Ένα τέταρτο μετά τις 8:00, το βράδυ του Σαββάτου, άρχισε η τελετή εγκαινίων της φετινής διοργάνωσης του Επιμελητηρίου Καβάλας. 23 χρόνια ιστορίας και παράδοσης ευτυχώς συνεχίστηκαν και φέτος, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες της διοικήσεως προκειμένου να μην ατονήσει ο θεσμός. Η διοργάνωση της KAVALA EXPO 2015 έγινε πραγματικότητα και με την ταυτόχρονη διεξαγωγή του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, το οποίο φέρνει τις καινοτόμες ιδέες των σπουδαστών του ΤΕΙ ΑΜΘ πλησιέστερα στους ντόπιους επαγγελματίες. Η έκθεση του Επιμελητηρίου ήταν και παραμένει το επιχειρηματικό – οικονομικό – κοινωνικό – κοσμικό γεγονός της Καβάλας.
Δύο στοιχεία μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν οι πιστοί επισκέπτες της εκθέσεως. Πρώτον, τις εναλλαγές στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τις παρουσίες στην πρώτη σειρά των «επίσημων» καθισμάτων. Δεύτερον, τη μετεξέλιξη της αγοράς και των καταναλωτών τάσεων, σύμφωνα με τα προϊόντα που εκθέτονται στα περίπτερα.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ & ΑΠΟΝΤΕΣ
Τα έξι χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης αποδυνάμωσαν σταδιακά τους πολιτικούς λόγους που διατυπώνονται στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων. Κάποτε, πέρα από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και οι τοπικοί βουλευτές άρθρωναν πολιτικές υποσχέσεις που μάλλον ούτε και οι ίδιοι ποτέ πίστευαν ως υλοποιήσιμες. Η κρίση προσγείωσε αρκετούς και πλέον η υποσχεσιολογία ευτυχώς έπαψε, αφού το κοινό της αίθουσας δε διαθέτει τις ψυχολογικές αντοχές να ακούει κούφια λόγια. Τον περσινό Σεπτέμβρη για παράδειγμα που η χώρα όδευε σε εκλογές, στα εγκαίνια είχε παραβρεθεί ο πρώην υφυπουργός Νότης Μηταράκης.
Τα φετινά εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν άνευ κυβερνητικής εκπροσώπησης, με παρόντες του τρεις από τους τέσσερις βουλευτές και με μοναδική απουσία εκείνη του νεοεκλεγμένου Γιώργου Παπαφιλίππου. Κι όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης: «Επειδή ποτέ δεν παρακαλέσαμε κανένα κυβερνητικό παράγοντα, γι’ αυτό και ποτέ δεν έρχονται». Είναι πάντως λυπηρό να διαπιστώνουν οι επισκέπτες ότι κάποιοι ντόπιοι πολιτικοί αγνοούν τα εγκαίνια επειδή δεν είναι πια εκλεγμένοι, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι έδιναν το παρόν απλά και μόνο για λίγη επιπλέον δημοσιότητα. Υπογραμμίζεται όμως ότι το Σάββατο υπήρξαν πρώην κοινοβουλευτικοί και τοπικοαυτοδιοικητικοί που βρέθηκαν στην τελετή, ίσως γιατί αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της διοργανώσεως για την τοπική κοινωνία.
Η «ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΕΚΘΕΤΩΝ
Η ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο απέδειξε τις αλλαγές της επιχειρηματικής σύνθεσης. Τις εποχές που οι τράπεζες παρακαλούσαν τηλεφωνικά τον κοσμάκη να πάρει στεγαστικά δάνεια, πλήθος ήταν τα περίπτερα των δομικών υλικών. Τις εποχές που οι ευφάνταστοι οικονομικοί εγκέφαλοι των κυβερνήσεων σκάρωναν τον αποτυχημένο φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, πλήθος ήταν τα περίπτερα των εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. Η «ανθρωπογεωγραφία» των φετινών εκθετών είναι εντελώς διαφορετική. Το Επιμελητήριο αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα του κοινού, που καταγράφηκε πολλές φορές από την έρευνα του ΚΤΕ ΑΜΘ, προκειμένου να υπάρχουν και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Οι επισκέπτες εκτός από τη βόλτα τους στον εκθεσιακό χώρο επιθυμούν διακαώς να αγοράσουν και το «κατιτίς» τους πριν αποχωρήσουν ικανοποιημένοι.
Τρεις δυναμικές παρουσίες περιλαμβάνονται στη φετινή σύνθεση των εκθετών. Εκείνη της περιφέρειας ΑΜΘ με ένα τεράστιο κεντρικό περίπτερο, εκείνη της περιφέρειας Βορείου Αιγίου όπου συνυπάρχουν 20 επιχειρήσεις από τη Λήμνο και τη Λέσβο, αλλά κι εκείνη του δήμου Καβάλας που πραγματοποιεί εκτεταμένη καμπάνια για το σύστημα ανακύκλωσης. Μάλιστα στον αύλιο χώρο του εκθεσιακού κέντρου έχει σταθμεύσει απορριμματοφόρο του δήμου και δίπλα του έχουν τοποθετηθεί οι κώνοι γυαλιού, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού. Στον κυκλικό χώρο των εγκαταστάσεων όπου συνήθως βρισκόταν τα περίπτερα των ξένων αποστολών, φέτος φιλοξενούνται τα εκθέματα του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Η τελετή του Σαββάτου περιελάμβανε μουσική και χορό. Παραδοσιακά βεβαίως, με τα χορευτικά συγκροτήματα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λημνιών. Ανάλογες παραδοσιακές παρουσίες εντάχθηκαν στο γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, κατόπιν συνεργασίας με το Λύκειο Ελληνίδων, το Σύλλογο Εβριτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας & Πεντακοσίων.
ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Η διοργάνωσης της εκθέσεως εκ μέρους του Επιμελητηρίου υλοποιείται σε πείσμα της κρίσης και χρησιμοποιείται ως μήνυμα αισιοδοξίας προς τους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Όποιος παρακολουθεί συνειδητά τους λόγους του προέδρου Άγγελου Τσατσούλη στην διάρκεια των έξι ετών της ύφεσης και της ακραίας λιτότητας, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο η περιγραφή των οικονομικών δεδομένων γίνεται με ακόμη μελανότερα χρώματα. Σε κάθε τελετή εγκαινίων ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους υπογραμμίζει πως οι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλο να φορολογούνται εξοντωτικά κι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει διαφορετικό δρόμο από εκείνο των καταστρεπτικών μέτρων. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται πως οι επιχειρηματικές «κραυγές αγωνίας» παραμένουν δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Τα φετινά σχόλια του κ. Τσατσούλη δε διέφεραν σε καυστικότητα από εκείνα των προηγούμενων ετών. Ούτε φυσικά και τα παράπονά του για θέματα που κατάντησαν «γραφικά» λόγω επαναλήψεως, όπως για παράδειγμα η επιδότηση του κόστους εργασίας που παραμένει απλήρωτη από το 2010, έστω κι αν για τους καβαλιώτες επιχειρηματίες ισχύει το ποσοστό 4% έναντι του 12% των θρακιωτών συναδέλφων τους. Φέτος, ο πρόεδρος σχολίασε δυσμενώς και το χωροταξικό σχεδιασμό που υπονομεύει και πάλι την Καβάλα, προκειμένου να ενισχύει με το ζόρι άλλα δίπολα. Προειδοποίησε ότι το Επιμελητήριο δε θα παραμείνει αδρανή. Δια στόματος περιφερειάρχη πάντως, δε θα επιτραπεί ο χωροταξικός σχεδιασμός να λειτουργήσει εις βάρος συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων, αλλά θα χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης. «Υπάρχουμε – Δουλεύουμε – Προσπαθούμε να επιβιώσουμε», ξεκαθάρισε ο Άγγελος Τσατσούλης, μεταφέροντας τις αγωνίες των μελών του και κοιτάζοντας κατάματα τους πολιτικούς της πρώτης σειράς των καθισμάτων.
Κι αν ο κ. Τσατσούλης όφειλε ως οικοδεσπότης να είναι αρκετά ευγενικός, παρόμοιο ζήτημα δεν είχε ο Γιώργος Καβαθάς. Γι’ αυτό στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τα είπε «χύμα και τσουβαλάτα», ξεκαθαρίζοντας ότι για τα χάλια της χώρας ευθύνονται όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, αποσπώντας το θερμότατο χειροκρότημα των παριστάμενων της αίθουσας. Συμπλήρωσε όμως ότι κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια να πάει μπροστά η χώρα, είτε ανήκει στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Σύστησε στην κυβέρνηση να αλλάξει επιτέλους το παρωχημένο και ξεπερασμένο αναπτυξιακό μοντέλο του ’90 που υφίσταται και ζήτησε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να προσελκυσθούν εγχώριοι κι εξωχώριοι επενδυτές. Ο κ. Καβαθάς που και φέτος τίμησε τα εγκαίνια της έκθεσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ στο εκθεσιακό κέντρο και χάρισε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών το έμβλημα της γενικής συνομοσπονδίας.
ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αισιόδοξες ειδήσεις ακούστηκαν από το στόμα του Δημήτρη Πογαρίδη, στο χαιρετισμό του ως συνδιοργανωτή και προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Η δημοσιότητα του θεσμού είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αρνηθούν τις επισκέψεις είκοσι ακόμη σχολείων λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου. Ο κ. Πογαρίδης που ευελπιστεί ότι το 10ο Φεστιβάλ θα λάβει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ανακοίνωσε τις συζητήσεις με το δήμο Καβάλας για τη δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου το οποίο θα επισκέπτονται μαθητές από όλη τη χώρα και η κατασκευή του θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ανακοίνωσε στο δικό της χαιρετισμό τη δρομολόγηση του 1ου Παρατηρητηρίου Παράκτιας Ζώνης σε όλη τη Μεσόγειο, η δημιουργία του οποίου θα είναι αποτέλεσμα συνέργιας πλήθους ντόπιων και ξένων φορέων καθώς και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Παρατηρητήριο θα προσφέρει όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες σε υποψήφιους επενδυτές.
Ο μοναδικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας που δεν έχει μπει στο «ψυγείο» και ακόμη «ανασαίνει» είναι ο τουριστικός. Ενθαρρυντικά ήταν τα αυξημένα νούμερα των επισκεπτών που ακούστηκαν, με τους τουρίστες της περιφέρειας να μετρούνται πλέον σε εκατομμύρια. Τις δυνατότητες της ΑΜΘ αντιλήφθηκε και η διάσημη αγγλική τουριστική εταιρεία «Thomas Cook» που από το 2016 θα αυξήσει τον αριθμό των ξένων επιβατών που θα καταφθάνουν για τις διακοπές τους στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος. Μάλιστα, ο σχεδιασμός επεκτείνεται σε επίπεδο εναλλακτικού τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σαφώς και θα είναι τεράστια επιτυχία η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ωστόσο ο προβληματισμός που γεννιέται αφορά στις υπάρχουσες υποδομές και στο κατά πόσο αυτές θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση τόσων πολλών επισκεπτών.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ;
Μοναδική «παραφωνία» στους σχετικά σύντομους και περιεκτικούς χαιρετισμούς της τελετής των εγκαινίων ήταν δυστυχώς η ομιλία του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Όση διάρκεια είχαν συνολικά οι χαιρετισμοί του κ. Τσατσούλη, του κ. Πογαρίδη, της κ. Τσανάκα και του κ. Καβαθά, είχε και η ομιλία του περιφερειάρχη. Ίσως εκείνος να μην το αντιλήφθηκε, αλλά κατά τη διάρκεια των σαράντα περίπου λεπτών που βρισκόταν στο βήμα η αίθουσα σχεδόν άδειασε. Αρκετοί από εκείνους που εξέρχονταν μάλιστα εξέφραζαν την αγανάκτησή τους και τα πολλά λόγια του κ. Παυλίδη. Οι σελίδες Α4 που διάβαζε έμοιαζαν να μην έχουν τελειωμό, σε αντίθεση με την υπομονή του κοινού που εξαντλήθηκε σχετικά σύντομα. Εξάλλου, υπογραμμίστηκε και στην αρχή του κειμένου, ότι οι ψυχολογικές αντοχές του κοσμάκη έχουν σωθεί και οι πολιτικές κουβέντες φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον πέραση.
ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ