Dark Mode Light Mode
Ο Δήμος θα επισκευάσει το σπίτι της Κυρά Μαρίας
Όταν η αναπηρία γίνεται προτέρημα – Έκθεση ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη
μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όταν η αναπηρία γίνεται προτέρημα – Έκθεση ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη που φιλοξενείται στο φουαγιέ της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης με το στόμα και το πόδι, αφού είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών. Τα έργα του, απαράμιλλης αξίας, είναι εμπνευσμένα από ανθρώπινες μορφές, ιστορίες, φυσικά τοπία αλλά και τα όνειρα του. Από την ενασχόληση αυτή αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, την οποία και αποτυπώνει με λαδομπογιές στα έργα του. Ζει σήμερα με την οικογένειά του, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Έχοντας αποδεχθεί εδώ και χρόνια τη σωματική του ιδιαιτερότητα και έχοντας συμφιλιωθεί μ’ αυτή, προτρέπει εκείνους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να πράξουν το ίδιο.

Η έκθεση κάποιων έργων του ζωγράφου στο 16ο δημοτικό σχολείο της Καβάλας και η προτροπή του υπουργού κ. Καράογλου στάθηκε η ευκαιρία για τη συνάντηση του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μακρόπουλο και ακολούθησε η συμφωνία για τη φιλοξενία της εκθέσεως στο φουαγιέ του διοικητηρίου. «Όταν η φύση σε φρενάρει προσπαθείς να αξιοποιήσεις ό,τι σου έχει μείνει γερό. Οι δυσκολίες και αποτυχίες μπορεί να είναι πολλές, όμως, αν είσαι αποφασισμένος, θα πετύχεις. Εγώ δεν αισθάνομαι κακομοίρης, δεν είμαι ανάπηρος», σημειώνει με υπερηφάνεια ο καλλιτέχνης και συμπληρώνει: «Ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που στα μάτια τους χαίρομαι την αγάπη και εκτίμησή τους για μένα. Τώρα πια αισθάνομαι περίπου δικαιωμένος και -ας μην επισύρω το βάσκανο μάτι της μοίρας- ευτυχισμένος».

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή μ’ αυτή αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που τις ενισχύει το γεγονός ότι τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967 και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960, έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι’ αυτή. Η Ένωση αυτή, γνωστή με τα αρχικά  V.D.M.F.K., διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του.  Το Δεκέμβριο του 1994 έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15/5/1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάστηκε το έργο του για 4 ημέρες.

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε ακόμα και σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη, που έγινε με  αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και τον Απρίλιο του 2007 συμμετείχε σε άλλη μια ομαδική έκθεση και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του 1997, καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησε μιαν ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Μανωλιά. Την έκθεση  επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε άλλη μια ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, την οποία επισκέφτηκε πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4/11/1998 έλαβε  μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί  η δουλειά του τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29/12/1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Δήμος θα επισκευάσει το σπίτι της Κυρά Μαρίας

Επόμενο άρθρο

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο