Dark Mode Light Mode

Ψηφίστηκε

Απορρίφθηκε αίτημα αναβολής της ονομαστικής που κατέθεσαν τοπικοί φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου μια ώρα απασχόλησε το απόγευμα την Βουλή το θέμα της κύρωσης της νέας σύμβασης του δημοσίου με την Καβάλα Όιλ και (ως δεύτερος ανάδοχος) την Ενεργειακή Αιγαίου. Έγινε ότι είχε αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ονομαστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Εγκρίθηκε η σύμβαση, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που πλέον παίρνει το δρόμο για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η Ενεργειακή Αιγαίου θα έχει ίδια ακριβώς δικαιώματα με την Καβάλα Όιλ επί των υφιστάμενων κοιτασμάτων. Αυτή η αλλαγή, να είναι ανάδοχος και μια ιδιωτική εταιρία στην οποία δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, συμβαίνει πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μας γυρίζει πίσω στην εποχή της NAPC. Τότε που δεν υπήρχε κανένας συνεταιρισμός εργαζομένων, οι επενδυτές (ξένοι τότε) ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της διαδικασίας. Τώρα που εκείνη η κατάσταση επανέρχεται, υπάρχει η ιδιαιτερότητα των δύο αναδόχων. Με την διαφορά ότι η Ενεργειακή εκτός από δεύτερος ανάδοχος είναι και μεγαλομέτοχος του πρώτου.

Η ψηφοφορία έγινε με την παρουσία 277 βουλευτών. Υπέρ ψήφισαν οι 164. Αρνητικά οι 110. Τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές δήλωσαν μόνο την παρουσία τους. Αυτό έκαναν ο Χρήστος Αηδόνης από την Δράμα, ο Μάρκος Μπόλαρης από τις Σέρρες και ο Θόδωρος Παραστατίδης από το Κιλκίς. Και οι τρεις είναι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αντίθετα (Λοβέρδος, Μαρκόπουλος) ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της σύμβασης. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα απουσίαζαν οι Αντώνης Σαμαράς, Φώτης Κουβέλης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Υπέρ της σύμβασης ψήφισαν και οι 4 βουλευτές Καβάλας. Ο Γιώργος Καλαντζής λόγω της συμμετοχής του σε επιτροπή της Βουλής ψήφισε πρώτος, νωρίτερα από τους 3 άλλους. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο Γιάννης Πασχαλίδης ψήφισαν θετικά όταν ήρθε η σειρά του Νομού Καβάλας.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε αυτή να αναβληθεί: «Επειδή έχουμε μείζονες εξελίξεις. Επειδή έχετε αναστατώσει έναν ολόκληρο Νομό, όλη την Ανατολική Μακεδονία. Δεν δικαιούστε αυτή τη στιγμή ένα μέγα σκάνδαλο να το κυρώσετε ως σύμβαση στη Βουλή. Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να μην βάλετε σε δοκιμασία το σώμα να ψηφίσει για την κύρωση μιας σκανδαλώδους κι απαράδεκτης σύμβασης. Προχωρήστε στην απόσυρση της σύμβασης». Στο προεδρείο της Βουλής υπήρχε επιστολή του Δημάρχου Καβάλας, αποτέλεσμα της σύσκεψης των τοπικών φορέων χθες το μεσημέρι. Η επιστολή απλώς αναφέρθηκε κι ο Πρόεδρος της Βουλής την διαβίβασε για να γραφτεί στα πρακτικά.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ενωση- Γκαλίλ Γκιλμπόα 75-94: Μέτρησαν οι απουσίες σε μεγάλο βαθμό

Επόμενο άρθρο

«Θα αποκαλύψουμε την πλεκτάνη»