Dark Mode Light Mode

Χριστούγεννα στην αγορά της Καβάλας

Τίποτε δε ζεσταίνει την εορταστική ατμόσφαιρα

Δύο ανθρώπους της καβαλιώτης αγοράς ρωτήσαμε ραδιοφωνικά προκειμένου να μας μεταφέρουν τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις τους από την αγοραστική κίνηση της Καβάλας, μεσούσης της εορταστικής περιόδου. Αμφότεροι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι και έκαναν λόγο για υποτονική κίνηση που δε ζεστάθηκε τελικά παρά τις προσπάθειες όλων για δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας στο κέντρο της πόλης.

Ο Θόδωρος Μακαρίτης, μέλος της διοικήσεως του Εμπορικού Συλλόγου και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ, λειτουργεί καθημερινά την επιχείρησή του στο κέντρο της καβαλιώτικης αγοράς και άρα γνωρίζει τις συνθήκες που φέτος επικρατούν κατά τις εορταστικές ημέρες. Καλούμενος να συγκρίνει τα δεδομένα του παρελθόντος με τα φετινά και να απαντήσει εάν το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της πλατείας κατάφερε να ζεστάνει την ατμόσφαιρα ώστε οι καταναλωτές να προχωρήσουν σε αγορές, σημείωσε προβληματισμένος:

«Δεν είναι ευχάριστες οι συνθήκες και ο εμπορικός κόσμος της πόλης δεν διανύει την καλύτερη δυνατή περίοδο παρά τις εορτές. Αναμέναμε λίγο καλύτερα τα δεδομένα, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι για πολλούς φέτος είναι η τελευταία χρονιά καταβολής του δώρου Χριστουγέννων. Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε για μία ακόμη φορά. Ενώ τα καφέ της πόλης εμφάνισαν σχετική κίνηση, για τα εμπορικά καταστήματα δεν ίσχυσε κάτι ανάλογο.

Βάσει των δύσκολων εποχών που ζούμε και σύμφωνα με την οικονομική δυσπραγία του κόσμου, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ από την πλευρά της προσπάθησε να κάνει το καλύτερο στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προκειμένου να τονώσει το ηθικό των πολιτών και να δημιουργήσει εορταστική ατμόσφαιρα. Είναι όμως προτιμότερο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου και οι προμηθευτές του, αντί να δαπανώνται άσκοπα τα χρήματα σε διοργάνωση εκδηλώσεων.

Πολλές ήταν οι εκδηλώσεις που προγραμματίσθηκαν από τον δήμο. Κάποιες είχαν μεγάλη επιτυχία και κάποιες όχι την αναμενόμενη. Οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά αφού πέρασε πλέον η εποχή των αδικαιολόγητων εξόδων.

Σε όλους εκείνους που παραπονιούνται επειδή η Καβάλα δε διαθέτει κάτι ανάλογο με την Ονειρούπολη της Δράμας, να θυμίσω ότι μια παρόμοια τοπική διοργάνωση είναι ανέφικτη, διότι στο κέντρο της πόλης μας δεν υπάρχει επαρκής χώρος. Παρόμοια διοργάνωση θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο εκτός Καβάλας, που θα ήταν όμως άστοχη και ανώφελη. Θα ήταν λάθος να ανταγωνιζόμαστε την Ονειρούπολη της Δράμας και το Καρναβάλι της Ξάνθης. Απλά, θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τους επισκέπτες των διπλανών πόλεων που φτάνουν και στη δική μας ή ακόμη και διαμένουν στην Καβάλα. Ο εμπορικός κόσμος θα πρέπει να στοχεύσει στη διατήρηση των επισκεπτών τουλάχιστον για μία ημέρα στην Καβάλα και να αναδείξουμε τις δυνατότητες της πόλης για την καλοκαιρινή περίοδο».

 

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, κίνηση στην Καβάλα θα δημιουργήσει η κάθοδος κατοίκων της γειτονικής Βουλγαρίας, κάτι που εύχονται να συμβεί οι ντόπιοι επαγγελματίες. Στο ερώτημα, που θα πρέπει να τοποθετηθεί ο «πήχης» των συγκεκριμένων τουριστών λαμβάνοντας υπόψη και τις παρελθούσες επισκέψεις τους, ο Θόδωρος Μακαρίου παρατήρησε: «Εκτιμώ ότι οι επισκέπτες δε θα είναι της υψηλότερης εισοδηματικής τάξεως. Ωστόσο η καβαλιώτικη αγορά μπορεί να εξυπηρετήσει εκείνους που έρχονται οι οποίοι μας αφήνουν τα χρήματά τους. Κοντολογίς, υπάρχουν επαγγέλματα που δουλεύουν με τη συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών. Εμείς οφείλουμε να ελισσόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε όλες τις καταστάσεις. Μπορεί μέχρι τώρα να δουλεύαμε με Άγγλους ή Σκανδιναβούς τουρίστες, σήμερα όμως οφείλουμε να εργαστούμε με τους λαούς της Βαλκανικής, χτίζοντας ένα θετικό ευρωπαϊκό πρόσωπο για την Καβάλα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός μας.

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή δεν είμαστε απόλυτα αρνητικοί. Εάν δηλαδή προγραμματισθεί η αποκορύφωση μιας διοργάνωσης ημέρα Κυριακή και προβλέπεται η έλευση χιλιάδων τουριστών, τότε δύναται να λειτουργήσει η αγορά. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως και όχι εξαιτίας νόμων του κράτους, που πίσω τους υποκρύπτουν άλλα».

 

Η ΔΟΣΗ ΔΕ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Σε δύο διοικητικά συμβούλια μετέχει ο Μάκης Δημητριάδης και ειδικότερα στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Σχολιάζοντας τις εντυπώσεις του από τη μέχρι στιγμής εορταστική κίνηση της τοπικής αγοράς, επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα διεξάγονται κατά την πρώτη εβδομάδα των γιορτών, αφού κατά τη δεύτερη εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι αγορές γίνονται κυρίως εξαιτίας κάποιων υπολοίπων δώρων που απαιτούνται.

«Δεν είναι θετική η εντύπωση που αποκομίζουμε αφού η πτώση στην αγοραστική κίνηση είναι μεγάλη για τον εμπορικό κόσμο. Τραγικές είναι οι επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο της οικοδομής. Η επίπλαστη αισιοδοξία που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με το πρόσχημα της καταβολής της δόσεως, δεν αντανακλά στον κόσμο, ίσως γιατί είναι γνωστό πως τα χρήματα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα χρήματα της δόσης και οι επιστροφές φόρων δε θα φτάσουν μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και την Καβάλα. Εξάλλου, τα χρήματα της δόσης που θα λάβουν οι επιχειρηματίες θα δαπανηθούν για την κάλυψη των χρεών τους και δε θα μεταφραστούν σε αγοραστική κίνηση», υπογράμμισε με νόημα ο Μάκης Δημητριάδης.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Θολό τοπίο στο χώρο της Δικαιοσύνης

Επόμενο άρθρο

«Έκλεισε» η συμφωνία στη ΒΦΛ