Δύο φορές στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας επιχείρησε ο πρώην δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης να δημοπρατήσει το Δασικό Χωριό, προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι οι εγκαταστάσεις του, χωρίς ωστόσο να βρει την ανταπόκριση που προσδοκούσε. Το απόγευμα της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου συζητήθηκε το θέμα επαναλειτουργίας του Δασικού Χωριού μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ.
Η εξέλιξη χαροποίησε τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής κι ευχήθηκε η προσπάθεια να ευοδωθεί. Σαφώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες για τους επενδυτές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια ενδεχόμενη επένδυση των χρημάτων τους. Η ύπαρξη ενδιαφερόμενων για την επαναλειτουργία του Δασικού Χωριού ικανοποίησε το Βασίλη Ξουλόγη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός τους σε ότι ζητήσουν.
Ο πρώην δήμαρχος Παγγαίου, το πρωί της Πέμπτης κλήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ να σχολιάσει την κυβερνητική πρόθεση αναθεώρησης του Καλλικράτη, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα νέας χωροταξικής διάταξης των ΟΤΑ. Ο κ. Ξουλόγης εξήγησε ότι οι δήμαρχοι εδώ και χρόνια ζητούσαν την κατάρτιση ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο θα εξυπηρετούσε την καλλικρατική λειτουργία των δήμων.
Πλήθος ήταν τα λειτουργικά προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την καλλικρατική συνένωση πέντε δήμων, οι οποίοι αποτέλεσαν το νέο διευρυμένο ΟΤΑ Παγγαίου. Σήμερα, όσοι αιρετοί έχουν υπηρετήσει στο διευρυμένο δήμο Παγγαίου, γνωρίζουν καλά τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Άρα, στο σημείο που έχει περιέλθει ο Καλλικράτης, ορθώς δίνεται προτεραιότητα στη θεσμική λειτουργία του δήμων και όχι στα γεωγραφικά τους όρια. Άνευ λειτουργικού θεσμικού πλαισίου θα είναι μάταιος ο διαχωρισμός του δήμου Παγγαίου σε δύο κομμάτια για παράδειγμα. Οι αρχικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν μέσω του Καλλικράτη ήταν μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν προχώρησαν σε βάθος.
Ο κ. Ξουλόγης ανέφερε απλούστατα παραδείγματα δυσκολιών, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε ένα τόσο διευρυμένο δήμο δεν είναι δυνατό να καταρτίζεται ένα και μόνο ψηφοδέλτιο με ονόματα 190 υποψηφίων. Κατά την άποψη του κ. Ξουλόγη, σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και σε διαφορετικό τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
Σε αρκετές περιπτώσεις καταξιωμένα άτομα δεν προτιμώνται από το εκλογικό σώμα επειδή ανήκουν σε ένα ψηφοδέλτιο του οποίου ο επικεφαλής δεν είναι συμπαθής στους εκλογείς. Αντιθέτως, κάποιος δημοφιλέστερος δήμαρχος, εξασφαλίζοντας την εκλογή του «παρασύρει» μαζί του και ορισμένους συμβούλους οι οποίοι εκλέγονται καθαρά από «σπόντα». Μάλιστα, ο κ. Ξουλόγης είχε προτείνει την υιοθέτηση του γερμανικού συστήματος ψηφοφορίας κατά την πρώτη του θητεία στον τότε δήμο Πιερέων το 2004.
=