Dark Mode Light Mode

Το φράγμα Μαρμαρά ολοκληρώνεται και γεμίζει νερό

Οι δύο πρόσφατες επισκέψεις στην ΠΕ Καβάλας του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του φράγματος Μαρμαρά.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος την υποχρέωση αναλαμβάνει το Υπουργείο ώστε αμέσως μετά το φράγμα να γεμίσει νερό. Όπως είναι σωστό κι όπως εξασφαλίζεται η λειτουργία του. Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο απαραίτητο επόμενο έργο, το αρδευτικό δίκτυο. Αλλά και στη λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Θάσο.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποια είναι τα οριστικά νέα που υπάρχουν για το έργο στο φράγμα Μαρμαρά; Φαίνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας το πήρε ζεστά το θέμα με τις πρόσφατες του επισκέψεις.

Απ: Ανεβήκαμε πάνω στο φράγμα την Τετάρτη (29/5) μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Φραγμάτων τον κ. Αντώνη Κοτσώνη (φωτογραφία). Το φράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει έτσι, στεγνό και αφημένο όπως είναι τα τελευταία χρόνια. Γιατί θα καταστραφεί. Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας έδωσε τη συγκατάθεση του, να αναλάβει το Υπουργείο την εκτέλεση του υπόλοιπο του έργου που έχει απομείνει. Το οποίο του υπόλοιπο του έργου είναι το 5% του φυσικού αντικειμένου. Ένα μικρό κομμάτι. Θα πρέπει όμως το φράγμα για να είναι ασφαλές να γεμίσει νερό. Αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία. Την οποία εμπειρία στην Ελλάδα για να τη φέρει εις πέρας έχει μόνο η Διεύθυνση Φραγμάτων του Υπουργείου Υποδομών. Ο Περιφερειάρχης έκανε τις απαραίτητες συναντήσεις και με το Υπουργείο Γεωργίας, τον ειδικό γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη και έχει εξασφαλιστεί το ποσό που χρειάζεται για την πρώτη πλήρωση. Εννοώ το πρώτο γέμισμα του φράγματος. Θα ξεκινήσει το Υπουργείο τη διαδικασία για να προκηρύξει αυτό την ολοκλήρωση του έργου.

Ερ: Θα γίνει η δημοπράτηση του έργου εντός του έτους με τα δεδομένα που υπάρχουν; Θα είστε ικανοποιημένος με αυτό;

Απ: Ναι, οπωσδήποτε. Επίσης θα είμαι ικανοποιημένος εάν μπορέσουμε μέσα στη χρονική  περίοδο που διατρέχουμε να κερδίσουμε το χρόνο, ο οποίος άσκοπα έχει χαθεί το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να δρομολογήσουμε και κάτι ακόμη στη μελέτη του δικτύου της άρδευσης. Είναι σημαντικό να γεμίσουμε ένα φράγμα με νερό για να  μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε. Να είναι ασφαλές. Το σημαντικότερο απ’ όλα οι άνθρωποι να μπορέσουν να ποτίσουν κάποια στιγμή.

Ερ: Πόσο σημαντικό είναι για την Περιφέρεια ΑΜΘ το ότι έχει ένα γραφείο στη Θάσο; Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη. Υπήρχε ή από τώρα θα λειτουργεί;

Απ: Από τώρα θα λειτουργεί. Πολλές φορές στη Θάσο παρευρίσκονται άνθρωποι που είναι αντιπρόσωποι του τουρισμού και μέχρι τώρα οι συναντήσεις γινόταν όπως γινόταν. Από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις θα γίνονται διαφορετικά. Υπάρχει μια αίθουσα συσκέψεων, δυο γραφεία, υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση πλέον προκειμένου να μπορούν να γίνονται κάποιες συναντήσεις στη Θάσο. Επίσης πολίτες οι οποίοι έχουν θέματα με την Περιφέρεια κυρίως στον τομέα του τουρισμού να εξυπηρετούνται εκεί.

Ερ: Εκεί ποιος θα το λειτουργεί; Υπάρχουν υπάλληλοι;

Απ: Εκεί ο Παναγιώτης Αρχοντής θα αποκτήσει συνεργάτη ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και κατά αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει το γραφείο μια πρώτη στελέχωση. Επίσης εκείνο που έχουμε κατά νου, έχουμε μεριμνήσει, είναι ότι έχουμε κρατήσει και ένα χώρο όπου υπάρχει η υποδομή του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου. Ώστε αν ανακύψει κάποια ασθένεια ζώου, να μπορεί να λειτουργήσει ένας Κτηνίατρος και να εξυπηρετήσει την κατάσταση.

Προηγούμενο άρθρο

«Η άσκηση πέτυχε γιατί ανέδειξε προβλήματα…»

Επόμενο άρθρο

Εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη, όχι για τον κορωνοϊό!