Το φθινόπωρο και ειδικότερα το Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι θα γίνουν οι έκτακτες και απαραίτητες εκλογές στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα, από τις οποίες θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, που ουσιαστικά θ΄ αναλάβει τη διάσωση του ιδρύματος. Χθες ή το αργότερο σήμερα, εκπρόσωπος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου θ΄ απευθυνθεί στο πρωτοδικείο Καβάλας ζητώντας από αυτό να ορίσει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο θα έχει μία και μοναδική αποστολή, την οριστικοποίηση της ημερομηνίας έκτακτης γενικής συνέλευσης, από την οποία θα εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει δεδομένο και των διακοπών του Αυγούστου οι εκλογές στο ίδρυμα, όσο κι αν είναι βιαστικές και επείγουσες το συντομότερο που μπορούν να προσδιοριστούν είναι το Σεπτέμβριο.
Για το χρονικό διάστημα που απομένει το καλοκαίρι, το ίδρυμα θα είναι κλειστό, περίπου ένα μήνα, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Σημειώνουμε πάντως ότι με βάση τα όσα είπε στη γενική συνέλευση της Δευτέρας, η πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ., εργαζόμενοι όπως μαγείρισσα και καθαρίστρια βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Άρα είναι δύσκολο να λειτουργεί ένα ίδρυμα αν δεν αντικαταστήσει την απούσα μαγείρισσα, την απούσα καθαρίστρια.
Ουδείς γνωρίζει σε ποιο κλίμα θα γίνουν οι έκτακτες εκλογές το Σεπτέμβρη. Θα είναι ενωτικό ή θα συνεχισθούν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, όπως αυτές συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια. Θα είναι υποψήφια η απερχόμενη πρόεδρος; Θα είναι υποψήφιοι εργαζόμενοι, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου;
Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία. Σημασία πάντως έχει ότι στη γενική συνέλευση της Δευτέρας η πρόεδρος Λίτσα Γιαννίση, όσο κι αν παρουσίασε απαντημένα όλα τα επίμαχα ερωτήματα, αποδοκιμάστηκε καθώς η πρότασή της, το ίδρυμα να διαλυθεί απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών.
Απορία δημιουργεί το γεγονός ότι η κα Γιαννίση συζητά την απορρόφηση του ιδρύματος από την ιατρική εταιρία, μήνες τώρα, ειδικότερα από το Φεβρουάριο. Αν και το θέμα είναι ιδιαιτερα επείγον.
Ένα άλλο μεμπτό στο διοικητικό συμβούλιο υπό την Λ. Γιαννίση, είναι ότι δεν έγινε έλεγχος στα οικονομικά του προηγούμενη έτους από την εξελεγκτική επιτροπή. Επί του θέματος η Λ. Γιαννίση επιρρίπτει ευθύνες στο λογιστή – συνεργάτη του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Εξήγηση που δεν αποδέχονται τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής, όπως φάνηκε στη γενική συνέλευση από τα όσα είπε ο κ. Τσαμπάζης.
Η κα Γιαννίση ισχυρίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι ο οικονομικός έλεγχος που έγινε από το Δήμο Καβάλας το 2012, τα βρήκε όλα μια χαρά. Τότε γιατί το πόρισμα εκείνου του ελέγχου οδηγήθηκε στην εισαγγελία; Όλοι θυμούνται ότι το πόρισμα παραδόθηκε προσωπικά στον Κωστή Σιμιτσή, που όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε όσα είπε τη Δευτέρα η κα Γιαννίση – τότε είχε πει ότι το πόρισμα έχει περιεχόμενο που αφορά τη δικαιοσύνη, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το ίδρυμα έχει εξασφαλισμένο ποσό 26.000 ευρώ, χρήματα από δύο διαφορετικές πηγές. Το Υπουργείο και το ΤΕΒΕ. Ενώ τα χρήματα αυτά τα δικαιούται, δε μπορεί να τα εισπράξει και πολύ περισσότερο να τα χρησιμοποιήσει καθώς δε διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα.