Χωρίς ωρομίσθιους καθηγητές λειτουργεί το ΤΕΙ Καβάλας, αφού και οι ελάχιστοι – περίπου επτά – που εγκρίθηκαν και προσλήφθηκαν διατίθενται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τα τμήματα του ιδρύματος στη Δράμα και το Διδυμότειχο.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός αφού πάντα οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ προέρχονταν από την τοπική κοινωνία, στήριζαν την εκπαιδευτική διαδικασία στο ίδρυμα. Άλλοτε οι έκτακτοι καθηγητές ήταν περίπου πενήντα. Σήμερα μόνο ένας έκτακτος καθηγητής κάνει μάθημα στο ΤΕΙ Καβάλας.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Ιδρύματος οι παραδοσιακοί συνεργάτες του ΤΕΙ, έκτακτοι καθηγητές προηγούμενων χρόνων ξαφνιάστηκαν από την εξέλιξη που οφείλεται στις περικοπές του υπουργείου παιδείας. Ορισμένοι μάλιστα προσφέρθηκαν να κάνουν μάθημα δωρεάν, κάτι που δεν έγινε δεκτό για τεχνικούς διαδικαστικούς λόγους.
Τώρα τα μαθήματα γίνονται όλα από το μόνιμο προσωπικό. Υπάρχουν πολλές υπερωρίες, ενώ στα εργαστήρια οι σπουδαστές είναι μέχρι και πενήντα άτομα.
Για το θέμα ο πρόεδρος του ιδρύματος Νάσος Μητρόπουλος είπε τα εξής: «Στην πράξη πλέον βγαίνει το ωράριο διδασκαλίας στο ΤΕΙ, με υπερωρίες που ασκεί το μόνιμο προσωπικό, με μία προσπάθεια που ασκείται από όλη την κοινότητα, έτσι ώστε να μη μειωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Γι΄ αυτό το λόγο είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό μας, που προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις που έχει και ότι έχει απομείνει, να προχωρήσει προς αυτή τη διαδικασία. Πράγματι το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που μας έδωσαν, είναι επτά καθηγητές. Έχει ήδη κατανεμηθεί στα δύο τμήματα νοσηλευτικής και οινολογίας, τα οποία δεν έχουν καθόλου μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία σ΄ ότι αφορά αυτό το ζήτημα».
ΕΡ: Δηλαδή για τα τμήματα που λειτουργούν στην Καβάλας, δεν υπάρχει ένας έκτακτος εκπαιδευτικός;
ΑΠ: «Στην Καβάλα ήρθε ένας έκτακτος εκπαιδευτικός».
ΕΡ: Θα βγει το πρόγραμμα κύριε Μητρόπουλε;
ΑΠ: «Νομίζω ότι το πρόγραμμα θα βγει και θα βγει λόγω του ότι το μόνιμο προσωπικό κάνει τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει ν΄ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στο καθήκον. Από κει και μετά όμως η πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το αν θα βγει ένα ή δύο χρόνια, δε μπορεί να συνεχίσει να βγαίνει, εάν δε γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Δηλαδή ν΄ αυξηθούν οι προϋπολογισμοί, να προσληφθεί προσωπικό και να ενισχυθεί το διδακτικό προσωπικό μέσα στο ίδρυμα».