Dark Mode Light Mode

Τότε ζητούσαν για το LNG – Σύμφωνη γνώμη και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας

Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2013 το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά είχαν επισκεφθεί ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ Ευάγγελος Κοσμάς και εκπρόσωποι των μελετητών του έργου εγκατάστασης πλωτού σταθμού LNG στον κόλπο της Καβάλας. Μάλιστα είχε προηγηθεί επίσκεψη και στα γραφεία του ΤΕΕ ΑΜ στις 19 Φεβρουαρίου 2013.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Κοσμάς είχε παραχωρήσει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ αναφέροντας ότι σε ένα περίπου τετράμηνο θα καταθέτονταν η σχετική μελέτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου ήταν η εξασφάλιση της συναίνεσης και της αποδοχής εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας.
«Η ΔΕΠΑ θα μπει σε μια διαδικασία αναλυτικής μελέτης του θαλάσσιου σταθμού LNG. Είχαμε πει ότι θα αναθέσουμε την αναλυτική μελέτη για το έργο σε εξειδικευμένη εταιρεία. Μετά από διαδικασία διαγωνισμού έχει επιλεγεί αυτή και είναι εδώ τα στελέχη της, προκειμένου να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς και να συντονίσουν περαιτέρω τις κινήσεις τους. Το χρονοδιάγραμμα είναι η μελέτη να κατατεθεί από πλευράς τους σε ένα τετράμηνο περίπου από σήμερα», δήλωνε τότε ο κ. Κοσμάς.
Επίσης είχε αναφερθεί και σε ενδεχόμενη σύνδεση του έργου στον κόλπο της Καβάλας με τα όσα θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως η ΔΕΠΑ προωθεί το έργο στην Καβάλα, όμως αυτό της Αλεξανδρούπολης δεν είναι στην αρμοδιότητά της. Είχε προσθέσει επίσης πως σε ένα μελλοντικό στάδιο ίσως λειτουργήσουν και τα δυο έργα παράλληλα. Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το έργο της Καβάλας, υποτίθεται ότι όλα θα παρουσιάζονταν από τους μελετητές. Ουσιαστικά το έργο αφορούσε σε ένα πλοίο που θα σταθμεύει στον κόλπο της Καβάλας και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον κεντρικό αγωγό.
Ύστερα από σχετική ερώτηση, ο κ. Κοσμάς είχε μιλήσει και για τη στάση που θα τηρούσε η ΔΕΠΑ στην περίπτωση κατά την οποία θα εκδηλώνονταν αντιδράσεις εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, δηλώνοντας: «Έχουμε πει ότι τέτοιου είδους έργα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, της τοπικής κοινωνίας και της Καβάλας. Προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω είναι η συναίνεση και η αποδοχή της τοπικής κοινωνίας».
«Έχει εκπονηθεί η αρχική μελέτη που έχει προσδιορίσει μια αρχική θέση στον κόλπο της Καβάλας. Ο σύμβουλος θα αναλάβει την επιλογή της τελικής θέσης, θα ακολουθήσει διαβούλευση και θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Ήδη βρίσκεται προς εξέταση αίτημα των τοπικών φορέων για δίκτυο που θα τροφοδοτεί το νοσοκομείο Καβάλας. Δεν πρέπει να συνδέεται το γεγονός ότι με την έλευση του LNG θα έρθει αυτόματα φυσικό αέριο και για την Καβάλα. Ο σχεδιασμός προβλέπει να έρθει φυσικό αέριο στην Καβάλα. Το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να το δούμε εντασσόμενο στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους ήδη αρχίζουν να υλοποιούνται. Η οριστικοποίηση του ανοίγματος του νότιου διαδρόμου, μέσω της Ελλάδας, είναι μια σημαντική απόφαση που θα δώσει φυσικό αέριο στην χώρα σε ανταγωνιστικές τιμές», επεσήμανε τον Οκτώβριο του 2013 μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ Ευάγγελος Κοσμάς.

=

Προηγούμενο άρθρο

Ο Γ. Καλαντζής απαρέγκλιτα - Προωθεί όλα τα καβαλιώτικα ζητήματα

Επόμενο άρθρο

Τσατσούλης για LNG - Με επιστολή ζητά ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ