Dark Mode Light Mode

Το 56ο ΦΦΘ της καρδιάς μας

Από την πόλη των 100χρονων για τον μεγάλο Αλεξανδρινό

 

Τη συνοικία του Τιμίου Σταυρού και το παραδοσιακό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» επέλεξαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου 2013 προκειμένου να φιλοξενήσουν την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Σε μία αίθουσα γεμάτη από ανθρώπους που λατρεύουν το θέατρο και τον πολιτισμό, το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος της ομάδας ΔΙΑΖΩΜΑ Σταύρος Μπένος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θοδώρα Βαβαλέσκου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κώστας Πεφάνης και φυσικά ο «μαέστρος» των πάντων καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης ανακοίνωσαν τα φετινά «θαύματα» που ετοιμάσθηκαν με τον ιστορικά χαμηλότερο προϋπολογισμό του θεσμού. Κι αν ο χώρος φάνηκε παράξενος, αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι τα καφενεία ήταν ένας αγαπημένος τόπος για τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, στον οποίον είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος Καβάλας καλωσόρισε τους παριστάμενος στο 56ο ΦΦΘ, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, το δεύτερο κατά σειρά ηλικίας φεστιβάλ της Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται σε μία περιοχή όπου ακόμη φυλάσσονται οι «Θερμοπύλες» του πολιτισμού. Η διοργάνωση κατά τη γέννησή της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ συνέχισε επί μακρό δίνοντας μια ιδιαίτερη πνοή στην Καβάλα. Με τη βοήθεια του Θοδωρή Γκόνη από το 2009 ο θεσμός αναγεννήθηκε με τα δύο σκέλη του. Το κλασικό σκέλος που φιλοξενείται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και το σύγχρονο σκέλος των εναλλακτικών νέων χώρων και γωνιών της πόλης. Αυτό το δεύτερο σκέλος είναι εκείνο που προσφέρει ιδιαίτερη νότα στην πόλη και στο θεσμό. Οι πρωτότυπες δημιουργίες και η φιλοξενία των καλύτερων θεατρικών σχημάτων της χώρας είναι το περιεχόμενο του ΦΦΘ.

Όπως το 2009 έτσι και φέτος, στην Καβάλα βρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και υπεύθυνος της ομάδας ΔΙΑΖΩΜΑ για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας Σταύρος Μπένος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία. Η τεχνική διαχείριση της διοργάνωσης ανήκει στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και στον πρόεδρό της Στέλιο Σχοινάκη, που τόνισε πως οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Θοδωρή Γκόνη. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστης Δημητριάδης καλοτύχισε την πόλη και τους κατοίκους που διαθέτουν ένα άτομο σαν τον κ. Γκόνη και μπορούν να απολαμβάνουν τις καλλιτεχνικές επιλογές του. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κώστας Πεφάνης ανακοίνωσε την καθιερωμένη συμμετοχή του νομικού προσώπου στο ΦΦΘ μέσω συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Ενώ η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θοδώρα Βαβαλέσκου εξέφρασε την πεποίθησή της για την αίσια έκβαση του θεσμού και ευχαρίστησε θερμά όλους τους εθελοντές που στηρίζουν τη διοργάνωση.

Ο Θοδωρής Γκόνης παρατήρησε ότι παρά τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού το μεράκι και το πείσμα αυξάνονται, έτσι οι φετινές εκδηλώσεις είναι πολύ περισσότερες από πέρσι. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα, αφού ο πολιτισμός είναι πλέον για τον κόσμο το έσχατο καταφύγιο. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον παγκόσμιο Αλεξανδρινό ποιητή και τα σημεία της πόλης που θα υποδεχθούν τις εκδηλώσεις είναι ποικίλα και ίσως απρόβλεπτα.

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φεστιβάλ συγκαταλέγεται στο «αστικό σκέλος», είναι μια παραγωγή του ΦΦΘ, θα φιλοξενηθεί στους Κήπους του Ιμαρέτ στις 7 Ιουλίου, όταν η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη θα αναλάβει την ανάγνωση ποιημάτων μέσα σε ένα μουσικό σύμπαν από το οποίο αναδύονται δέκα καινούργια μελοποιημένα ποιήματα από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, σε ερμηνεία του ιδίου.

Φυσικά ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση καταλαμβάνει η κεντρική παραγωγή του ΦΦΘ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Ο γηραιός πατήρ μου» που κατά παραγγελία έγραψε ο Κώστας Ακρίβος. Σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, σκηνικά – κοστούμια Ελένης Στρούλια, τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από τις επιστολές του θα ερμηνεύσει ο καβαλιώτης δικηγόρος και θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης. Δίπλα του, το ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη θα ερμηνεύσει η Μάγια Λυμπεροπούλου. Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Ιμαρέτ στις 11, 12 και 13 Αυγούστου.

Φέτος το ΔΗΠΕΘΕ δε θα περιοριστεί εντός των τειχών αλλά θα περιοδεύσει στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας με τις παραγωγές του. Τώρα που τελειώνει η κούραση της προετοιμασίας αρχίζει η μάχη για την επιτυχία του φεστιβάλ, υπογράμμισε ο Θοδωρής Γκόνης.

Ο Σταύρος Μπένος μίλησε για τον κ. Γκόνη, έναν από τους σημαντικότερους διαχειριστές πολιτιστικών ιδεών, μεταφέροντας τις θετικές εντυπώσεις που προκαλεί εδώ και τέσσερα χρόνια ο θεσμός εκτός Καβάλας. Εδώ γίνονται πράγματα μέσα από μεγάλες ανατροπές και στερεότυπα, παρατήρησε ο κ. Μπένος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γκόνης κατάφερε κι ερέθισε το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Σας καμαρώνουμε και σας θαυμάζουμε, γιατί εδώ καταφέρατε να ανατρέψετε τα πάντα, συμπλήρωσε ο Σταύρος Μπένος. Τη συνέχιση του ωραίου αυτού ταξιδιού με την ίδια καινοτομικότητα, το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη ευχήθηκε για τους διοργανωτές και τους πολίτες ο κ. Μπένος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Άλλα μας λένε και άλλα κάνουν ...

Επόμενο άρθρο

Ετοιμάζεται το φρούριο για εκδηλώσεις