Το χώρο της ταβέρνας ΑΠΙΚΟ στα παλιά ψαράδικα επέλεξε χθες το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας προκειμένου να υλοποιήσει εκδήλωση-ημερίδα για την παρουσίαση της επιλογής του «Πιάτου της Καβάλας» καθώς και τις προοπτικές αυτής της προσπάθειας στους εστιάτορες του δήμου Καβάλας και στα τοπικά ΜΜΕ. Η περιφερειακή ενότητα ηγείται ομάδας συμμετεχόντων φορέων της προσπάθειας για την ανάδειξη των τοπικών πιάτων της Καβάλας. Η ομάδα αποτελείται από Δημωφέλεια το Σύλλογο Εστιατόρων Καβάλας, το Επαγγελματικό Σωματείο Φιλίππων «Οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ», το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, τη Σχολή Μαγειρικής «Πανδαισία» και τη Σχολή Μαγειρικής «La maison de gourmet».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εισηγήσεων ο Αρχέλαος Γρανάς, Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας μίλησε για τη «Συνεργασία των φορέων ως εγγύηση αποτελεσματικής υλοποίησης θεμάτων της Περιφέρειας», ο Μάκης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων Καβάλας έθιξε το θέμα «Οφέλη που προκύπτουν από την ταυτότητα των τοπικών πιάτων. Διαδικασία ανάδειξης των συγκεκριμένων επιλογών», ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Οικονομολόγος και συνεργάτης της αντιπεριφέρειας παρουσίασε τη «Θέση του “τοπικού πιάτου” στον συνολικό σχεδιασμό δράσεων τουρισμού της Περ. Ενότητας Καβάλας», ο καβαλιώτης στην καταγωγή Νικόλαος Φωτιάδης, Chef Τραπέζης Ελλάδας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας αναφέρθηκε στο «Γαστρονομικό Τουρισμό ως ισχυρό σημείο προβολής μιας περιοχής», ενώ ακολούθησε και η παρουσίαση των πιάτων.
«ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΡΩΝΕ ΚΑΛΑ»!
Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο Μάκης Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για ορισμένα πιάτα που σερβίρονται επί χρόνια στην Καβάλα και στα οποία θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα , προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή ως γαστρονομικός προορισμός. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου των εστιατόρων, οι επισκέπτες της Καβάλας απολαμβάνουν φαγητό υψηλής ποιότητας, κάτι που τους ικανοποιεί απόλυτα. Το συγκεκριμένο στοιχείο όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να προβληθεί συστηματικά στις εγχώριες και διεθνείς τουριστικές αγορές. Εξάλλου, οι καλύτερη διαφήμιση θα είναι οι ίδιοι οι τουρίστες που θα απολαύσουν τα τοπικά πιάτα κι έτσι θα εξασφαλισθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Πολλά είναι τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο κλάδος των εστιατόρων σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο, εξαιτίας επίσης της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και του χαρατσιού της ΑΕΠΙ. Όλα αυτά τα προβλήματα όμως οι επαγγελματίες θα πρέπει να τα παραμερίσουν και να πιστέψουν ότι η προσέλκυση τουριστών είναι εφικτός στόχος. Τα πιάτα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις ώστε να προσδώσουν στην Καβάλα ένα γαστριμαργικό brand name είναι το μυδοπίλαφο, η ψητή σαρδέλα, ο αχνιστός γαλέος, το μαριναρισμένο σουβλάκι με κρασί – μέλι – αρωματικά βότανα, καθώς και τα μαγειρεμένα σαλιγκάρια από την περιοχή των Φιλίππων.
Ο κ. Κωνσταντινίδης συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που το πρώτο βήμα έχει συντελεστεί, ο δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει να στηρίξουν τον κλάδο ώστε να προωθηθούν και να προβληθούν τα πιάτα σε τουριστικούς οδηγούς και σε διοργανωτές συνεδρίων. Έτσι τα πιάτα θα κατοχυρωθούν ως καβαλιώτικα και θα καθιερωθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΑΤΑ
Ο Αρχέλαος Γρανάς θύμισε ότι ο γαστριμαργικός τουρισμός αποτελεί πλέον μια εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες κάποιας περιοχής. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ήδη καθιερωθεί κάποια χαρακτηριστικά πιάτα, οπότε κάτι παρόμοιο επιχειρείται να εφαρμοστεί και στην Καβάλα. Η αρχική ιδέα πέρασε από το στάδιο της διεξοδικής συζητήσεως και προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πιάτων, τα οποία θα χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.
Η ιδέα είχε διατυπωθεί προ διετίας και υιοθετήθηκε από τη δημοτική ενότητα Φιλίππων, όπου και πραγματοποιήθηκαν γαστρονομικές εκδηλώσεις με εξαιρετική ανταπόκριση των επαγγελματιών. Εξαιρετική χαρακτήρισε ο κ. Γρανάς την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες για τη δημιουργία των καβαλιώτικων πιάτων.
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΜΕΣΩ ΕΟΤ & ΣΕΤΕ
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού & ανάπτυξης Γιώργος Γερομάρκος σημείωσε ότι η γαστρονομία ανήκει στον τομέα της έξυπνης ανάπτυξης. Διότι χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα χρηματικά κεφάλαια, με βάση τον ορθό σχεδιασμό και την άρτια οργάνωση, δύναται να εξασφαλισθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα για μια μορφή τουρισμού που βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση επί ελληνικού εδάφους. Υπάρχουν χώρες του εξωτερικού όπου η γαστρονομία παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζεται διαρκώς.
Σε ποσοστό 44% οι τουρίστες μιας περιοχής δίνουν βάση στις γαστριμαργικές προτάσεις, ενώ από τα χρήματα που δαπανούν οι επισκέπτες μιας περιοχής το 40% αφορά στη σίτιση. Η περιφέρεια και ο κ. Γερομάρκος δρομολόγησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ να εξασφαλισθεί η προώθηση και κατοχύρωση των καβαλιώτικων πιάτων, καθώς και η εκ των προτέρων ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής μας. Ο κ. Γερομάρκος εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την επίτευξη σημαντικών τοπικών στόχων.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η πατρότητα της ιδέας ανήκε στον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και στόχευε στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στη διεύρυνση των τουριστικών αγορών. Καθοριστική συμμετοχή στο εγχείρημα έχουν φυσικά οι εστιάτορες και οι δύο σχολές μαγειρικής, που κατέθεσαν τις έξυπνες προτάσεις τους. Αν και ήθελε, ωστόσο δεν κατάφερε να παραβρίσκεται στην ημερίδα και η Αγγελική Καραγκούνη – Υπεύθυνη Γαστρονομικού Τουρισμού του ΣΕΤΕ, ώστε να αποδώσει τα εύσημα στην ομάδα των φορέων για το αποτέλεσμα που εξασφαλίζουν.
Το πρώτο βήμα έγινε και οι εστιάτορες θα εφαρμόσουν το «Πιάτο της Καβάλας», ενώ στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και ίσως απαιτηθεί επανασχεδιασμός κάποιων λεπτομερειών. Επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή των τοπικών πιάτων σε εκδηλώσεις γαστρονομίας. Γι’ αυτό και πραγματοποιούνται επαφές με τον αντίστοιχο ΕΟΤ της Γαλλίας που κάθε Φεβρουάριο διοργανώνει πρόγραμμα εκδηλώσεων γαστρονομικού τουρισμού. Ενισχυτικό της συγκεκριμένης προσπάθειας θα είναι το fun trip Γάλλων δημοσιογράφων καθώς και η επιχειρούμενη αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με τη Λυών. Βεβαίως, όλοι οι σχεδιασμοί «επί χάρτου» θα επιφέρουν καρπούς υπό την προϋπόθεση ότι τα πιάτα θα υιοθετηθούν και θα προωθηθούν καταλλήλως από τους εστιάτορες της Καβάλας.
ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
Όταν ο Νικόλαος Φωτιάδης έμαθε την προσπάθεια της ομάδας των τοπικών φορέων, ήρθε σε επαφή και πρότεινε τη συνεργασία του. Η πρόταση του φυσικά έγινε δεκτή. Χθες ο κ. Φωτιάδης αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν είχε υποβληθεί ανάλογη πρόταση που δυστυχώς δεν είχε συναντήσει ανταπόκριση, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρες όπου οι Chef’s καλούνται να εκπονήσουν μελέτες για την τοπική κουζίνα. Για την αδιαφορία του παρελθόντος μίλησε ο κ. Φωτιάδης, που διευκρίνισε ότι τα πιάτα εκτός από τα εστιατόρια θα πρέπει να προωθηθούν και στις κουζίνες των καβαλιώτικων ξενοδοχείων.
Η οργάνωση των άρτιων συνθηκών θα απαιτήσει ορισμένα κεφάλαια. Ωστόσο το κέρδος έγκειται στο γεγονός ότι τα τοπικά πιάτα θα προσδώσουν και μια γαστρονομική ταυτότητα στην Καβάλα. Πρόκειται όμως για μία πολυπολιτισμική και προσφυγική πόλη και μια αναδρομή στο παρελθόν ίσως αποδείξει ότι καθαρά ντόπιες συνταγές κανείς δε γνωρίζει. Η ιστορική έρευνα που απαιτείται θα πρέπει να διεξαχθεί μέσω κάποιου «οργανισμού», ο οποίος θα συσταθεί και θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων φορέων.
Ο κ. Φωτιάδης συνέδεσε την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας που καταγράφεται αλλά και τις λοιπές αναπτυξιακές προσπάθειες που εκδηλώνονται και με το κομμάτι του γαστριμαργικού τουρισμού. Ο επιτυχημένος συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων με τον αγροτικό τομέα και τον τομέα μεταποίησης, είναι η συνταγή για την ουσιαστική τουριστική πρόοδο του τόπου μας. Η τελική επιτυχία θα εξασφαλισθεί όταν οι τουρίστες όχι μόνο θα παραγγέλνουν τα τοπικά πιάτα στη διάρκεια των επισκέψεών τους, αλλά κι επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν και να τα κατασκευάσουν στην πατρίδα τους. Άρα, το πρώτο αυτό μικρό βήμα θα πρέπει να έχει και μια οργανωμένη συνέχεια, προκειμένου κάθε τουρίστας να θυμάται την Καβάλα πέρα από τη φυσική της ομορφιά και τη ζεστή φιλοξενία της και για τις νόστιμες συνταγές της.