Dark Mode Light Mode

100 χρόνια Προσφυγικού Ελληνισμού στο Παλαιοχώρι (φωτογραφίες)

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τα “100 Χρόνια Προσφυγικού Ελληνισμού στο Παλαιοχώρι” και την ίδρυση της Ενορίας του Αποστόλου Θωμά. Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους:

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ιωακείμ ως Επίτιμος προσκεκλημένος
  • Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος
  • Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Απόστολος
  • Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης
  • Ο Άρχων Νοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Καθηγητής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Αιμίλιος Μαυρουδής
  • Πλήθος εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, πολιτειακών, περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών αρχών

Το Σάββατο τελέστηκε με λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αποστόλου Θωμά παρουσία τιμητικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου και του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Δρυάδος, όπου τα Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου παρουσίασαν χορούς της Μικράς Ασίας και του Πόντου, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερούπολης και το μουσικό σύνολο Συνηχούντες μας ταξίδεψαν στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα τραγούδια της προσφυγιάς και ο συντοπίτης μας Καθηγητής κύριος Αιμίλιος Μαυρουδής απέδωσε ιστορικά και τεκμηριωμένα όλα τα γεγονότα που συντελέστηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των Προσφύγων στο χωριό μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα απαραίτητα ενθύμια και αναμνηστικά στους Μητροπολίτες Προύσης και Ελευθερουπόλεως, στον Επίσκοπο Τανάγρας και στον Καθηγητή κύριο Αιμίλιο Μαυρουδή.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αποστόλου Θωμά, παρουσία τιμητικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου και του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου.

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ κύρηξε τον Θείο λόγο, στο τέλος πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του πατρός Γεωργίου Βαλσαμάκη, ιδρυτού της Ενορίας του Αποστόλου Θωμά, καθώς και η χειροθεσία σε Αναγνώστη του μέλους του Συλλόγου μας Θεολόγου Μαστορή.

Την διοργάνωση των εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας με επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου, η Ενορία Αγίου Γεωργίου και Αποστόλου Θωμά Παλαιοχωρίου και η Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου.

Αρωγοί και πολύτιμοι συμπαραστάτες σε όλη την προσπάθεια μας ήταν ο Δήμος Παγγαίου και η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου

Προηγούμενο άρθρο

Διαφορετικές αντιλήψεις για τη φυσιογνωμία του αστικού τοπίου: Γράφει ο Σωτήρης Παναγόπουλος

Επόμενο άρθρο

Ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από την έκθεση «Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη»