Στη μεγάλη αίθουσα της ιστορικά φορτισμένης Μεγάλης Λέσχης με την παρουσία έγκριτων επιστημόνων από το χώρο κυρίως των Ανθρωπιστικών Επιστημών ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου το τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο “100 χρόνια μετά: Οι πρόσφυγες του 1922-Η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας.”
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό με τους Δήμους Καβάλας και Δράμας. Κατά το διήμερο των εργασιών του Συνεδρίου στην πόλη μας, πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των εισηγητών.
Ένα αδιόρατο νήμα και κυρίως η φροντισμενη από τους συνδιοργανωτές θεματολογία συνέθεσε το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και εν τέλει το πολιτισμικό μωσαϊκό των συνθηκών που αντιμετώπισε το προσφυγικό κύμα που άκον βρέθηκε στα “φιλόξενα” χώματα της Ανατολικής Μακεδονίας.
Γόνοι προσφύγων καθημερινά είχαμε ακούσματα από τους πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας που με το πείσμα για δημιουργία και προκοπή το μετέγραψαν στα κατοπινά χρόνια σε έπος του Ελληνισμού. Μόνο που τα ακούσματα αυτά από τις διηγήσεις τους ήταν θραύσματα μιας συνθλιμμένης μνήμης. “Όσο κι’ο νους να τυραννιέται, άσπρην ημέρα δε θυμιέται.” που θα’ λεγε ο ποιητής.
Οι ανακοινώσεις των εισηγητών, βοηθούμενες από το νυστέρι της επιστήμης καθώς και από την επενέργεια του κοινού γιατρού, του χρόνου, ήρθαν να φωτίσουν τις σκιερές πτυχές της συλλογικής μνήμης και να συνθέσουν το ιστορικό μωσαϊκό της πιο ταραγμένης κοινωνικά εποχής, των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό.
Θα ήταν απρέπεια να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους ανέλαβαν την πραγμάτωση ενός εγχειρήματος που αποτελεί την πιο σεβαστική σπονδή στον αγώνα των προσφύγων. Στον αγώνα τους για μια ζωή αλλιώς στους τόπους που βρέθηκαν που όμως ήταν μια ζωή σε συνέχεια αυτών που άφησαν …
Δ. Εμμανουηλίδης
πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ν. Καβάλας