Για μία περίπου ώρα χθες στο ράδιο Πρωινή συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ΔΕΥΑΚ, οι αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει σε εργαζόμενους της οι οποίοι αρχικά προσλήφθηκαν με 4ετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Στην συνέχεια κρίθηκε ότι εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες της επιχείρησης, ζητήθηκε να μονιμοποιηθούν. Η διαδικασία ως την οριστική τους μονιμοποίηση πέρασε και περνά από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Φαίνεται ότι δημιουργούνται υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΚ προς αυτούς και αυτών προς τον ΟΑΕΔ (για όσο διάστημα ήταν άνεργοι κι εισέπρατταν το επίδομα ανεργίας). Πρόκειται για 9 εργαζόμενους ΑμΕΑ της ΔΕΥΑ Καβάλας κι άλλους 9 από τη πρώην ΔΕΥΑ Φιλίππων. Άτομα με ειδικές ανάγκες επίσης.
Πρώτος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Χρήστος Τσοχαταρίδης (μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, πρώην πρόεδρος της). Όπως είπε την περασμένη Παρασκευή καταψήφισε στο διοικητικό συμβούλιο την πρόταση της διοίκησης για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015. Ειδικότερα το τεχνικό πρόγραμμα περικόπηκε για να ενισχυθεί ο κωδικός τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Κατά τον κ. Τσοχαταρίδη αυτό δεν έπρεπε να γίνει τώρα αλλά όταν και αν υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τη ΔΕΥΑΚ να αποζημιώσει αυτούς τους εργαζόμενους. Ο κ. Τσοχαταρίδης διηγήθηκε όλη την ιστορία των 9 ΑμΕΑ που αρχικά προσλήφθηκαν το 2006 ενώ το θέμα της μονιμοποίησης τους άρχισε να απασχολεί και τη ΔΕΥΑΚ και τα δικαστήρια το 2010. «Διαφωνώ να πάρουν χρήματα από τα προγραμματισμένα έργα» είπε ο κ. Τσοχαταρίδης. Αναγνώρισε ότι από τους 9 εργαζόμενους ΑμΕΑ υπάρχει και δεύτερος που προσέφυγε στο δικαστήριο για να αποζημιωθεί.
Αμέσως μετά μίλησε ο νυν πρόεδρος της επιχείρησης κ. Δημήτρης Καζανίδης. Υποβάθμισε την απόφαση της Παρασκευής λέγοντας ότι αν χρειαστούν χρήματα για έργα μπορεί να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αυτά να βρεθούν. Επίσης είπε: «Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί με εργαζόμενους δεν ισχύουν και δεν αντέχουν στα δικαστήρια. Για το θέμα των 9 ΑμΕΑ δεν ήξερα τίποτα όταν ανέλαβα καθήκοντα. Κανείς δεν με είχε ενημερώσει». Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μίλησε αμέσως μετά: «Τα δικαστήρια δεν δέχονται εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τότε που αποφάσιζαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τους τα είχε πει ο Βαγγέλης Παππάς, υπάρχουν στα πρακτικά. Θα πληρώσουμε πάνω από 300.000 ευρώ. Για τους εργαζόμενους ΑμΕΑ υπάρχουν άραγε οι ασθένειες και τα ποσοστά (αναπηρίας); Είναι αποφάσεις επιτροπών του ΙΚΑ και όχι επιτροπών ΚΕΠΑ». Καταλήγοντας η Δήμαρχος είπε αόριστα ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ θα δουν τι θα κάνουν με το όλο θέμα. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων Κώστας Χανδρουλίδης μίλησε αμέσως μετά. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης ως προς τα δικαστήρια. Τέλος ο κ. Σιμιτσής μεταξύ άλλων είπε: «Ως διοίκηση κάναμε ότι ήταν καλύτερο. Στο δικαστήριο όπου προσέφυγε και δικαιώθηκε ένας από τους εργαζόμενους ΑμΕΑ δεν υπήρξε η κατάλληλη νομική εκπροσώπηση από την ΔΕΥΑΚ. Δεν πρέπει να ακυρώσει το τεχνικό πρόγραμμα, πρώτα πρέπει να περιμένει τις δικαστικές κινήσεις των εργαζόμενων αν και όποτε γίνουν».
—