Dark Mode Light Mode

Το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και τελικής απόφασης για την υποψηφιότητα των Φιλίππων

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ η Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου. Η κ. Δαδάκη μας μίλησε για την υποψηφιότητα ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, για τα έργα που αυτό το διάστημα εκτελούνται από την υπηρεσία της στους Φιλίππους, για τη διπλή αξιολόγηση που τοποθετείται έως το τέλος του έτους και την οριστική απόφαση η οποία θα πρέπει να αναμένεται μάλλον το καλοκαίρι του 2016.
Η κ. Δαδάκη μας θύμισε ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας κατατέθηκε από το ελληνικό κράτος στα τέλη Ιανουαρίου κι ακολούθησε η έγγραφη απάντηση της UNESCO ότι ο φάκελος έγινε δεκτός. Η επόμενη φάση είναι η αξιολόγηση του φακέλου από στελέχη οριζόμενα από την επιτροπή της UNESCO. Ένας αξιολογητής θα φθάσει στον αρχαιολογικό χώρο ώστε να ελέγξει και να αποκτήσει ιδία αντίληψη κι ένας δεύτερος αξιολογητής θα κρίνει το φάκελο από το γραφείο του. Οι δύο αξιολογητές θα ορισθούν βάσει καταλόγου εμπειρογνωμόνων που διαθέτει η UNESCO. Η αλληλογραφία εξελίσσεται μεταξύ της υπευθύνου του γραφείου της UNESCO στο ελληνικό υπουργείο πολιτισμού και των υπευθύνων στο γραφείο της έδρας που βρίσκεται στο Παρίσι.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα εξελιχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οι αξιολογητές θα καταθέσουν το πόρισμά τους στην επιτροπή και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2016. Η χρονική καθυστέρηση στην έκδοση της αποφάσεως οφείλεται στην κατάθεση αρκετών ακόμη προτάσεων αναλόγων με εκείνη του χώρου των Φιλίππων.
Το τελευταίο διάστημα κι εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, η υπηρεσία της κ. Δαδάκη υλοποιεί αποκλειστικά εργασίες ευπρεπισμού και βελτίωσης προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο. Φυσικά οι υλοποιούμενες εργασίες εξυπηρετούν το στόχο του αιτήματος ένταξης, έστω κι αν ήταν επιβεβλημένες. Πρόκειται για μια εκτεταμένη αποψίλωση της θαμνώδους βλάστησης ώστε να υπάρχει ενότητα του χώρου, για βάψιμο του κιγκλιδώματος της περίφραξης από την πλευρά του θεάτρου, την τοποθέτηση νέων πινακίδων, την αποκατάσταση των διαδρομών που είχαν υποστεί φθορές από την πάροδο του χρόνου, την εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση των ραμπών που χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους επισκέπτες. Όλες αυτές οι εργασίες που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητες θα εξυπηρετήσουν θετικά και τη διαδικασία αξιολόγησης.
Η κ. Δαδάκη ωστόσο απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την έκβαση του αιτήματος, η έγκριση του οποίου οφείλεται σε παράγοντες και εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. Πάντως, εκ μέρους της ελληνικής πλευρά αυτό το διάστημα μία υποψηφιότητα έχει μόνο κατατεθεί, εκείνη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Το σύνολο των τοπικών φορέων ενισχύει το φάκελο της υποψηφιότητας βοηθώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Η έκθεση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που αυτή την περίοδο φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη στο κτήριο της UNESCO στο Παρίσι, με σκοπό να προβληθεί περαιτέρω ο φάκελος της υποψηφιότητας. Κοντολογίς, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι οργανωμένη και υποστηρίζεται από πλήθος καβαλιώτικων φορέων.

 

* Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα της Δράμας “Πρωϊνός Τύπος”

Προηγούμενο άρθρο

Τα στέκια των δανειστών στην Αθήνα δεν αλλάζουν ...

Επόμενο άρθρο

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων μιλά για την απαγόρευση της συναυλίας Νταλάρα στους Φιλίππους