Τρεις βουλευτές του νομού Καβάλας, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ντίνος Κλειτσιώτης, άκουσαν χθες από πρώτο «χέρι» τα παράπονα της αγοράς, τα παράπονα των επαγγελματιών. Ήταν μία πετυχημένη συνάντηση, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας. Παρόντες ήταν πολλοί επαγγελματίες, εκπρόσωποι σωματείων μελών της ομοσπονδίας, αλλά κι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης, άλλοι πρόεδροι τοπικών συλλόγων. Όλοι είπαν τα ίδια πράγματα, προς τους βουλευτές, ότι σχετικά με τις εισφορές που δεν πληρώνουν οι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), λόγω της κρίσης, πρέπει να βρεθεί λύση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Καβαθάς. Οι βουλευτές άκουγαν πράγματα που γνώριζαν, πολλοί από αυτούς μάλιστα, αν όχι και όλοι, οι χθεσινοί παρόντες, έχουν προωθήσει τις λύσεις που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ και οι κατά τόπους ομοσπονδίες, χωρίς μέχρι τώρα οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Σημειώνουμε ότι η χθεσινή συνάντηση είχε περιφερειακό χαρακτήρα και συγκεκριμένα σε αυτήν συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι ομοσπονδιών από τη Δράμα και τους τρεις νομούς της Θράκης.
Κατά την προσέλευσή του ο Γιώργος Καβαθάς είπε τα εξής: «Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο νομό Καβάλας. Είναι ένα γεγονός που αντανακλά σε όλους τους επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες σε ολόκληρη τη χώρα. 80.000 συνάδελφοί μας είναι εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που σημαίνει ότι έχουνε οφειλές στο ταμείο. Το θέμα είναι πολιτικό. Χρειάζεται πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για να το λύσει. Προτάσεις υπάρχουν αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα οι πόρτες και τ΄ αυτιά είναι κλειστά».
ΕΡ: Το έχουν υποσχεθεί παρά ταύτα;
ΑΠ: «Όχι… όχι. Δεν υπάρχει καμιά υπόσχεση».
ΕΡ: Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση;
ΑΠ: «Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του ίδιου του οργανισμού εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, που έχει δύο ουσιαστικά σκέλη, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπάλωμα, κεφαλαιοποίηση και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του επαγγελματικού βίου, εξαγοράζεις τότε εφόσον μπορείς – όπως αγοράζεις τα πλασματικά σπουδών ή στρατού – και δεύτερη επιλογή, ασφαλιστική εισφορά για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό θα φέρει έσοδα στο ταμείο, περισσότερα από 540 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών της επαρχίας πάνω στο ζήτημα αυτό;
ΑΠ: «Νομίζω ότι ο ρόλος των βουλευτών και ιδιαίτερα αυτών της συμπολίτευσης είναι καθοριστικός στην άσκηση πίεσης. Άρα θα πρέπει να ενημερωθούν, να το καταλάβουν, να γίνει κτήμα τους η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και να πιέσουν τον υπουργό και τον πρωθυπουργό για να μετατραπεί σε νόμο, να γίνει άμεσα πράξη. Ο Οργανισμός παραπαίει…»
ΕΡ: Μέχρι τώρα όμως δε βλέπουμε καμιά αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης σε όσα προτείνετε, σκέφτεστε ν΄ αλλάξετε τρόπο δράσης;
ΑΠ: «31 Μαρτίου στην Αθήνα θα έχουμε πανελλαδική συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, στα πλαίσια κινητοποιήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση».
Ο Ντίνος Κλειτσιώτης, είπε τα εξής: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και θέλω να πω την άποψή μου στους φίλους επαγγελματίες. Είμαι σε καθημερινή βάση μαζί μ΄ αυτό τον κόσμο, ως γνωστόν το επάγγελμά μου είναι φοροτεχνικός – λογιστής. Βλέπω ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα μέγιστα τους μικροεπαγγελματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την πλευρά μας, ως βουλευτές, οι πίεση που ασκούμε στο υπουργείο αν μη τι άλλο για περισσότερες δόσεις και για να αλλάξουμε όσον αφορά κάτι το να αποσυνδέσουμε το κομμάτι το συνταξιοδοτικό, αυτό είναι για μένα η δική μου προσπάθεια. Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους επαγγελματίες ότι σ΄ αυτό το πλαίσιο κινούμαι, αλλά δυστυχώς όπως βλέπετε τις τελευταίες μέρες η τρόικα μας πιέζει τόσο πολύ, δεν δέχεται αυτά τα οποία οι επαγγελματίες θέλουν να ισχύσουνε, αλλά να είναι σίγουροι ότι σ΄ αυτόν τον τομέα μάλλον θα πιέσουμε όλοι οι βουλευτές, απ αυτους με τους οποίους τουλάχιστον εγώ συναναστρέφομαι σε καθημερινή βάση…»
Ο Γιάννης Πασχαλίδης, είπε τα εξής: «Οι προσπάθειες γίνονται και στα υπουργεία γι΄ αυτά τα προβλήματα που έχουνε οι επαγγελματίες, ώστε να λυθούνε…»
—