Dark Mode Light Mode

Χρέος 240 εκ. στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Για μια ακόμη φορά οδηγείται στη Βουλή το χρέος του δημοσίου στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή τη φορά, και η ερώτηση, έρχεται από τον Βουλευτή Ροδόπης του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Αχμέτ Ιλχάν.
Με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδότησης εργασίας 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης.
Αν και ρωτά μόνο για τις επιχειρήσεις της Θράκης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ερώτησή του που αφορά και την απλήρωτη εργασία των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας.
Το κείμενο της ερώτησης υιοθετεί επιχειρήματα που συχνά ακούμε στις συσκέψεις που γίνονται και γι’ αυτό το λόγο στο Επιμελητήριο Καβάλας. Μαθαίνουμε από το ίδιο κείμενο ότι το κράτος οφείλει στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 240 εκατομμύρια ευρώ, αφού έχει να πληρώσει επιδότηση εργασίας 12% ή 4% από το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Η ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα:
«Κύριοι Υπουργοί,
Παρότι η επιδότηση εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης είναι μια ενίσχυση θεσμοθετημένη από το 1976, έχει να καταβληθεί στις επιχειρήσεις από το Α΄ εξάμηνο του 2010.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολλαπλές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΕΔ, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να διευθετηθεί το ζήτημα, εις βάρος των επιχειρήσεων.
Το ποσό, που έχει συσσωρευθεί από τότε, πλησιάζει αθροιστικά για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας τα 240 εκατ. ευρώ. Οι συνέπειες από την παρατεταμένη αυτή ασυνέπεια της ελληνικής πολιτείας για μια μερίδα των επιχειρήσεων είναι ήδη μη αναστρέψιμες. Για τις υπόλοιπες, εκείνες δηλαδή που δοκιμάζονται από την κρίση και καταφέρνουν να επιβιώσουν, ανακύπτει πλέον ορατός ο κίνδυνος να απολέσουν έστω και την προσδοκία ενίσχυσης από την καταβολή της δικαιούμενης επιδότησης ή από τον συμψηφισμό της με τυχόν οφειλές προς το δημόσιο, που είναι η εναλλακτική πρόταση των φορέων της περιοχής μας.
Πέρα από το γεγονός ότι η μη καταβολή μιας θεσμοθετημένης ενίσχυσης προκαλεί προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις της Θράκης, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το φορολογικό νόμο, οι επιχειρήσεις την κατέγραψαν στα φορολογικά έσοδα του κάθε έτους που αυτή έπρεπε να καταβληθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πλασματική κερδοφορία και να φορολογούνται γι’ αυτήν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε,
Πότε επιτέλους θα γίνει η καταβολή της επιδότησης εργασίας 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης;
Ο ερωτών βουλευτής
Αχμέτ Ιλχάν – Ροδόπης

Προηγούμενο άρθρο

Εφαρμογή νέου ευνοϊκού νόμου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Επόμενο άρθρο

Πρόσκληση στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο