Dark Mode Light Mode
Έρχεται η ώρα της πώλησης του πετρελαίου
Φτου κι απ’ την αρχή λόγω νοτιά – Για «ψύλλου πήδημα» χάθηκε η Γαλάζια Σημαία της Ραψάνης
Ο Γύρος της Ελλάδας με βέσπα

Φτου κι απ’ την αρχή λόγω νοτιά – Για «ψύλλου πήδημα» χάθηκε η Γαλάζια Σημαία της Ραψάνης

Τριακόσιες ενενήντα τρεις ελληνικές παραλίες βραβεύτηκαν φέτος με τη γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών από το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών (Blue Flag). Με τις 393 «γαλάζιες» παραλίες-κατά μία λιγότερες από πέρυσι-η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες.

Για τον τρόπο με τον οποίο βραβεύεται μια ακτή με Γαλάζια Σημαία, η διαδικασία προβλέπει την πλήρωση 32 απαιτούμενων κριτηρίων. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να πληρούν και αυστηρά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτή.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των νερών πραγματοποιούνται στη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα προκειμένου η ακτή να εξασφαλίσει την πιστοποίηση για το επικείμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα των αποτελεσμάτων στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των τριών δημοτικών ακτών της Καβάλας, αποδεικνύεται το πόσο αυστηροί στάθηκαν για την παραλία της Ραψάνης, η οποία και φέτος δεν εξασφάλισε το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας. Ένας και μόνο δείκτης από το σύνολο εμφανίστηκε αυξημένος με συνέπεια το ποσοστό καθαρότητας να πέσει από το 100 στο 95%. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του δήμου πίστευε πως το βραβείο ήταν σίγουρο.

Λόγω όμως του αυξημένου δείκτη, οι διαχειριστές του διεθνούς προγράμματος ανέτρεξαν στα εργαστηριακά αποτελέσματα της τελευταίας τετραετίας 2009 – 2012. Όταν εντοπίστηκαν τα δυσάρεστα περιστατικά διαρροής λυμάτων της ΔΕΥΑΚ κατά το παρελθόν, χάθηκε οριστικά η πατρίδα για τη Γαλάζια Σημαία της Ραψάνης. Άνευ απροόπτου, ο στόχος είναι εφικτός για το καλοκαίρι του 2014.

Σε σχετική επιστολή που στάλθηκε από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων προς το δήμο Καβάλας για το θέμα της Ραψάνης, αναφερόταν τα εξής: «Σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία του συνόλου των μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των κολυμβητικών περιόδων της τελευταίας τετραετίας (2009 – 2012), προκύπτει ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ακτή σας καλύπτει τα υποχρεωτικά όρια (κατάλληλη για κολύμβηση) που θέτει η Οδηγία 2006/ΕΚ, αλλά δεν παρουσιάζει την εξαιρετική ποιότητα υδάτων που είναι η βασική προϋπόθεση για τη διεκδίκηση του βραβείου Γαλάζιας Σημαίας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η υποστήριξη της βράβευσης της ακτής Ραψάνη για το 2013. Η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων εύχεται να αξιολογήσει την αίτηση υποψηφιότητας της ακτής για βράβευση το 2014».

 

Ο ΝΟΤΙΑΣ «ΡΟΥΦΗΞΕ» ΤΗΝ ΑΜΜΟ

Τεράστια προβλήματα στις δημοτικές ακτές της Καλαμίτσας και του Περιγιαλίου προκάλεσε ο νοτιάς, αφού ενώ τα δημοτικά συνεργεία είχαν στρώσει την άμμο στις πλαζ ο δυνατός άνεμος επανέφερε τις συνθήκες στην πρότερη χειμερινή κατάσταση. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου άρχισε ήδη τις εργασίες εκ βάθρων, μιας και ο νοτιάς «ρούφηξε» την άμμο μέσα στη θάλασσα. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά από τα δύο καταστήματα της ακτής Καλαμίτσα τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει αμμώδη έκταση δέκα μέτρων και παρόλα αυτά το πρωί της Δευτέρας το κύμα έσκαζε πάνω στο τοιχίο των μαγαζιών.

Η δυσκολία εστιαζόταν στο γεγονός ότι «σώθηκε» η άμμος και δεν υπήρχε υπόλοιπο για το νέο στρώσιμο. Από την άλλη, η νέα κατάσταση θα αναγκάζει τους λουόμενους να περπατούν για μέτρα και η στάθμη της θάλασσας θα φτάνει μόνο μέχρι τα γόνατά τους. Πάντως, τα μηχανήματα τακτοποίησαν την ακτή και τα συνεργεία τοποθέτησαν και τις ομπρέλες στη Ραψάνη, έτσι την Τρίτη οι αντίστοιχες εργασίες άρχισαν στην ακτή Περιγιαλίου.

Ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Τάσος Χατζηαναστασίου ασπάστηκε την εκφρασμένη από ειδικούς μηχανικούς άποψη, πως το πρόβλημα στην Καλαμίτσα προκλήθηκε από τα μικρές λιμενικές παρεμβάσεις στο λιμανάκι του LUCY. Ωστόσο, τα έργα που προγραμματίζει η τεχνική υπηρεσία του δήμου στις τρεις δημοτικές ακτές θα επιλύσουν τα προβλήματα των νοτιάδων.

Αν οι νοτιάδες συνεχιστούν, βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ, τότε τα συνεργεία θα αναγκαστούν να συλλέξουν μέσα από τη θάλασσα τις ομπρέλες που τοποθέτησαν ήδη στις ακτές. Δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού αποτρέπει τον δήμο από το να τοποθετήσει καρέκλες και ξαπλώστρες, αφού κάθε απόγευμα οι υπάλληλοι πρέπει να τα συγκεντρώνουν και να τα δένουν και το επόμενο πρωί να τα τοποθετούν εκ νέου στη θέση τους.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Έρχεται η ώρα της πώλησης του πετρελαίου

Επόμενο άρθρο

Ο Γύρος της Ελλάδας με βέσπα