Dark Mode Light Mode

Χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κριτική στον ΟΛΚ

Ήρεμη και με αρκετούς απόντες ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Προς το τέλος της συζήτησης όπου οι σύμβουλοι ρώτησαν τη διοίκηση διάφορα θέματα της πόλης, ανέκυψε θέμα με τον ΟΛΚ. «Θα έχουμε πολλά προβλήματα με τον Οργανισμό» είπε η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου ενώ ο Θόδωρος Τζατζάρης ευχήθηκε να έρθει σύντομα η ώρα που ο Δήμος Καβάλας θα αποκτήσει αντιδήμαρχο λιμανιού.

Το θέμα που υπάρχει αφορά το σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων των πλοίων. Με διαγωνισμό ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία. Κυρίως οι ναυτικοί πράκτορες ανησυχούν ότι έμμεσα θα αυξηθεί το κόστος για ένα πλοίο που θα έρχεται και θα φιλοξενείται στο λιμάνι. Η κ. Ιωσηφίδου χρησιμοποίησε παράδειγμα. Είπε ότι σήμερα το κάθε κρουαζιερόπλοιο πληρώνει 90 ευρώ και με την εφαρμογή του σχεδίου θα πληρώνει έως και 1.200 ευρώ! Μνημόνευσε αντιδράσεις από πλευράς Επιμελητηρίου και ναυτικών πρακτόρων. Σε γενικές γραμμές σύσσωμο το συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν.  Εκ μέρους του ΟΛΚ ήταν αδύνατο χθες βράδυ να υπάρξει απάντηση. Η άποψη πάντως του Οργανισμού αναφέρει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ακούστηκαν χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση αναφέρει: Πιθανή νεότερη ενημέρωση για την πρόθεση του ΓΕΑ να παραχωρήσει το παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα σε ιδιώτη ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως διαδικασία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι νεότερο, ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα να αναζητήσει υπεύθυνη πληροφόρηση, ενόσω θα βρίσκεται στην Αθήνα για την εκλογική διαδικασία της ΚΕΔΕ. Η κ. Τσανάκα χαρακτήρισε το θέμα ως άκρως σοβαρό, υποσχέθηκε μάλιστα να αναζητήσει επίσημη ενημέρωση ενόσω θα βρεθεί στην πρωτεύουσα και δεσμεύθηκε να έχει πληροφορίες σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε επίσης εάν υπήρξαν μετακινήσεις υπαλλήλων μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοικήσεως. Η Δήμητρα Τσανάκα θύμισε ότι έως 30/9 πραγματοποιήθηκαν ενδοδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πίνακας των ονομάτων θα δοθεί στον πρώην δήμαρχο ώστε να λάβει γνώση.

Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε να του παραδοθούν τα δύο πορίσματα, το ένα που αφορά στο έλλειμμα της ενιαίας πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής και το δεύτερο που αφορά στη δημοσιονομική διόρθωση του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Το πρώτο πόρισμα παραδόθηκε στην εισαγγελία και δεν υπάρχει η δυνατότητα δημόσιας συζητήσεως, παρατήρησε η δήμαρχος. Το δε πρόβλημα της δημοσιονομικής διόρθωσης, η δήμαρχος το παλεύει ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες για τη δημοτική αρχή.

Ο Άρης Βέρρος έθεσε ερώτημα σχετικό με την ποιότητα του νερού στα δημοτικά διαμερίσματα Ζυγού και Κρυονερίου, εάν έχουν γίνει έλεγχοι και εάν προέκυψαν ενδεχόμενα ανησυχητικά αποτελέσματα. Η δήμαρχος έμαθε σχετικά με την αύξηση των νιτρωδών και τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν, έτσι θα ζητήσει με τη σειρά της εκτενέστερη ενημέρωση από τη ΔΕΑΥΚ για τα αποτελέσματα και τους δείκτες. Σύσκεψη με 3 χημικούς πραγματοποιήθηκε άμεσα από τον πρόεδρο κ. Καζανίδη κι έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα οφείλεται σε μια παλιά αρδευτική γεώτρηση. Στις 27/7/2013 διενεργήθηκε ο πρώτος έλεγχος που έδειξε αυξημένους δείκτες νιτρωδών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλοι έλεγχοι, το θέμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση τα δε αποτελέσματα θα δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο. Λύσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχουν μεν αλλά είναι δαπανηρές.

Ο κ. Βέρρος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη και την επαναφορά στην επικαιρότητα της κατασκευής μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιοχή Ξεριά – Γέροντα. Ζήτησε μια ξεκάθαρη άποψη από τη δήμαρχο Καβάλας η οποία εκλέχθηκε στη θέση της αντιπροέδρου της ΠΕΔ. Η Δήμητρα Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι δε να επιτραπεί η κατασκευή παρόμοιου εργοστασίου που θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα επί καβαλιώτικου εδάφους.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το σχέδιο Περιγιαλίου και εάν κάθε ιδιοκτησία έχει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο, ρώτησε τη διοίκηση ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χρήστος Ποτόλιας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών Φίλιππος Φιλιππίδης απάντησε ότι από την προηγούμενη Τρίτη έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία καταχωρήσεως των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο.

Στις διαγραμμίσεις όπου υποτίθεται πως θα στάθμευαν τα οχήματα των μικρών μεταφορικών εταιρειών τα οποία εφοδιάζουν τα καταστήματα με εμπορεύματα, αναφέρθηκε ο σύμβουλος Ηλίας Ιωαννίδης. Οι διαγραμμίσεις έχουν πλέον ξεθωριάσει και σπανίως είναι ελεύθερες προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν ομαλά την τροφοδοσία των καταστημάτων. Η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι μια ομάδα της διοικήσεως με επικεφαλής τον πρόεδρο του σώματος Γιώργο Γραμμένο επισκέφθηκε πρόσφατα το διοικητή της τροχαίας ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να διορθωθούν οι πραγματικά ανυπόφορες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης. Η απάντηση που έλαβε ο κ. Γραμμένος είναι πως η υπηρεσία αναμένει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίσει επακριβώς τα καθήκοντα των πρώην δημοτικών αστυνομικών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συζητήθηκε στην Βουλή η ερώτηση Καλαντζή για την Ένωση

Επόμενο άρθρο

Δικογραφία σε βάρος δύο γυναικών - Αντί για πελάτισσες έκλεβαν εμπορεύματα από καταστήματα;