Dark Mode Light Mode

Υποβαθμίζεται το αεροδρόμιο της Καβάλας

Η δημοσιοποίηση προ ολίγων ημερών των δρομολογίων της Ολυμπιακής για την χειμερινή περίοδο 2013 – 2014 επεφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της. Η εξαγορασθείσα προσφάτως από την Aegean, ακμάζουσα και κυρίαρχος των αιθέρων το πάλαι ποτέ αεροπορική εταιρία, περιορίζει πλέον τα δρομολόγιά της από και προς Καβάλα σε μόλις δέκα (10) εβδομαδιαίως καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» σε ένα ασήμαντο, επαρχιακό αεροδρόμιο με ελάχιστη κίνηση το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα είναι κλειστό τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Δεν είναι όμως μόνον η μείωση του αριθμού των πτήσεων από 12 σε 10 εβδομαδιαίως που αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στις όποιες προσπάθειες γίνονται από τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας. Είναι και οι νέες ώρες αναχώρησης που καθιστούν πλέον αδύνατη την αυθημερόν διεκπεραίωση των υποθέσεων και των εργασιών των Καβαλιωτών που ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα. Οι πρωϊνές πτήσεις θα αναχωρούν από την Καβάλα στις 10.15 (!) ενώ η επιστροφή από την Αθήνα θα είναι στις 18.00. Είναι προφανές ότι είναι αδύνατη πλέον η αυθημερόν επιστροφή για όσους έχουν δουλειές να τελειώσουν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα τα νέα δρομολόγια της Ολυμπιακής από Καβάλα για Αθήνα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 μέχρι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 είναι τα εξής: Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 10.15, Σάββατο 11.25. Επίσης καθημερινά εκτός Σαββάτου θα υπάρχει και απογευματινό δρομολόγιο στις 19.25.

Με την νέα λοιπόν κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται η Ολυμπιακή καταργεί τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης και της Παρακευής. Αυτό σημαίνει πως αυτές τις δύο συγκεκριμένες μέρες το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας θα είναι ανοιχτό για δύο μόνον ώρες από τις 18.00 έως τις 20.00!!!

22 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Όμως η υποβάθμιση του αεροδρομίου της Καβάλας παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν μελετήσει κανείς και το πρόγραμμα πτήσεων του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης για το οποίο την ίδια περίοδο (28/10/2013-30-03-2014) προγραμματίστηκαν 22 δρομολόγια εβδομαδιαίως (!)

Η πρωτεύουσα του Έβρου λοιπόν συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με τρεις πτήσεις ημερησίως εκτός Πέμπτης και Σαββάτου οπότε οι πτήσεις είναι δύο. Και μάλιστα η πρωινή πτήση αναχωρεί στις 08.35 ενώ η επιστροφή από την Αθήνα μπορεί να γίνει στις 20.00 το βράδι. Άρα μπορεί κάποιος να διεκπεραιώσει με άνεση τις δουλειές του στην πρωτεύουσα και να επιστρέψει σαν κύριος στο σπίτι του χωρίς να χρειασθεί να επιβαρυνθεί με τα έξοδα μιας διανυκτέρευσης.

Οι ώρες αναχωρήσεων από την Αλεξανδρούπολη είναι: 08.35 (Καθημερινά εκτός Σαββάτου), 11.30 (Καθημερινά), 17.35 (Τετ., Παρ., Κυρ.) και 21.55 (Καθημερινά εκτός Σαββάτου).

Το αξιοσημείωτο αλλά και συγχρόνως περίεργο είναι ότι τις ημέρες που η Ολυμπιακή κόβει τα πρωινά δρομολόγια από την Καβάλα (Τετάρτη και Παρασκευή) και την αφήνει μόνον με ένα βραδινό, προσθέτει ένα επιπλέον στην Αλεξανδρούπολη με αποτέλεσμα τις συγκεκριμένες μέρες από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της ακριτικής πόλης να αναχωρούν τέσσερεις (4) πτήσεις για την Αθήνα (!)

Είναι φανερό ότι χρειάζεται μια συνολική πανκαβαλιώτικη αντιμετώπιση αυτής της τακτικής που εφαρμόζει η Ολυμπιακή και η Aegeanαπό την οποία άλλωστε έχει εξαγορασθεί η ιστορική αεροπορική εταιρία.

Αντιπεριφέρεια, δήμοι του νομού, φορείς, σύλλογοι και απλός κόσμος θα πρέπει να αντιδράσουμε γι’ αυτήν την άνευ προηγουμένου υποβάθμιση που επιχειρείται και που πλήττει γενικότερα την οικονομία και την κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.

Η Καβάλα πρέπει να διεκδικήσει επιτέλους σθεναρά όχι κάποια ιδιαίτερα προνόμια αλλά αυτά που από χρόνια κατείχε και να μην επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμισή της.

Ένα άλλο επίσης θέμα που έχει να κάνει με την αναζωογόνηση του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας είναι και η διεκδίκηση μιας τουλάχιστον τακτικής πτήσης στον χειμερινό προγραμματισμό των αεροπορικών εταιριών προς κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό και ιδιαίτερα της Γερμανίας όπου ζουν και δραστηριοποιούνται χιλιάδες συμπατριώτες μας από την ευρύτερη περιοχή μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Aegean εκτελεί 36 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από την Θεσσαλονίκη προς γερμανικές πόλεις και πάνω από 100 μέσω άλλων προορισμών.

Συγκεκριμένα η Aegean εκτελεί εβδομαδιαίως απευθείας από Θεσσαλονίκη 14 πτήσεις για Μόναχο, 9 για Ντύσελντορφ, 7 για Φρανκφούρτη και 6 για Στουτγκάρδη. Θα ήταν τόσο δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο για την Aegeanμία από αυτές τις 36 πτήσεις να εκτελείται από Καβάλα;

Επίσης η Aegeanμε βάση το χειμερινό της πρόγραμμα θα εκτελεί πτήσεις από Καλαμάτα για Μόναχο και Στοκχόλμη για κάποια μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως από 27 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου και από 23 Φεβρουαρίου μέχρι 23 Μαρτίου.

Είναι αναπόφευκτο λοιπόν να κάνουμε τις συγκρίσεις και να αναρωτιόμαστε αν είμαστε σε χειρότερη μοίρα και από την Καλαμάτα.

Γίνεται φανερό συμπερασματικά ότι χρειάζεται συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων για να διεκδικήσουμε σθεναρά και με επιμονή τα αυτονόητα για τον τόπο μας.

Προηγούμενο άρθρο

Παραιτούνται από τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Πάρκου

Επόμενο άρθρο

Παραιτούνται και οι δύο απ΄ τη διοίκηση του ΒΙΟΠΑ