Επιβολή ΦΠΑ 23% φέρνει στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων και τα κέντρα ξένων γλωσσών το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές που ψηφίστηκε. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 1 περίπτωση β αναφέρεται ρητά ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από το ΦΠΑ.
Πρόκειται για μια ρύθμιση καταστροφική για την φροντιστηριακή εκπαίδευση, μια «ταφόπλακα» ιδίως για το μικρομεσαίο φροντιστήριο. Η επιβάρυνση των εκπαιδευτηρίων – φροντιστηρίων θα στρέψει τους μαθητές και πολλούς μικρομεσαίους φροντιστές στην παραοικονομία ενώ πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία και τα φροντιστήρια τείνουν στον αφανισμό.
Σημειώνεται ότι το ΦΠΑ δεν είναι η μοναδική επιβάρυνση για τα φροντιστήρια, καθώς αυξάνεται η φορολόγηση από το 26% στο 29% ενώ αυξάνεται και η προκαταβολή του φόρου. Οι οικοδιδάσκαλοι από την άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν την ίδια αδειοδότηση των φροντιστηρίωνκι επιπλέον φαίνεται ότι δεν τους αγγίζει και το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να είναι άνισος ο ανταγωνισμός.
Το ΦΠΑ στα φροντιστήρια που από το 0% διαμορφώνεται στο 23%, θα φέρει απολύσεις εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να δουν μειώσεις στο ωρομίσθιό τους και συνακόλουθα στις αποδοχές τους. Παράπλευρες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία καθώς τα φροντιστήρια έχουν και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως συνεργεία καθαρισμού, βιβλιοπωλεία, καταστήματα υπηρεσιών εκτυπώσεων.
Ο πρόεδρος των φροντιστών της Καβάλας Σπύρος Κετζετζής αναφέρθηκε στην κοινοτική οδηγία περί μηδενικού ΦΠΑ που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και στο παράδοξο να απαλλάσσονται διακριτικά από την επιβολή του ΦΠΑ τα ιδιωτικά σχολεία, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, τα ΙΕΚ, τα Κολλέγια κλπ. Ο κ. Κετζετζής υποστήριξε ότι το μέτρο δεν επιβλήθηκε από τους εταίρους αλλά ήταν αποκλειστική επιλογή της κυβέρνησης. Δύο ή τρεις μόνος ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το μέτρο επιβολής ΦΠΑ στα φροντιστήρια. Φυσικά, η κοινοτική οδηγία δε συνιστά νόμο κι έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Το μέτρο αυτονόητα θα πλήξει και τις μεσαίες οικογένειες που ήδη μετά κόπων εξοικονομούσαν τα δίδακτρα προκειμένου να επιμορφώνουν περαιτέρω τα παιδιά τους ώστε να εξασφαλίσουν τις σπουδές τους. Από την πλευρά τους οι φροντιστές δε θα καταφέρουν να απορροφήσουν το ΦΠΑ αφού εδώ και χρόνια διατηρούν τα δίδακτρα όσο χαμηλότερα μπορούν κάνοντας ακόμη κι εκπτώσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κετζετζής, δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι ότι όσο πιο αυστηρά μέτρα επιβάλλουν τόσο λιγότερα έσοδα θα εισπράξουν. Τελικά, το μέτρο θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, με δεδομένο ότι ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί του δημοσίου παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και μάλιστα με τσουχτερές τιμές χωρίς να φορολογούνται.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από κυβερνητικά χείλη ότι το μέτρο ήταν άδικο και δε θα επιβάλλονταν, προ της κυριακάτικης ψήφισης του νομοσχεδίου, τελικά τίποτε δεν έγινε. Η αλλαγή του οικονομικού καθεστώτος δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί από τη μία ημέρα στην άλλη ακόμη και σε λογιστικό επίπεδο. Πάντως οι φροντιστές σκοπεύουν να προσφύγουν νομικά στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Εάν δε επιτύχουν την κατάργηση του μέτρου θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να πετύχουν μείωση του συντελεστή.