Dark Mode Light Mode

Το νοσοκομείο στην ηλεκτρονική εποχή

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Καβάλας, προκειμένου υπηρεσιακοί παράγοντες και ο διοικητής μαζί με την υποδιοικήτρια του ιδρύματος, να μιλήσουν για τις αλλαγές προς το καλύτερο, στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Αυτές οι αλλαγές αφορούν την πληροφορική, την ηλεκτρονική εποχή. Αναφέρονται στα εσωτερικά ζητήματα του νοσοκομείου, αλλά και στην επικοινωνία του νοσοκομείου Καβάλας με τους εργαζόμενους σε αυτό, όπως επίσης με τους ασθενείς και τους πολίτες γενικότερα.
Ο κ. Κοπατσάρης που μίλησε πρώτος αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τομέα της μηχανογράφησης, πολλές από τις οποίες χαρακτήρισε ως καινοτόμες, ιδέες, που υλοποιούνται στην πράξη.
Είπε ότι αυτές οι αλλαγές αφορούνε την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείου, τους ασθενείς και τους πολίτες. Δημιουργούν ήδη εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.
Οι αλλαγές θα επεκταθούν σύντομα και στο γραφείο κίνησης, τις κλινικές, το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Η πληροφορική είναι ο βασικός πυλώνας του νοσοκομείου, είπε ο Χρήστος Κοπατσάρης. Ανακοίνωσε αμέσως μετά τα εξής: «Πρώτον ισχύει ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Μετά από ένα μήνα ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή, θα αφορά και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία. Αργότερα θα συμπληρωθούν στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και οι ακτινολογικές εξετάσεις.
Δεύτερον, υπάρχουν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά. Προς το παρόν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αργότερα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Τρίτον, χορηγούνται ηλεκτρονικές βεβαιώσεις, μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπου οι πολίτες ακολουθούν επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Χορηγούνται ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, ενώ το σύστημα δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει ηλεκτρονική μισθοδοσία, όπου δεν εκτυπώνεται η ανάλυση της μισθοδοσίας, σε χαρτί Α4.
Ήταν πρόταση του σωματείου, που υλοποιείται από το Φεβρουάριο. Μόνο αυτή η αλλαγή – είπε ο Χρ. Κοπατσάρης – δημιούργησε κέρδος 25.000 ευρώ περίπου, για κάθε έτος, από τη μείωση του χαρτιού, που αγοράζει το νοσοκομείο.
Τέλος υφίσταται ηλεκτρονική θυρίδα, όπου όλα τα έγγραφα που διακινούνται εντός του νοσοκομείου, ηλεκτρονικά.
Γι΄ άλλους αυτά είναι αυτονόητα, όχι όμως για μας που τα κάνουμε τώρα, είπε ο διοικητής του νοσοκομείου.
Συμπληρωματικά η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου, Στέλλα Παπαδοπούλου, είπε ότι εφαρμόζονται καινοτομίες για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών και των εργαζόμενων και συμπλήρωσε ότι ήδη υπάρχει πιο αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου.
Σχετικά με τα οικονομικά ο κ. Κοπατσάρης τόνισε ότι μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Πέμπτη, έλαβε μέρος σε σύσκεψη με βασικό θέμα την υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2014, των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο Καβάλας είναι εντός των οικονομικών του στόχων, για το τρέχον έτος, εφαρμόζοντας σωστά τον προϋπολογισμό του 2014. Όπως είπε ο Χρ. Κοπατσάρης, για το πρώτο τετράμηνο του 2014, το νοσοκομείο ξόδεψε 1.340.000 ευρώ, λιγότερα χρήματα, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2013.
Σχετικά με τον μαγνητικό τομογράφο, έχει υπογραφεί η σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρία. Τώρα το νοσοκομείο πρέπει να προετοιμάσει το χώρο που θα φιλοξενήσει το μαγνητικό τομογράφο και να εκπαιδεύσει το προσωπικό, του οποίου η εκπαίδευση θ΄ αρχίσει άμεσα και θα γίνει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Για τη διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει τον μαγνητικό τομογράφο, θα προκηρυχθεί έργο, ώστε η διαμόρφωση να γίνει από ανάδοχο εργολάβο δημοσίων έργων.

Προηγούμενο άρθρο

Σίγουρη η πλευρά Αναστασιάδη

Επόμενο άρθρο

Η «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» για το LNG και την ELFE