Η μουσική ακουγόταν και έξω από 12ο Δημοτικό Σχολείο χθες το πρωί. Ήταν μια περίεργη, διαφορετική εικόνα για ένα σχολείο που κατά τα άλλα ήταν σε λειτουργία. Κι όμως ήταν κάτι πολύ διαφορετικό και ευχάριστο αφού φιλοξενούμενοι του 12ου Δημοτικού Σχολείου των μαθητών της 5ης και 6ης τάξης ήταν μουσικοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που υποστηρίζει και προβάλει την όπερα, υλοποιείται για τρίτη χρονιά. Φέτος φαίνεται ότι ήρθε η σειρά δύο δημοτικών σχολείων της πόλης, καθως μετά τα όσα έγιναν χθες όσα θα γίνουν σήμερα στην Καβάλα και στο Κοκκινόχωμα, το ίδιο γκρουπ θα επανέλθει με ένα ακόμη δημοτικό σχολείο της Καβάλας.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το εκμεταλλεύτηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή, προσέλαβε μουσικούς που χρησιμοποιεί μόνο για το πρόγραμμα αυτό, έφτιαξε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει και προβάλλει την όπερα σε μαθητές δημοτικών σχολείων και τα υπόλοιπα υλοποιούνται την τελευταία τριετία.
Όπως είδαμε υλοποιούνται με ένα πετυχημένο τρόπο. Οι μαθητές καταρχήν γνωρίζουν την μουσική, γνωρίζουν τα όργανα, διασκεδάζουν, δημιουργούν, χαίρονται αυτό που έχουν μπροστά τους. Το πρόγραμμα είναι δύο ημερών, κι έτσι σήμερα θα δοθεί παράσταση το Κοκκινόχωμα. Οι μουσικοί που είναι στην Καβάλα για το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι από 40 έως 45 άτομα. Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν οι μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης περίπου 40 παιδιά που χθες αλλα και σήμερα πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς άλλη υποχρέωση, χωρίς τσάντες και βιβλία, καθώς το μοναδικό τους μάθημα είναι η μουσική.
Στην εφημερίδα μας μίλησε η εκπρόσωπος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ειδικού προγράμματος κ. Χριστίνα Αργυρίδη. Είπε τα εξής:
«Είμαι μία από τις τέσσερις καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες του προγράμματος αυτού «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία». Είναι ο τρίτος χρόνος του προγράμματος αυτού και βρισκόμαστε στην Καβάλα, έχουμε ξαναέρθει σε κοντινά σχολεία στον Αμυγδαλεώνα και στην Ελευθερούπολη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην πόλη σας. Τα παιδιά θέλανε να ασχοληθούν με τη διαδικασία της παραγωγής μιας παράστασης όπερας. Θέλαμε να συμμετέχουν μέσα σ’ αυτήν, αλλά και να περάσουν από κάποια παιχνίδια κάποιες δράσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στο μουσικό είδος της όπερας. Ξεκινάμε με παιχνίδια, με θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική, μιλώντας για το τι είναι η όπερα, η μουσική το θέατρο, τα εικαστικά, πώς όλα στην όπερα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και σιγά – σιγά γνωρίζουν τους μουσικούς, τους μονωδούς της παράστασης, τον μαέστρο και καταλήγουμε να τραγουδούμε όλοι μαζί, να έχουμε παίξει με τους μουσικούς οι οποίοι περνούν τον ρόλο κι εκείνοι των παιδαγωγών, μπαίνουν σε μια διαδικασία να γνωρίσουν στα παιδιά τα μουσικά τους όργανα. Είμαστε περίπου μία ομάδα από 45 καλλιτέχνες και τεχνικούς οι οποίοι αυτή την ώρα στήνουν τη σκηνή. Τα παιδιά ενθουσιάζονται. Στο τέλος όταν φτάνει η ώρα να δουν όλα αυτά που έχουν μάθει την πρώτη μέρα στα εργαστήρια συνδυασμένα πάνω στη σκηνή αλλα και με τη δική τους συμμετοχή που τα κάνει ακόμη πιο ενθουσιώδη, είναι κάτι το μαγικό, κάτι το ιδιαίτερο»
Ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Παπαδόπουλος είπε τα εξής:
«Όπως είδατε κι εσείς τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα, μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα τόσο πολύ, αν και είχα ακούσει ότι είναι πολύ ωραίο το πρόγραμμα αυτό που υλοποιείται γι’ αυτό και το πήραμε στο σχολείο μας. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, που παρακολουθούμε, τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί, γνωρίζουν διάφορα δρώμενα για την όπερα. Γιατί το πρόγραμμα η όπερα διαδραστικά στα σχολεία είναι να ζήσουν τα παιδιά την όπερα, να μάθουν μέσα από την εμπειρία τους, που θα αποκτήσουν εδώ. Είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται από πέρσι με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά δεν είχε σχολεία της Καβάλας μέχρι πέρυσι. Φέτος έχει συμμετάσχει η Ελευθερούπολη, εμείς και από ότι ξέρω μετά από δυο εβδομάδες θα είναι και ένα άλλο σχολείο. Εμείς πάντως είμαστε το πρώτο σχολείο της Καβάλας που συμμετέχουμε»