Dark Mode Light Mode
Η ΔΕΠΑ κυκλοφορεί στην Καβάλα κι ενημερώνει για το LNG
Όχι στη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ – Η φημολογία ανησύχησε και τους καβαλιώτες
Κουραμπιέδες με το όνομα «Kavala» στην Τουρκία

Όχι στη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ – Η φημολογία ανησύχησε και τους καβαλιώτες

Oργισμένη είναι η αντίδραση της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα συρρίκνωνε τη δυνατότητα των δύο φορέων να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, μια απόφαση συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ επί της ουσίας, θα ακύρωνε το νόμο N.4139 για τα ναρκωτικά που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο οποίος κατοχυρώνει το ρόλο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ως φορέων θεραπείας και βασικών πυλώνων της εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την οποία όρισε τον πρώτο εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά.

Το ΚΕΘΕΑ υπενθυμίζει ότι η παραμονή στη χρήση κοστίζει έξι φορές περισσότερο από τη λειτουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ, και ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καλούν τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους των υπηρεσιών πριν προβούν σε μέτρα περιορισμού τους.

Ο Σύλλογος Γονέων των φιλοξενουμένων στο ΚΕΘΕΑ Καβάλας που στεγάζονται στον ξενώνα τον οποίον παραχώρησε ο δήμος Καβάλας το 2010, βρέθηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ζητήσει τη συμπαράσταση του σώματος. Η κ. Μπραστιανού εξήγησε στους συμβούλους την ανησυχία που γέννησαν οι φημολογίες περί συγχωνεύσεως και διευκρίνισε ότι είναι αδιανόητη η συγχώνευση των δύο φορέων. Κανένα παράπονο δεν έχουν από την τοπική κοινωνία γονείς και φιλοξενούμενοι, γεγονός που συζητιέται σε όλη τη χώρα η δε Καβάλα αποτελεί πρότυπο για όλους.

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής παρατήρησε ότι είναι αδιανόητη η φημολογία και παραπέμπει σε ένα «μπέρδεμα νερού και λαδιού». Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα επομένως δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο φορέων, αφού οικονομικοί λόγοι δεν την επιβάλουν. Αλληλέγγυοι θα πρέπει να σταθούν οι καβαλιώτες στον αγώνα των ανθρώπων της θεραπευτικής κοινότητας και επιπλέον να εμφανιστούν κάθετα αντίθετοι στα σενάρια, αποτρέποντας την υποθήκευση του θαυμάσιου έργου που επιτελείται. Ο Δήμαρχος πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στη συγχώνευση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καλλιοντζής παρατήρησε ότι εντελώς διαφορετικοί είναι οι ρόλοι των δύο φορέων σε ένα κλίμα αμφιβολίας και αμφισβήτησης του αποτελέσματος της συγχωνεύσεως. Τη συμφωνία επί ενός ισχυρού, αιχμηρού και ομόφωνου ψηφίσματος το οποίο δεν θα επιτρέπει «παραθυράκια» πρότεινε και ο κ. Καλλιοντζής εκφράζοντας τη συμπαράσταση της δικής του δημοτικής ομάδας.

Ο Άρης Βέρρος επανήλθε στα βάρβαρα κι απάνθρωπα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης η οποία προφανώς θα κλείσει τους δύο φορείς, χωρίς πρωτίστως να έχει προετοιμάσει το έδαφος για έναν ενιαίο αποτελεσματικό οργανισμό. Οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των εξαρτημένων ατόμων όπως δεν ενδιαφέρονται και για το μέλλον των εργαζομένων που ενδεχομένως θα απολυθούν. Και η Συμπαράταξη Πολιτών δήλωσε αλληλέγγυα στους υπευθύνους και φιλοξενούμενους του ΚΕΘΕΑ.

Ενάντιος στο διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών δήλωσε ο Δήμος Ζαχαριάδης ξεκαθαρίζοντας ότι τα στεγνά προγράμματα είναι εκείνα που προσφέρουν οριστική λύση στα εξαρτημένα άτομα. Ιδιωτικοποίηση και της διαδικασίας απεξάρτησης μέσω των ΜΚΟ διέβλεψε στην άκρη του τούνελ ο σύμβουλος του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχία των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ξεπερνά το ποσοστό του 70%.

Κατόπιν της γενικότερης συμφωνίας, το σώμα αποφάσισε ότι θα υιοθετούσε το προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο είχαν προσκομίσει οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ.

 

Προηγούμενο άρθρο

Η ΔΕΠΑ κυκλοφορεί στην Καβάλα κι ενημερώνει για το LNG

Επόμενο άρθρο

Κουραμπιέδες με το όνομα «Kavala» στην Τουρκία