Dark Mode Light Mode

Το ψάρεμα απαγορεύεται στο κεντρικό λιμάνι

Θα συνεχισθεί όχι μόνο το Μάιο, αλλά ολόκληρο το καλοκαίρι, προγενέστερη απόφαση του λιμεναρχείου Καβάλας, με την οποία απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία στο κεντρικό λιμάνι της πόλης.

Η απόφαση δημιουργεί αντιδράσεις, από καβαλιώτες οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν αυτή την παράδοση των πολλών ετών, αλλά τώρα δε μπορούν.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο. Τότε για λόγους που έχουν σχέση και με την αθρόα προσέλευση βουλγάρων αλιέων, το λιμεναρχείο Καβάλας απαγόρευσε το ερασιτεχνικό ψάρεμα στο κεντρικό λιμάνι.

Εξαίρεσε την περιοχή του κρηπιδώματος, στη συνέχεια όμως άρχισαν τα λιμενικά έργα στο συγκεκριμένο σημείο, οπότε η περιοχή αυτή περιγράφηκε ως εργοτάξιο, και ως εκ τούτου απαγορεύτηκε κι εκεί το ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Το λιμεναρχείο Καβάλας υποστηρίζει ότι αυτή η απαγόρευση που ισχύει και για το λιμάνι της Κεραμωτής, ήταν αναμενόμενη, αφού η μεγάλη προσέλευση Ελλήνων και ξένων ερασιτεχνικών αλιέων δημιουργούσε καταστάσεις συχνών μικροατυχημάτων, άσχημη εικόνα στο κεντρικό λιμάνι της πόλης, ενώ ανέκυπταν και θέματα καθαριότητας.

Καταγγέλθηκε επίσης ότι οι βούλγαροι ερασιτέχνες αλιείας τα αλιεύματά από το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας τα εμπορεύονταν στην πατρίδα τους.

Για το μήνα Μάιο σε όλη την Ελλάδα απαγορεύεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα όπως κάθε χρόνο, καθώς ο Μάιος είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών.

Από την άλλη πλευρά καβαλιώτες που έμαθαν να ψαρεύουν στο κεντρικό λιμάνι, μεγάλωσαν μ΄ αυτή τη διαδικασία και θεωρούν την απόφαση του λιμεναρχείου Καβάλας υπερβολική, όσον αφορά την τοπική της διάσταση.

Ζητούνε το λιμεναρχείο να δημιουργήσει έστω έναν χώρο όπου θα επιτρέπεται το ψάρεμα, όπως συμβαίνει για δεκαετίες στο λιμάνι της πόλης.

Το λιμάνι της Καβάλας φέρεται να είναι πλούσιο από ψάρια, καθώς σε αυτό αλιεύονται κυρίως κεφάλια κι αρκετά λαβράκια.

Για τους ίδιους πάνω – κάτω λόγους καθαριότητας, ατυχημάτων και λειτουργίας του λιμανιού – εδώ και μήνες – απαγορεύτηκε το ερασιτεχνικό ψάρεμα και στο λιμάνι της Κεραμωτής.

 

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη του Μανώλη Τζήμα

Επόμενο άρθρο

Νέα βλάβη ο «Ταξιάρχης», στη θέση του το Aqua Maria