Dark Mode Light Mode

Το σημαντικό μονοπάτι «ο δρόμος του νερού»

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Καβάλα ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δήμου Καβάλας, «ο δρόμος του νερού», σ΄ αυτό το σημαντικό μονοπάτι, από το παλιό υδραγωγείο. Δηλαδή από τις Καμάρες μέχρι την Παλιά Καβάλα.

Παρουσιάστηκε μελέτη γύρω από το έργο, αλλά και την οργάνωση και την ανάδειξη του μονοπατιού, από το Δήμο Καβάλας, με συνεργαζόμενο φορέα τη 12η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων και συντάκτη των μελετών το εθνικό κέντρο βιοτόπων υγροτόπων, το μουσείο Γουλανδρή φυσικής ιστορίας.

Η κα Μαρία Κατσακιώρη που είχε και την επιμέλεια έκδοσης σχετικού εντύπου, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μονοπάτι, παρόμοιο του οποίου στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Η κα Κατσακιώρη είπε τα εξής: «Για το μονοπάτι αυτό, «ο δρόμος του νερού», εκπονήθηκε μία μελέτη από τον κ. Πασβάντη, που είναι συνεργάτης του Δήμου Καβάλας και ο οργανισμός μας, το μουσείο Γουλανδρή, ανέλαβε την επιστημονική του τεκμηρίωση. Να παραγάγει το ενημερωτικό υλικό με σκοπό την προώθηση και την προβολή. Σήμερα λοιπόν θα παρουσιάσουμε αυτό το σημαντικό έργο, που έκανε ο Δήμος Καβάλας, τόσο για την πόλη της Καβάλας όσο και για το νομό, αυτό που αφορά το μονοπάτι «ο δρόμος του νερού», που ενώνει την Καβάλα με την Παλιά Καβάλα και θα παρουσιάσουμε αυτό καθαυτό το μονοπάτι και τη σημασία του, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό πλεονέκτημά της».

ΕΡ: Με δυο κουβέντες μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η σημασία της;

ΑΠ: Να σας πω. Για την Καβάλα όλος ο κόσμος γνωρίζει για τις Καμάρες, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Όμως οι Καμάρες δεν είναι το μόνο τμήμα του μεσαιωνικού υδραγωγείου αυτής της πόλης, συνεχίζει έξι χιλιόμετρα πίσω. Αυτά τα έξι χιλιόμετρα πίσω, στη μάνα του νερού, είναι άγνωστα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα, μεσαιωνικά υδραγωγεία, που υπάρχουνε στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα σήμερα είναι το μεγαλύτερο. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό και μόνο από επιστημονικής πλευράς είναι σημαντικό. Όμως η επιστημονική πλευρά αφορά τους ειδικούς. Το ευρύ κοινό το αφορα, που υπάρχει ένα μονοπάτι 10 περίπου χιλιόμετρα, όπου αυτό το μονοπάτι είναι εύκολο διαβατό και μπορεί κανείς να το περιδιαβεί σε όποια τμήματά του θέλει, με τα παιδιά του και να έχει κάποιες ευκαιρίες αναψυχής».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Επικράτηση Μαούνατζη στις εκλογές συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Επόμενο άρθρο

Σήμερα η Ενωση στις Σέρρες με τους Ικάρους - Με κόσμο στο πλευρό της