πολύ περισσότεροι συμπολίτες που έχουν ανάγκη να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει.
Σας θυμίζω ότι το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο είναι ανοιχτό κατ΄ αρχήν σε όλους τους ανασφάλιστους κι όχι μόνο. Προκαλούμε τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο στη δημοτική αγορά, έστω για να ρωτήσουν, να ενημερωθούν για τη λειτουργία του. Συμπληρώνω ότι διαθέτουμε ήδη πάρα πολλά φάρμακα».
Ο Ξ. Κροκίδης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Καβάλας είπε στους δημοσιογράφους ότι δέκα μήνες που λειτουργεί το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο, δέχτηκε περίπου 700 επισκέψεις. Όπως είπε αυτό ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία από το καλοκαίρι και μετά, ενώ αυξάνονται και οι εθελοντές γιατροί που εξυπηρετούν τους δικαιούχους του κοινωνικού φαρμακείου = ιατρείου.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, από στατικής πλευράς προκύπτει ότι οι περισσότερες εξετάσεις που γίνονται από γιατρούς είναι αυτές που αφορούν παθήσεις των ματιών.
Και ο Ξ. Κροκίδης είπε ότι υπάρχει στο κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο, υπάρχει υπερπληθώρα φαρμάκων. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία το νοσοκομείο Καβάλας. «Εμείς – είπε – σαν κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο στηρίζουμε κι όσους πρέπει στη συνέχεια να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο». Προτείνει όπως είπε κι όπως φαίνεται αυτό θα γίνει δεκτό, λόγω της υπερπληθώρας φαρμάκων ένα μέρος του φαρμακευτικού υλικού να διατεθεί σε μία παρόμοια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Δήμο Παγγαίου, τη γνωστή πρωτοβουλία «υποστηρίζω».
Τέλος η Άννα Γιοβανιού εκπρόσωπος των γιατρών του κόσμου, είπε ότι για τη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου – ιατρείου, εθελοντικά εργάζονται όχι μόνο μέλη της οργάνωσης γιατροί του κόσμου, αλλά και της ΠΝΟΗΣ, του Οδηγισμού και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας.