Μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν αρκετά αναλυτικός σχετικά με την συνάντηση της προηγούμενης ημέρας. Τη συζήτηση που είχε με τον γενικό διευθυντή της ΒΦΛ κ. Γιάννη Τσάρα. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αυτό που ετοιμάζεται. Την κοινή πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της εταιρίας για την μεταφορά και την επανάχρηση του φωσφογύψου. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο όλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ο φωσφογύψος υπάρχει μπόλικος πλησίον του εργοστασίου της ΒΦΛ, εξετάζεται η μεταφορά του για να χρησιμοποιηθεί όπου αυτό είναι χρήσιμο. Αρκεί να είναι ακίνδυνο. Κατά τον κ. Μαρκόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης (νέο λιμάνι- Τοξότες) αλλά και σε λατομεία που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος το πρώτο βήμα- που όπως φαίνεται συμφωνήθηκε την Πέμπτη- αφορά την εκπόνηση μελέτης για τον γύψο. Στόχος της μελέτης θα είναι συγκεκριμένος. Θα πρέπει να μελετήσει και να αποδείξει ότι τα προαναφερθέντα ή άλλα σενάρια χρησιμοποίησης του θα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Αμέσως μετά θα εξεταστεί ακριβώς που ο φωσφογύψος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Θα υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα του είπε ο κ. Τσάρας για το μέλλον της εταιρίας. Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της εταιρίας (!), στο οποίο δεν επεκτάθηκε αφού όπως τόνισε αυτά δεν είναι δική του αρμοδιότητα να «βγάζει» προς τα έξω. Οι δηλώσεις του κ. Μαρκόπουλου ανέφεραν τα ακόλουθα: «Ύστερα από αρκετό καιρό συναντήθηκα με τη διοίκηση της ΒΦΛ και συζήτησα το ενδεχόμενο υποβολής μιας πανεπιστημιακής πρότασης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η πρόταση αφορά στη διαχείριση του τεράστιου όγκου φωσφογύψου. Πριν προχωρήσει η διάθεση του φωσφογύψου θα πρέπει να εξετασθούν οι απορροές για δυνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, ενώ θα πρέπει να ερευνηθούν τυχόν άλλα χαρακτηριστικά τα οποία ίσως προκαλέσουν προβλήματα. Η πρόταση θα εξυπηρετήσει στην προσπάθεια διάθεσης κάποιων ποσοτήτων από τον τεράστιο συγκεντρωμένο όγκο. Επειδή η οποιαδήποτε κίνηση όπως μεταφορά του φωσφογύψου θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, στη συνάντηση συμμετείχε και ο καθηγητής ΔΠΘ Γιώργος Γκαϊντατζής. Χρήσεις των ποσοτήτων δύναται να υπάρξουν είτε ως υπόβαση των σιδηροδρομικών γραμμών είτε ως υλικό για την αποκατάσταση κάποιου κλειστού λατομείου. Η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί επί σειρά ετών είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε αποκλείεται να εξαφανιστεί με μαγικό τρόπο κι επιπλέον θα πρέπει να αναζητηθούν πολλές δίοδοι διάθεσης και αξιοποίηση του υλικού. Στο πλαίσιο της ίδιας συναντήσεως συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν στη βιομηχανία. Στα λεγόμενα του κ. Τσάρα ανίχνευσα κλίμα αυξημένης αισιοδοξίας για την πορεία της επιχείρησης συγκριτικά με τις προηγούμενες συναντήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο για να μη συμμεριστώ την αισιοδοξία αρκεί αυτή να επιβεβαιωθεί και στην πράξη».