Στο Δημοτικό Κατάστημα Κρηνίδων, της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, υπογράφηκε χθες από το Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή η σύμβαση έναρξης κατασκευής του έργου της ανάπλασης του κέντρου των Κρηνίδων, παρουσία του αναδόχου εργολάβου, των αντιδημάρχων Θόδωρου Μουριάδη, Χριστόδουλου Μιχαλάκη, Ανέστη Συγγιρίδη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Χρήστου Τσοχαταρίδη, των δημοτικών συμβούλων Θόδωρου Παπαδόπουλου και Παντελή Γεωργιάδη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά. Παρόντας ήταν επίσης και ο τέως δήμαρχος Φιλίππων Κώστας Ζαχόπουλος.
Ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στο πρώτο και σημαντικό βήμα για την ανάπλαση των Κρηνίδων, μέσω ενός έργου πνοής που θα προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Οι Κρηνίδες, ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Καβάλα, αξίζει τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έναρξη της προσπάθειας που ανήκε αρχικά στη διοίκηση του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη, την οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει η διοίκηση Σιμιτσή. Ο Δήμαρχος θύμισε επίσης την ενεργή συμμετοχή της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε κάθε φάση υλοποιήσεως του έργου, ώστε ακόμη κι αν βρεθούν αρχαιολογικοί θησαυροί αυτοί να καταγραφούν και να παραδοθούν εάν αυτό είναι εφικτό.
Ο κ. Σιμιτσής ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους τοπικούς παράγοντες της δημοτικής ενότητας Φιλίππων για τη στήριξή τους. Ευχαρίστησε επίσης τους απόντες, αν και είχαν προσκληθεί, πρώην δημάρχους Φιλίππων Λευτέρη Κωταϊδη και Λάζαρο Τσαταλμπασίδη.
Ο Αρχέλαος Γρανάς αποκάλυψε μια συνάντηση του με τον κ. Τσαταλπμασίδη, προ των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, όταν είχε ζητηθεί η στήριξή του για την υλοποίηση του έργου. Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ελπίδα του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ακόμη κι αν ανακαλυφθούν νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Τα όποια προβλήματα προκύψουν θα επιλυθούν αφού υποδεικνύεται καλή διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης εξήρε την πίεση του πρώην αντιδημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου, ο οποίος ευθύνεται για την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η διαδικασία εντάξεως. Μιλώντας για το έργο, έκανε λόγο για την ενοποίηση των δύο αρχαιολογικών χώρων, που θα φέρει την κοινωνική ζωή και το τουριστικό κύμα πλησιέστερα στην ιστορία. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και θα βοηθήσουν στη βιοκλιματική αναβάθμιση.
Το κέντρο θα είναι προσπελάσιμο από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα πεζοδρόμια θα μεγαλώσουν και οι ταχύτητες των οχημάτων θα μειωθούν, θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, θα αυξηθεί το πράσινο με φυτεύσεις. Επόμενος σχεδιασμός προβλέπει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με τον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας και τις βραχογραφίες, ώστε να είναι επισκέψιμα ευκολότερα, ακόμη και με τη χρήση ποδηλάτου. Η έναρξη του έργου θα γίνει αμέσως μόλις προσληφθεί ο αρμόδιος αρχαιολόγος που θα εποπτεύει τις εργασίες, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, στην περιοχή θα γίνουν πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις ορισμένων οδών, θα διαμορφωθούν θέσεις στάθμευσης, σημεία ξεκούρασης των περιπατητών, θα δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής δίπλα στο ρέμα που συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Αυτό το έργο, σε συνδυασμό με τον στόχο της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και κατόπιν της προεργασίας που έγινε με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την ανάπλαση κάποιων μικρότερων αρχαιολογικών χώρων εντός του οικιστικού ιστού, θα αλλάξει πραγματικά την εικόνα όλης της περιοχής.
Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 2.591.000 ευρώ (ποσοστού εκπτώσεως 56% και ποσού συμβάσεως 1.128.000 ευρώ) που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, με αξιολογητή και διαχειριστική αρχή την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, που είναι θυγατρική της Κ.Ε.Δ.Ε.