Στο πλαίσιο μιας 30λεπτης τοποθετήσεως ενώπιον του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, προσφάτως ο επαγγελματίας Παράσχος Αγανικόλας παρέθεσε τις συνθήκες και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην ιχθυόσκαλα Καβάλας. «Κάτω τα χέρια από την ιχθυόσκαλα», ήταν το συνοπτικό μήνυμα που έστειλε ο κ. Αγανικόλας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο ένας πρωτογενής τομέας παραγωγής όπως η αλιεία να περάσει στην αρμοδιότητα ενός και μόνο ιδιώτη επενδυτή. Το μήνυμα στάλθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η ιχθυόσκαλα Καβάλας ανήκει επί του παρόντος στην ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ (Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας) με έδρα την Αθήνα, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει.
Όπως παρατήρησε ο Παράσχος Αγανικόλας, η ιχθυόσκαλα Καβάλας είναι κερδοφόρος φορέας με ετήσιο κέρδος της τάξεως των 500.000 ευρώ περίπου. Το κέρδος προκύπτει αφού όλες οι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις αλιείας υποχρεωτικά καταβάλουν ποσοστό 2% επί του τζίρου τους. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται καταθέτονται στο ταμείο του ΟΚΑΑ ΑΕ, του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο οποίος συγχωνεύθηκε με την ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ.
Βασιζόμενος και στα λεγόμενα του κ. Παυλίδη, σύμφωνα με τα οποία ούτε ένα ευρώ δε θα πρέπει να φεύγει από την περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Αγανικόλας πρότεινε τη μέθοδο της αυτοδιαχείρισης για την ιχθυόσκαλα Καβάλας. Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ότι η καβαλιώτικη ιχθυόσκαλα είναι μια από τις κορυφαίες πανελληνίως σε παραγωγή και τεράστιες είναι οι ποσότητες αλιευμάτων που προωθούνται προς άλλες πόλεις.
Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ερωτώμενος ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης αποφάνθηκε ότι οι ιχθυόσκαλες είναι υποδομές και όχι επιχειρήσεις, άρα δε δίνεται η δυνατότητα πώλησής τους. Με δεδομένες τις τεράστιες περικοπές πόρων στις οποίες το κεντρικό κράτος εξαναγκάζει τους δήμους και τις περιφέρειες, ο Παράσχος Αγανικόλας σημειώνει ότι μια κερδοφόρα υποδομή όπως είναι η ιχθυόσκαλα Καβάλας πρέπει να μείνει στον τόπο προς κέρδος των πολιτών. Ακούγοντας προσεκτικά την πρόταση, ο Γιώργος Παυλίδης συμφώνησε και ζήτησε μια αναλυτική εισήγηση επί του θέματος.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε.
Από την ιστοσελίδα της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ ενημερωνόμαστε περιληπτικά για το ιστορικό της ΕΤΑΝΑΛ και μεταξύ άλλων διαβάζουμε τα εξής:
Στην δεκαετία του 1960 η Ελλάδα βρισκόταν σε αναπτυξιακό οργασμό. Δεδομένου ότι η εκμετάλλευση της θάλασσας και ειδικότερα ο τομέας της αλιείας αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τον εθνικό πλούτο της χώρας, δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη προώθησης και επίλυσης των θεμάτων αλιείας ειδικότερα δε τη σύσταση ενός φορέα διοίκησης και διαχείρισης των δημοσιών ιχθυοσκάλων που η κατασκευή τους είχε αρχίσει σταδιακά από το 1958.
Την περίοδο αυτή οι Διευθύνσεις Αλιείας υπάγονταν στο Υπουργείο Βιομηχανίας. Ο πρώτος φορέας στον όποιο ανατέθηκε ο ρόλος αυτός ήταν η Ανώνυμη Εταιρία Τεχνικού Εξοπλισμού Αξιοποίησης Αγροτικών Προϊόντων (ΕΤΕΑΠ) η οποία ιδρύθηκε το 1961 με κεφάλαια του Ελληνικού Δημόσιου και της Αγροτικής Τράπεζας προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τις ιχθυόσκαλες.
Λίγα χρόνια αργότερα η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης(ΕΤΒΑ) συνέστησε Ανώνυμη Εταιρία την Ελληνική Υπερπόντιος Αλιεία-Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία (ΕΛΥΠΑΛ), προκάτοχο της ΕΤΑΝΑΛ η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη της αλιευτικής παράγωγης.
Τον Οκτώβριο 1968 διαβιβάζεται η σύμβαση ανάληψης διαχείρισης των ιχθυοσκάλων από την ΕΤΒΑ στην ΕΛΥΠΑΛ. Με την σύμβαση αυτή μετονομάζεται η εταιρεία σε Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) και σηματοδοτούσε την μεταστροφή της πολίτικης της προς μια κατεύθυνση που θα αγκάλιαζε όλους τους τομείς της αλιείας. Έτσι την περίοδο 1968-1969 λειτούργησαν οι ιχθυόσκαλες Πειραιά, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Πάτρας και Χίου. Παράλληλα μεταφερθήκαν από το Υπουργείο Βιομηχανίας στο Υπουργείο Γεωργίας οι Διευθύνσεις Αλιείας. Η Ιχθυόσκαλα Καβάλας βρίσκεται στο δυτικό μέρος της πόλης και λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 1967.Η ιχθυόσκαλα καταλαμβάνει έκταση 10.750τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα τριών κτηρίων συνολικής κάλυψης 5.075,5τ.μ.
Η δεκαετία του 1970 ξεκινά με ένα σημαντικό θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της αλιείας. Η ΕΤΑΝΑΛ με την είσοδο της νέας δεκαετίας ξεκίνησε δυναμικά την νέα της πορεία αρχίζοντας μια εκστρατείες ενημέρωσης προς τον ελληνικό λαό με θέματα όπως την ωφελιμότητα κατανάλωσης ιχθυηρών, την αλιευτική δραστηριότητα της χωράς και την διακίνηση αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1975 με την υπογραφή σχετικής σύμβασης η ΑΤΕ εξαγοράζει το 75% των μετοχών της Εταιρείας και γίνεται ο βασικός μέτοχος με την ΕΤΒΑ που κατέχει μονό το 25% . Όπως είναι φυσικό να γίνει, η διοίκηση και η διαχείριση των ιχθυοσκαλών ανατέθηκε από το ελληνικό δημόσιο στην ΑΤΕ που ασκείται μέσο της ΕΤΑΝΑΛ και εποπτεύεται η διαχείριση τους από τον Υπουργό Γεωργίας.
Την επόμενη δεκαετία η ένταξη της Ελλάδας στη ευρωπαϊκή οικογένεια και εγκεκριμένα στις 1 Ιανουαρίου 1981 ως το δέκατο μέλος ανοίγει νέους δρόμους και στον αγροτικό τομέα κλάδος στον οποίο ανήκει και η αλιεία. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2008 “περνάει” η ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταβιβάζονται οι μετοχές της ΑΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς στο Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων . Η μεταβίβαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΕΤΑΝΑΛ για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ιχθυοσκαλών της χώρας.