Dark Mode Light Mode

Φρένο από τον Εμπορικό Σύλλογο – «Ποτέ την Κυριακή» για τη λειτουργία της αγοράς

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μονοπώλησε τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» του Υπουργείου Ανάπτυξης στην ολομέλεια της βουλής. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ΚωστήςΧατζηδάκης επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, όταν προχώρησε σε τρεις νομοτεχνικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου. Έτσι, ανακοίνωσε ότι κυρώσεις προβλέπονται για τους αντιπεριφερειάρχες που δεν θα εκδώσουν εντός τριμήνου τη σχετική απόφαση για τα καταστήματα – έως 250 τ.μ. – που θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση του Υπουργού, ο αντιπεριφερειάρχης θα μπορεί να αποφασίζει για τα καταστήματα που θα λειτουργούν τις Κυριακές στον χώρο της ευθύνης του. Όταν αναφέρθηκε στο ωράριο των καταστημάτων για τις τουριστικές περιοχές, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα.

Παράλληλα, ύστερα από την αντίδραση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτό το αίτημα του κι έτσι θα αποσυρθεί η ρύθμιση που προέβλεπε ότι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη την ευθύνη για τη λειτουργία των καταστημάτων θα έχουν οι δήμαρχοι και όχι οι αντιπεριφερειάρχες. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ειδικός αγορητής Ευάγγελος Αποστόλου επισήμανε ότι αν το υπουργείο περιόριζε στις επτά Κυριακές το άνοιγμα το καταστημάτων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε το νομοσχέδιο.

Η γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Μαρία Τσουρή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση υπερψήφισε το νομοσχέδιο που αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και από τους τέσσερις βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Η κ. Τσουρή παρατήρησε ότι η λειτουργία των καταστημάτων για τις 52 Κυριακές του έτους δεν ήταν προαπαιτούμενο της τρόικα, επομένως καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την επιλογή τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος με επιστολές του έχει ήδη εκφράσει την άποψή του επί του θέματος ενώ η διοίκηση σκοπεύει να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να έρθει σε επαφή με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ. Η πλήρης διαφώτιση για τα νέα ισχύοντα θα εξασφαλιστεί όταν ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ με κάθε λεπτομέρεια. Η Μαρία Τσουρή ευχήθηκε και στην περίπτωση των καταστηματαρχών ο περιφερειάρχης να επαναλάβει ότι συνέβη και στην περίπτωση των ιδιοκτητών ταξί ΑΜΘ, να ακούσει δηλαδή και να ασπαστεί την άποψη των επαγγελματιών.

Η κ. Τσουρή αποφάνθηκε ότι η λειτουργία της αγοράς για 52 Κυριακές ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις γι’ αυτό κι εξέφρασε την απαισιοδοξία της. Μάλιστα δήλωσε: «Θα μας βρουν απέναντί τους. Δε θα παραδοθούμε τόσο εύκολα στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Εδώ και πέντε χρόνια οι μικρές επιχειρήσεις αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους και να λειτουργήσουν και δε θα τους κάνουμε τη χάρη να συναινέσουμε στην εξαφάνισή τους».

Διατυπώνοντας την πρόβλεψή της η Μαρία Τσουρή παρατήρησε ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να καταγραφεί στη λειτουργία της τοπικής αγοράς τις επόμενες Κυριακές. Τόσο η αντίδραση του συλλόγου όσο και η έλλειψη καταναλωτών θα βάλουν φρένο στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής έχει επιχειρηθεί παρόμοια λειτουργία και στο παρελθόν η οποία όμως έπεσε στο κενό. Οι τοπικοί επαγγελματίες βάσει της εμπειρίας τους γνωρίζουν πότε ακριβώς επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους οι καταναλωτές. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ήδη δηλώσει ότι η Κυριακή από ημέρας αργίας θα γίνει ημέρα αργίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Εγκρίθηκε το έργο ανακαίνισης της Παιδόπολης

Επόμενο άρθρο

Το φιλόδοξο σχέδιο κατεδάφισης κι αξιοποίησης των αποθηκών στο λιμάνι ενέκρινε η Ε.Π.Α.Ε.