Dark Mode Light Mode

Φιλτράρισμα χιλίων αιτήσεων – Προς ένταξη στις δομές του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ

Χίλιες περίπου αιτήσεις ενδιαφερόμενων είχαν κατατεθεί έως την περασμένη Παρασκευή, ημέρα λήξης της προθεσμίας, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ, το οποίο υλοποιεί ομάδα οκτώ τοπικών φορέων. Η επεξεργασία των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Όπως μας εξήγησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της ΠΝΟΗΣ Ιωάννα Χατζηβαρύτη, εκ των χιλίων περίπου αιτήσεων οι διακόσιες προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Φιλίππων. Η σιωπηλή παράταση έληξε ουσιαστικά τη Δευτέρα για όσους δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στο εξής, οι συναρμόδιοι φορείς και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να στηρίξουν τις δομές του προγράμματος που είναι:

Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου (στο Δ.Δ. ΚΑΒΑΛΑΣ)

Θα διανέμει σε τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κλπ και θα λειτουργήσει στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου (αποθήκες Δήμου Καβάλας)

Κοινωνικό Παντοπωλείο (στο Δ.Δ. ΚΡΗΝΙΔΩΝ – πρώην Δήμος ΦΙΛΙΠΠΩΝ)

Θα διανέμει σε τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κλπ και θα λειτουργήσει στο πρώην κτίριο του Δήμου Φιλίππων.

Δομή παροχής Συσσιτίων

Θα εξασφαλίζει δωρεάν γεύματα όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε άστεγους και άπορους και θα λειτουργήσει στην πλατεία της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Καβάλας.

Κοινωνικό φαρμακείο

Θα παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε άστεγους και ανασφάλιστους άπορους & άνεργους και θα λειτουργήσει στο 2ο όροφο της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας.

Δημοτικός Λαχανόκηπος

Θα δώσει ισομερή τεμάχια αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος σε άστεγους, άπορους & άνεργους προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό τη σίτιση τους και θα λειτουργήσει στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα.

Τράπεζα χρόνου

Θα παρέχει τη δυνατότητα σε άστεγους, άπορους, άνεργους αλλά και σε όλους τους πολίτες να συναλλάσσονται μεταξύ τους, σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος και θα λειτουργήσει στα γραφεία της Δημωφέλεια, 2ος όροφος.

Γραφείο Διαμεσολάβησης

Θα παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και την προώθησή τους στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα θα παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ) και θα λειτουργήσει στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Καβάλας.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή σχετικό υποστηρικτικό δελτίο τύπου απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, ζητώντας από τους πολίτες να προσκομίζουν τις δωρεές τους στα γραφεία του, προκειμένου αυτές να προωθηθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και ειδικότερα ζήτησε:

•είδη καθαριότητας (πχ. χλωρίνη, σκόνη πλυσίματος, ότι αφορά δηλ την καθαριότητα ενός σπιτιού)

•είδη καθαριότητας προσωπικής υγιεινής (π.χ. οδοντόκρεμα, σαμπουάν μαλλιών, σώματος και για την φροντίδα παιδιών π.χ. παμπερς)

•τρόφιμα συσκευασμένα όχι ψυγείου (π.χ. λάδι, ζυμαρικά)

Η κ. Χατζηβαρύτη αποφάνθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν ήταν αναμενόμενος, ενώ προέρχονται από τα ίδια περίπου άτομα που είχαν αιτηθεί στηρίξεως και από την υπηρεσία πρόνοιας του δήμου Καβάλας. Η κοινωνική υπηρεσία και οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου θα φιλτράρουν τις κατατεθειμένες αιτήσεις ώστε να αναδειχθούν οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος. Η κ. Χατζηβαρύτη εξέφρασε την ελπίδα της ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες για τη διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμος Καβάλας θα συνεχίσει τη διανομή υπό το προηγούμενο καθεστώς, προκειμένου η δομή υπό τη νέα μορφή λειτουργίας της να αρχίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο. Επομένως οι ωφελούμενοι δε θα απομείνουν άνευ στηρίξεως προ των εορτών.

Σημαντικός μοχλός λειτουργίας των προνοιακών δομών θα είναι και πάλι οι εθελοντές. Από τις 20 Νοεμβρίου άρχισαν οι εξορμήσεις ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα από χώρους όπως τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τους παιδικούς σταθμούς. Η Ιωάννα Χατζηβαρύτη υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ είναι κυλιόμενο κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιέλθει σε «ύπνωση», αλλά να ανανεώνεται διαρκώς και κυλιόμενα.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Αντίδραση στα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής

Επόμενο άρθρο

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥ Καβάλας (ξανα)προσφεύγουν στη…. Δικαιοσύνη