Dark Mode Light Mode

Όλοι αθώοι για την πλαζ «Σαλιάρα»

Η ακτή «Σαλιάρα» στη Θάσο είναι η πιο διάσημη κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αν και φέτος το καλοκαίρι ήταν άδεια. Χθες όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ήταν παρόντες σε δίκη που δικάστηκε στο τριμελές Καβάλας, τελικά όμως άπαντες οι κατηγορούμενοι – όχι μόνο αθωώθηκαν αλλά – αθωώθηκαν πανηγυρικά. Απ΄ τις αρχές αυτής της δεκαετίας, ο Δήμος Θάσου προσπάθησε να αξιοποιήσει μία ακτή που είναι διαφορετική απ΄ όλες τις παραλίες του νησιού, πολύ πιο όμορφη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δένουν τη θάλασσα με τις παρακείμενες λατομικές εργασίες. Την αξιοποίηση της ακτής μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό ανέλαβε εταιρία με δύο εταίρους, ένας από την Καβάλα κι ένας από την περιοχή του Νέστου. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες ένα μέρος από τις οποίες οδηγήθηκαν χθες στο ακροατήριο. Εκτός από τους εκμεταλλευτές της ακτής κατηγορούμενοι ήταν εκπρόσωποι λατομείου, που θεωρήθηκαν συνυπεύθυνοι για εργασίες υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι κατηγορίες ήταν αρκετές σημαντικές. Σε περίπτωση καταδίκης οι κατηγορούμενοι ήταν πιθανόν να πλήρωναν μεγάλο πρόστιμο. Αλλά όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά από έλεγχο της δημοτικής υπηρεσίας του δημοσίου, ενώ παρενέβη στην υπόθεση και η ελληνική αστυνομία. Είναι φανερό ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες. Η υπόθεση χθες αφορούσε ελέγχους που έγιναν το 2011 και το 2012. Ένας από τους κατηγορούμενους εκπρόσωπος της εταιρίας που διαχειρίζονταν την ακτή, είπε απολογούμενος ότι επειδή ο ίδιος και ο συνέταιρός του δεν κατάγονταν από τη Θάσο, είχαν μεγάλη πίεση και πολλούς ελέγχους.
Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά: Οι εκπρόσωποι του λατομείου αλλά και οι διαχειριστές της, κατηγορούνταν για παράνομη κατάληψη δημόσιας έκτασης, υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ΄ εξακολούθηση. Στο δικαστήριο παρόντες ήταν δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας μαρμάρων υποστήριξαν ότι καθάριζαν με φορτωτή τους ογκόλιθους που είχαν φράξει τη δημοτική γεώτρηση στην ίδια περιοχή, δημοτική γεώτρηση που είχε παραχωρηθεί στην εταιρία για την εκμετάλλευση του λατομείου. Στους ελιγμούς ο φορτωτής πάτησε για λίγο την αμμουδιά κι έτσι η λατομική εταιρία βρέθηκε να κατηγορείται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ΄ εξακολούθηση.
Πρώτος κατέθεσε μάρτυρας εκπρόσωπος του λιμεναρχείου, που είπε ότι οι έλεγχοι στην περιοχή, στην ακτή «Σαλιάρα» ήταν συνεχής. Όταν υπάρχει λόγος – είπε – ενημερώνουμε την κτηματική υπηρεσία. Κατέθεσε ότι οι όγκοι μαρμάρου στην ακτή υπήρχαν από τη δεκαετία του 2000, επέμενε ότι η μαρμαροψηφίδες που δίνουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αμμουδιάς μεταφέρονται φυσικά στη διάρκεια του χειμώνα από το παρακείμενο λατομείο.
Η επιχείρηση που λειτουργούσε το καλοκαίρι του 2011 και το καλοκαίρι του 2012, είχε ξαπλώστρες και μία καντίνα μόνο, κατέθεσε ο εκπρόσωπος του λιμεναρχείου.
Αντιδήμαρχος εκείνα τα χρόνια του Δήμου Θάσου, είπε ότι η εταιρία εκμεταλλεύονταν την ακτή μετά από δημοπρασία. Είπε επίσης ότι όλα όσα κάνουν την ακτή όμορφη, είναι φυσικά φαινόμενα. Σε κάθε έλεγχο που έκανε ο δήμος Θάσου ποτέ δεν διαπιστώθηκε καμιά παράβαση κατέθεσε ο πρώην αντιδήμαρχος. Είπε επίσης ότι η επιχωμάτωση είναι παλιά και προέρχεται από το νοτιά στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Εργαζόμενος στην ίδια λατομική εταιρία υποστήριξε ότι οι εργασίες που έκανε η εταιρία κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου, είχαν να κάνουν με την προστασία της γεώτρησης, καθώς ο Δήμος δεν είχε τα κατάλληλα μηχανήματα.
Ο πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του, εκπρόσωπος της επιχείρησης που εκμεταλλεύονταν την Ακτή, είπε ότι η εταιρία του πλειοδότησε μετά από διαγωνισμό του Δήμου Θάσου, το 2010. Το 2011 ζητήσαμε περισσότερα μέτρα – είπε. Εξήγησε ότι επειδή ο ίδιος κι ο συνέταιρός του δεν κατάγονταν από τη Θάσο, είχαν μεγαλύτερη πίεση και ελέγχους. «Ποτέ δεν είχαμε μόνιμες κατασκευές», ολοκλήρωσε την απολογία του.
Εκπρόσωπος της εταιρίας Μαρμάρου που ήταν κατηγορούμενος είπε ότι κανείς άλλος εκτός από την ίδια την εταιρία μαρμάρου δε θα μπορούσε να προστατέψει την αντλία – τη γεώτρηση συγκεκριμένα – καθώς μόνο αυτή είχε τα απαραίτητα μηχανήματα.
Η εισαγγελέας της έδρας αφού άκουσε τις απολογίες έλαβε υπόψη της τα στοιχεία που παρέθεσαν οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησε όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωωθούν. Αμέσως συμφώνησε και ομοφώνησε στην ίδια πρόταση και το δικαστήριο.
Σημειώνουμε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που η παραλία «Σαλιάρα» στη Θάσο πολυδιαφημίστηκε προβάλλοντας ιδιαίτερα και το νησί της Θάσου, φέτος το καλοκαίρι ήταν άδεια, δεν την εκμεταλλεύτηκε κανείς, καθώς ο Δήμος Θάσου αποφάσισε σχετικά για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Προηγούμενο άρθρο

Προμήθεια των ΕΛΤΑ για τη ΔΕΥΑΠ - Άδειασε από υπαλλήλους το δημαρχείο της Νέας Περάμου

Επόμενο άρθρο

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία! Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014