Γέμισε με παιδιά το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, στο πρώτο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, που διοργάνωσε μαζί με το φορέα, ο εθελοντής φιλόλογος Ηρακλής Λαμπαδαρίου.
Πρόκειται για μία ιδέα που δοκιμάστηκε χθες με μεγάλη επιτυχία.
Ένα παιχνίδι διασκέδασης και γνώσης για τους μαθητές, που θα επαναληφθεί πολλές ακόμη φορές.
Στο χώρο του μουσείου ήταν οι εκπρόσωποι της διοίκησής του, που καλωσόρισαν τα παιδιά. Ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης έκανε σε αυτά μία μικρή ξενάγηση και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου.
Τα παιδιά έμαθαν, διασκέδασαν, ήρθαν πιο κοντά στη θάλασσα, ήρθαν πιο κοντά στο ναυτικό μουσείο, για το οποίο πολλά δεν ήξεραν καν την ύπαρξή του.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν κι οι εκπαιδευτικοί.
Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου που έχει διοργανώσει παρόμοια παιχνίδια και στο μουσείο καπνού και στο μουσείο του συλλόγου Μικρασιατών, είπε στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Μετά το παιχνίδι η Χερσόνησος της Παναγίας, το παιχνίδι στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, τώρα ήρθε η σειρά του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, όπου στην κάτοψη του μουσείου αυτού, οι μαθητές ψάχνουνε μέσα από έξι στοιχεία να βρούνε που βρίσκεται ο θησαυρός που έχει αφήσει ένας πειρατής, όταν η Καβάλα ονομαζότανε Νεάπολις. Τα στοιχεία αυτά έχουνε επιλεγεί γιατί υπάρχουνε ιστορικές συμπεριφορές πολύ σημαντικές που θα πρέπει να τις κρατήσουμε στη μνήμη των παιδιών. Σε λίγη ώρα θα το παίξουμε με τους μαθητές του τμήματος Ε1 του 2ου δημοτικού σχολείου Καβάλας».
ΕΡ: Υπάρχουν σχέδια εθελοντικά κι από άλλα μουσεία;
ΑΠ: «Ακριβώς. Έχει πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με μουσείο Καπνού, ενώ πριν από λίγο ήμουνα στο μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού, όπου κι εκεί θα γίνει ένα σχετικό παιχνίδι, επίσης δωρεάν και θα γίνει μία σχετική εφαρμογή».
ΕΡ: Οι μαθητές κερδίζουν γνώση, ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου – ο εθελοντής – τι κερδίζει απ΄ όλα αυτά;
ΑΠ: «Κερδίζει χαμόγελα, αισιοδοξία και τη γνώση των μαθητών».
Στην εφημερίδα μας, εκ μέρους του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, μίλησε κι ο Αλέκος Ελευθερίου, που αναφέρθηκε σε πρόσφατες δωρεές, ευχαριστώντας αυτούς που είχαν την ωραία ιδέα και πρωτοβουλία. Είπε συγκεκριμένα: «Πήραμε τελευταία από φίλους τους ναυτικού μουσείου, τέσσερις πίνακες (τρεις ζωγραφικούς, ένας φωτογραφικός). Ο φωτογραφικός είναι δωρεά του Γιάννη Τσούπρα, ε.α. αξιωματικός και είναι τώρα στη ναυτιλιακή εταιρία Θάσου, διευθύνων σύμβουλος. Αυτός ο πίνακας αφορά το Λιμένα της Θάσου και είναι γύρω στις αρχές του 1900.
Οι τρεις πίνακες ζωγραφικής, είναι ο ένας δωρεά από τον Κλέανθο Σερεμέτη, παριστάνει ένα ρυμουλκό, ο δεύτερος δωρεά του Ρωμύλου Γαρδέλη, απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, παριστά τον Θεμιστοκλή και ο τελευταίος πίνακας, δωρεά του Ηρακλή Λαμπαδάριου, εικονίζει ένα πετρελαιοφόρο».