Dark Mode Light Mode
Γράμμα στον Τηλέμαχο
Το σπίτι του Μωχάμετ Άλι εκθεσιακός χώρος
Διακοπή νερού σε όλη την ΔΕΠΟΣ

Το σπίτι του Μωχάμετ Άλι εκθεσιακός χώρος

Παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μωχάμετ Άλι που στο σπίτι του, φιλοξενεί έκθεση για τη δουλειά που έκανε στη Θάσο για 100 χρόνια η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησαν στους δημοσιογράφους η Δήμητρα Μαλαμίδου, εκπρόσωπος της ΙΕ εφορίας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος και ο Μιχάλης Λυχούνας, αρχαιολόγος, εκπρόσωπος του ινστιτούτου Μωχάμετ Άλι.

Με αφορμή την έκθεση πληροφορηθήκαμε ότι από το καλοκαίρι το σπίτι του Μ. Άλι λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Ήδη το έχουνε επισκεφθεί 3000 άνθρωποι, οι περισσότεροι το καλοκαίρι, Έλληνες αλλά και ξένοι. Τους υποδέχονται και τους ξεναγούν στο σπίτι, δύο εκπρόσωποι του ιδρύματος που μιλούν ελληνικά κι αγγλικά. Υπάρχει μάλιστα εισιτήριο, 2 ευρώ για τους μεγάλους, 1 ευρώ για τα παιδιά.

Η συνεργασία του ινστιτούτου με την αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας, κυρίως την αρχαιολογική σχολή της Γαλλίας δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σ΄ αυτήν την πρωτοβουλία του ινστιτούτου. Δηλαδή το σπίτι του Μ.Άλι θα γίνει εκθεσιακός χώρος.

Η Δήμητρα Μαλαμίδου είπε στους δημοσιογράφους χθες, ότι η έκθεση που φιλοξενείται στο σπίτι του Μ. Άλι, φιλοξενήθηκε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας. Στο σπίτι του Μ.Άλι μεταφέρθηκε χωρίς τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει σχέση όπως είπε ο Μ. Άλι με τη Θάσο και την Καβάλα. Εμείς συμπλήρωσε συμμετέχουμε με χαρά σ΄ αυτήν την πρόσκληση του ινστιτούτου Μ.Άλι και στο άνοιγμα προς τον κόσμο του χώρου με την μορφή χώρου εκθέσεων.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται από πλευράς ερευνών αυτήν την περίοδο στο νομό Καβάλας, η κα Μαλαμίδου είπε στους δημοσιογράφους ότι, η υπηρεσία της μαζί και με τη γαλλική αρχαιολογική σχολή αλλά κι άλλους φορείς του ελληνικού κράτους κάνουν ανασκαφές σε τρία διαφορετικά σημεία στη Θάσο, στον προϊστορικό οικισμό Φιλίππων, όπου βρέθηκε σημαντικός νεολιθικός οικισμός, αλλά και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Εκπροσωπώντας το ινστιτούτο Μ.Άλι ο Μ. Λυχούντας είπε, ότι πρόκειται για την πρώτη έκθεση στο χώρο, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει κι άλλες. Εξήγησε ότι η έκθεση βρίσκεται και στα δύο επίπεδα του σπιτιού κι επαίνεσε τους εθελοντές που εργάστηκαν – όπως είπε – νύχτα και μέρα για να την προετοιμάσουν. Συγκεκριμένα είπε:

«

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Γράμμα στον Τηλέμαχο

Επόμενο άρθρο

Διακοπή νερού σε όλη την ΔΕΠΟΣ