Το πετρέλαιο φαίνεται να ενώνει την Καβάλα Oil και την Ενεργειακή Αιγαίου. Χθες μετά από μία διαδικασία προσέγγισης των δύο πλευρών, απόφαση με την οποία αναβλήθηκε για τις αρχές Μαΐου η προγραμματισμένη για χθες γενική συνέλευση της Kαβάλα Oil, αποφασίστηκε να γίνει μία ακόμη προσπάθεια, να υπάρξει συμφωνία, εκεί όπου τους τελευταίους μήνες υπάρχει διαφωνία και καταγγελία. Οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να βρουν λύση μεταξύ τους, στη βάση ότι οι μεν Ενεργειακή Αιγαίου θα πληρώσει όσα χρωστά, θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την αξιοποίηση του πεδίου «Ε». Όσο για τη διοίκηση της Καβάλα Oil θ΄ αλλάξει και θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα ως απλά μέλη δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, ένας εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο Βαγγέλης Παππάς. Οι διαπραγματεύσεις μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, στις 10 Μαϊου θα γίνουν γρήγορα. Πιθανόν ν΄ αρχίσουν και σήμερα. Θα είναι συζητήσεις που θα γίνουν στη βάση που προαναφέραμε. Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι έτοιμη να δώσει λύσεις προς την κατεύθυνση πληρωμής των χρεών, οι δε εργαζόμενοι εάν εξασφαλισθεί η επένδυση και η εκμετάλλευση του πεδίου «Ε», δε θα έχουν κανένα λόγο παρά να δεχθούν την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Καβάλα Oil.
Τα γεγονότα χθες δεν ξεκίνησαν έτσι. Όλα άρχισαν πολύ διαφορετικά. Σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε να οδηγούν σε αδιέξοδο. Τελικά τρεις εκπρόσωποι της Ενεργειακής, ο Μαθιός Ρήγας, ο κ. Μπένος κι ο κ. Λαμπαδάριος μπήκαν στο εργοστάσιο στις 11.30 το πρωί, μετά από διαπραγματεύσεις 40 περίπου λεπτών. Βγήκαν από το εργοστάσιο μισή ώρα αργότερα, στις 12.00 το μεσημέρι. Μπροστά στους δημοσιογράφους, που όλοι αυτή την ώρα περίμεναν περίμεναν στην πύλη του Σίγμα, έγιναν δηλώσεις στο κλίμα που προαναφέραμε.
Από τις 10.00 το πρωί στην περιοχή των πετρελαίων υπήρχε έντονη αστυνομική δύναμη. Μία διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκονταν στο εκθεσιακό κέντρο, μία δεύτερη διμοιρία ΜΑΤ βρίσκονταν στο δρόμο προς το ΣΙΓΜΑ, ενώ ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Σαλαμάγκας μαζί με τους επιτελείς της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας, περίμεναν τον Μ. Ρήγα μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο.
Δέκα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της γενικής συνέλευσης μία μεγάλη πομπή αυτοκινήτων προσέγγισε το χώρο των πετρελαίων. Οι άνδρες ασφάλειας της Καβάλα Oil, στην πύλη, ενημέρωσαν τον Β. Παππά για την άφιξη των εκπροσώπων της Ενεργειακής. Στο εργοστάσιο δεν κουνιόταν φύλλο. Δεν κυκλοφορούσε κανείς εργαζόμενος, παρά τις αντίθετες πληροφορίες. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ήσυχη.
Η διαφωνία υπήρξε όταν οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής ζήτησαν να περάσουν στο εργοστάσιο για τη γενική συνέλευση. Όχι τρεις, αλλά τέσσερις. Δηλαδή ο Μαθιός Ρήγας, ο Πάνος Μπένος, ο δικηγόρος Λαμπαδάριος στη θέση του κ. Τοπούζογλου, ο οποίος απουσίαζε και ο δικηγόρος Χαραλαμπίδης, αναπληρωματικός εκπρόσωπος της Ενεργειακής στη Γενική συνέλευση. Ο Β. Παππάς είπε ότι δε δέχεται να περάσει στο εργοστάσιο ο κ. Χαραλαμπίδης, από τη στιγμή που οι τρεις παρόντες εκπρόσωποι της Ενεργειακής καλύπτουν τις απαιτήσεις του καταστατικού. Οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής επέμεναν να μπει στο εργοστάσιο κι ο κ. Χαραλαμπίδης. Ενημερώθηκε η εισαγγελέας την ώρα που έφθανε στην πύλη, αφήνοντας το γραφείο του ο Β. Παππάς. Εκεί ο Β. Παππάς άνοιξε την μπάρα, να περάσουν οι τρεις εκπρόσωποι της Ενεργειακής. Σταμάτησε όμως τον κ. Χαραλαμπίδη.
Άρχισαν νέες διαπραγματεύσεις. Ο Μάκης Κοσκερίδης είπε στο Β. Παππάς ότι η εισαγγελέας δηλώνει ότι πρέπει να περάσει στη γενική συνέλευση κι ο κ. Χαραλαμπίδης. Ο Β. Παππάς ήταν ανένδοτος. Ο Μ. Ρήγας κινήθηκε ν΄ αποχωρήσει, θεωρώντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορούσε να γίνει γενική συνέλευση. Τότε ο Β. Παππάς ζήτησε να μιλήσει ο ίδιος με την εισαγγελέα, όπως κι έγινε. Η εισαγγελέας αφού ενημερώθηκε από τον Β. Παππά είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν αρκετή η παρουσία στη συνέλευση των τριών τακτικών εκπροσώπων της Ενεργειακής.
Ο Μ. Ρήγας δεν επέμενε για τον κ. Χαραλαμπίδη, πέρασε στο εργοστάσιο μαζί με τους Μπένο – Λαμπαδάριο, συνοδευόμενοι από το Β. Παππά.
Για μισή ώρα όλοι οι προαναφερθέντες βρίσκονταν στα γραφεία της εταιρίας. Όταν βγήκαν είχαν έρθει πολύ πιο κοντά. Τότε έγιναν δηλώσεις σχετικά με το τι θα συμβεί με τη νέα 10ήμερη διαπραγμάτευση, με τη νέα ευκαιρία που δίνει ο ένας εταίρος στον άλλον.
Οι δηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
Μαθιός Ρήγας
«Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση για τριάντα ημέρες. Προφανώς αποδεχθήκαμε το αίτημα και νομίζω πως έχουμε το χρόνο να κάτσουμε να βρούμε μία λύση, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, να δουλέψουμε, να βγάλουμε πετρέλαιο, που είναι το ζητούμενο για όλους μας. Θα παρακαλούσα να μη συνεχισθεί αυτή η κατάσταση από κανέναν. Να επικεντρωθούμε στο πως θα βγάλουμε πετρέλαιο, πως θα κάνουμε όλοι τη δουλειά μας».
Βαγγέλης Παππάς
«Η προσέγγιση και η συζήτηση είναι καθημερινή μας υπόθεση. Για μας ο κοινός στόχος μας είναι να βγάζουμε πετρέλαιο. Τη στιγμή που οι επόμενες μέρες θ΄ αποδείξει ότι πέφτουν οι τόνοι και αρχίζουμε και δουλεύουμε και δεν ασχολούμαστε με δηλώσεις στα ΜΜΕ αλλά κάνουμε αυτό που καλά ξέρουμε, δηλαδή το να οργανώσουμε την επόμενη μέρα ή τα επόμενα χρόνια, Νομίζω ότι αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε στο διάστημα μέχρι τις 10 Μαϊου και το ορίσαμε πολύ σύντομα, γιατί έχουμε χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο. Κι εγώ θα παρακαλούσα όλο αυτό το διάστημα ο τοπικός τύπος τουλάχιστον να μας βοηθήσει, να ηρεμήσουμε ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία λύση που θα είναι πρώτα απ΄ όλα για την Καβάλα, για την Ελλάδα, για όλους.
Αρχίζουμε να συζητάμε και ελπίζουμε να καταλήξουμε σ΄ αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή να σηκώσουμε τα μανίκια και ν΄ αρχίζουμε να βγάζουμε περισσότερο πετρέλαιο.
Όλα αυτά θα διαβαθμιστούν, θα ρυθμιστούν κι εφόσον συζητάμε σε μία βάση να χαμηλώσουν οι τόνοι, δε νομίζω ότι θα τα κάνουμε δικαστήρια ή με δηλώσεις στις εφημερίδες. Είπαμε ότι δε θα κάνουμε καμιά δήλωση τις επόμενες ημέρες σε εφημερίδες, ώστε να μπορέσουμε οι δύο πλευρές να βρούμε την κοινή συνισταμένη, και να πάμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι το πετρέλαιο».