Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς έστειλε χθες στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, επιστολή με την οποία σημειώνει τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών, στο νομό Καβάλας και τις συνέπειες που προκάλεσαν στην οικονομική ζημιά των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Παγγαίου. Πρόκειται για την επιστολή που συμφώνησαν σε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα οι φορείς, όπου σε αυτήν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, που δείχνουν πόσο διαφορετικές ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες και ειδικότερα πόσο περισσότερες ήταν οι βροχές φέτος στο νομό Καβάλας.
Τα στοιχεία προέρχονται από το σταθμό της μετεωρολογικής υπηρεσίας στο νομό μας, το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Καβάλας και τους αναγνωρισμένους ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο όγκος βροχών από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, ειδικά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούλιο, ήταν σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν δηλαδή στοιχεία των βροχοπτώσεων, για τους αντίστοιχους μήνες του 2011, του 2012 και του 2013 και η σύγκριση με αυτά τα στοιχεία, με βάση το τι έγινε φέτος, είναι συντριπτική. Για παράδειγμα τον Απρίλιο που πέρσι οι μέρες βροχών στο νομό Καβάλας ήταν ελαφρώς περισσότερες από πέντε, φέτος είναι τουλάχιστον 15.
Το Μάιο το 2013, οι βροχερές ημέρες στο νομό Καβάλας, ήταν δύο. Φέτος ξεπερνούν τις 10. Ίδια είναι τα στατιστικά στοιχεία και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο, ενώ στην επιστολή του ο κ. Γρανάς σημειώνει ότι οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και τον Αύγουστο. Ακόμη και σήμερα.
Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει: «Από την ανάλυση των δεδομένων αποδεικνύεται ότι την ευαίσθητη περίοδο Απριλίου – Ιουλίου, υπήρχαν 45 μέρες βροχής, αριθμός υπερδιπλάσιος, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ το ύψος της βροχής εκτινάχθηκε πάνω από τα 260 mm, επίπεδα πολλαπλάσια από τα προηγούμενα έτη. Έτσι οι άκαιρες παρατεταμένες υπερβολικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την εμφάνιση των μυκητολογικών ασθενειών λόγω του ότι διαμόρφωσαν ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους καιρικές συνθήκες. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι εκτεταμένες μυκητολογικές προσβολές που παρατηρούνται στα αμπέλια φέτος, δεν οφείλονται σε καμιά περίπτωση σε παράλειψη, αμέλεια, λανθασμένων καλλιεργητικών χειρισμών των παραγωγών, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι παραγωγοί ενήργησαν με βάση τις παρεχόμενες επιστημονικές οδηγίες φυτοπροστασίας και τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Όμως η μεγάλη διάρκεια των ιδανικών συνθηκών για την εξέλιξη των μυκητολογικών προσβολών, υπερέβη τις δυνατότητες της φυτοπροστασίας. Πρέπει να τονισθεί ότι ξεπεράσθηκε η φυτοπροστατευτική ικανότητα των σκευασμάτων που διατίθενται για χρήση στους παραγωγούς, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Πρέπει να τονισθεί επίσης ότι ερμηνεύοντας απλά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ συμπεραίνουμε ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προκαλούνται από τις φυτοπαθολογικές ασθένειες, αφού για την αντιμετώπισή τους ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την αναμενόμενη παραγωγή με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή άλλων καλλιεργητικών μέτρων».
Η επιστολή εκτός από τον υπουργό έχει αποδέκτες τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, τους τέσσερεις βουλευτές του Νομού Καβάλας, τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, το νέο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, τον νέο αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, τους γεωπόνους του Νομού Καβάλας, τον αγροτικό σύλλογο Δήμου Παγγαίου, το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και το Δήμο Παγγαίου.
Η επιστολή προς τον υπουργό καταλήγει ως εξής: «Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην αγορά των επιτραπέζιων σταφυλιών, φαίνεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής της περιοχής μας, δε θα μπορέσει να πουληθεί. Το υπόλοιπο που τελικά θα πουληθεί θα είναι ένα μόνο μικρό σωστό, από το συνολικό δυναμικό παραγωγής που έχουν τα επιτραπέζια σταφύλια, του νομού Καβάλας. Θα ελαττωθεί έτσι σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών. Θα πρέπει λοιπόν ν΄ αναζητήσετε τρόπους και να προχωρήσετε σε ενέργειες ώστε ν΄ αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, που υφίστανται μία άνευ προηγουμένου οικονομική ζημιά τη φετινή χρονιά, λόγω των υπερβολικών παρατεταμένων άκαιρων βροχοπτώσεων, ώστε να μπορέσουν ν΄ ανταπεξέλθουν οικονομικά και να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.
—