Συζητήθηκε χθες στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με την επέκταση του δικτύου χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα στις αγροτικές περιοχές του Νομού Καβάλας. Πρόκειται για δίκαιο χρόνιο αίτημα του Νομού μας, το οποίο όποτε διατυπώθηκε στις κυβερνήσεις πάντα απορρίπτονταν. Χθες ο αρμόδιος Υπουργός άφησε μια μικρή ελπίδα να φανεί. Υποσχέθηκε να παρέμβει στην ανάδοχο εταιρία μπας κι αυτή δεχθεί να επεκταθεί από τις Σέρρες (μέχρι εκεί πετούν τα αεροπλάνα της) στον Νομό Καβάλας. Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα της συζήτησης στην Βουλή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα ασχοληθούμε με το ακραίο καιρικό φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, του συστήματος χαλαζικής προστασίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας δυνάμει της σύμβασης που έχει υπογράψει για λογαριασμό του Δημοσίου ο ΕΛΓΑ με την ανάδοχο εταιρεία και το ειδικό άρθρο της Σύμβασης αυτής που προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει, με άσκηση του δικαιώματος από μέρους του ΕΛΓΑ, επέκταση του πεδίου προστασίας αυτής της Σύμβασης και σε άλλο τόπο από αυτόν που ήδη καλύπτεται. Ως γνωστόν, το σύστημα καλύπτει περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά όχι την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Γιατί η Καβάλα, κύριε Υπουργέ; Διότι εκεί αναπτύσσονται πάρα πολλές αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως δυναμικές καλλιέργειες σε έκταση πεντακοσίων σαράντα εννιά τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, τριάντα χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια, από τα οποία τα είκοσι δύο χιλιάδες στρέμματα είναι για επιτραπέζιο σταφύλι, οκτώ με οκτώμισι χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια με εξαγωγικό 100% προσανατολισμό, δέκα χιλιάδες στρέμματα με σπαράγγι, όπως και τα ακτινίδια, για εξαγωγή στην περιοχή –όπως και το ακτινίδιο- του Νέστου στα Ανατολικά της περιοχής της Καβάλας, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα με αμυγδαλιές στην περιοχή του Παγγαίου, πέντε χιλιάδες στρέμματα με διάφορα οπωροφόρα και περίπου δυόμισι εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Θάσου και του Παγγαίου κυρίως. Όπως καταλαβαίνετε, η αγροτική παραγωγή είναι τεράστια και πλήττεται πολύ συχνά από χαλαζοπτώσεις. Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο σε ερώτηση που είχα αναπτύξει το μήνα Μάρτιο ήταν αρνητική. «Δεν μπορεί» είπε «να υπαχθεί η Καβάλα διότι αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση των τεχνικών μέσων κι επομένως αύξηση του κόστους», κάτι το οποίο αντιτίθεται στην άποψη της εταιρείας που λέει άλλα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σημείο μόνο θα ήθελα να τονίσω. Κατά τον εργολάβο, οι προϋποθέσεις επέκτασης του προγράμματος και σε άλλο τόπο -το έχει πει και εγγράφως αυτό απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Αντιπεριφέρειας- είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι σχετικές υποδομές -η περιοχή διαθέτει δύο αεροδρόμια, ένα ανατολικά και ένα δυτικά-, πρέπει να υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες –ισχύει- και πρέπει να συμβαίνουν και συχνές χαλαζοπτώσεις στις ίδιες περιοχές -αυτό ισχύει και αποδεικνύεται.
Κύριε Υπουργέ, καλείστε να πάρετε μια απόφαση. Ο ΕΛΓΑ βάζει αυτές τις προϋποθέσεις. Ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι χωρίς αύξηση στο κόστος μπορεί να καλύψει. Εγώ θα πω ότι έστω θα υπάρξει και μια οριακή αύξηση στο κόστος. Αν συγκρίνετε τα οικονομικά στοιχεία, θα δείτε ότι από τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο ΕΛΓΑ αυτήν τη στιγμή, θα μπορούσε να μειωθεί το ποσό, θα κατέβαλε πολύ λιγότερες αποζημιώσεις, σε σχέση με το κόστος επιπρόσθετης κάλυψης στην περιοχή της Καβάλας.
Δείτε τα νούμερα, πάρτε τις αποφάσεις, συνεννοηθείτε και με το νέο
Προεδρείο του ΕΛΓΑ που προ δύο ημερών πέρασε από την περιοχή μας, κάναμε μια καλή συζήτηση και έδειξε ανοικτό στην προοπτική αυτή. Το αξίζουν οι αγρότες και κυρίως ο ΕΛΓΑ θα εξοικονομήσει πόρους.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας):
Το σε εξέλιξη πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα την περίοδο 2014-2019 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2014 και εφαρμόζεται σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Οποιαδήποτε επέκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος προσθέτοντας και νέες περιοχές, όπως είναι οι αγροτικές περιοχές της Καβάλας, θα απαιτούσε επιπλέον τεχνικά μέσα -αεροπλάνα, χειριστές αεροσκαφών, κλπ.- και κατά συνέπεια τουλάχιστον θα επέφερε μια αύξηση -εσείς λέτε ελάχιστη, εμείς λέμε ότι θα επέφερε μια αύξηση- στο κόστος και βεβαίως ταυτόχρονα θα ανέκυπταν και σοβαρότατα προβλήματα, όσον αφορά την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης, διότι υπάρχει μια συγκεκριμένη σύμβαση.
Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε υπό τις παρούσες συνθήκες, εμείς ως πρώτη προσέγγιση λέμε ότι έτσι θα διακινδυνεύαμε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης μας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Είναι ένα θέμα -απ’ ό,τι αντιλήφθηκα, το κουβεντιάσατε κι εσείς στην επαφή σας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ- για το οποίο εμείς μένουμε ανοιχτοί. Θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με την εταιρεία, για να δούμε κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί ουσιαστικά η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, καλύπτοντας τις υπόλοιπες περιοχές και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον δαπάνη, για τον απλούστατο λόγο ότι επιπλέον δαπάνη σημαίνει αναμόρφωση συνολικά της ισχύουσας σύμβασης. Κύριε συνάδελφε, όπως σας είπα, έχει ήδη καθοριστεί με την εταιρεία μία συνάντηση. Θα γίνει από πλευράς του ΕΛΓΑ μια εξέταση της πρότασής τους. Αν απαιτηθεί και η δική μου η πολιτική παρουσία και βέβαια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Γιατί αποκλειστικός μας στόχος είναι να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα, δεν είναι να βλέπουμε τον ΕΛΓΑ να πηγαίνει να κάνει εκτιμήσεις και να δίνει αποζημιώσεις. Νομίζω ότι όλοι μας δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα.