Dark Mode Light Mode

110 χρόνια προσφοράς Φιλοπτώχου Αδελφότητας

Πραγματοποιείται σήμερα στις 8.00 το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, μία ακόμη εκδήλωση αφιερωμενη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Η εκδήλωση έχει σχέση με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, η οποία φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια προσφοράς.

Ομιλήτρια είναι η Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, φιλόλογος και συγγραφέας, που έχει ερευνήσει αναλυτικά την ιστορία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας, με αποκορύφωμα σχετική έκδοση – ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο – που κυκλοφόρησε το 1992.

Η σημερινή εκδήλωση βρίσκει τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας σε μία δύσκολη στιγμή, αφού περίπου πριν από μία εβδομάδα πέθανε η Δομνίκη Ανανιάδου, επί σειρά ετών πρόεδρος της Φιλοπτώχου. Η Δομνίκη Ανανιάδου βοήθησε και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα για όσο καιρό ασχολούνταν με τα διοικητικά της, κυρίως όμως με την προσφορά της στην τοπική κοινωνία.

Ανέλαβε πρόεδρος τον Οκτώβριο του 1986, όταν διαδέχθηκε την Έλλη Βασιλικού. Η τοπική κοινωνία παρακολούθησε προ ημερών τη νεκρώσιμη ακολουθία, απευθύνονται έναν ύστατο χαιρετισμό στη Δομνίκη Ανανιάδου.

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία για τη Δομνίκη Ανανιάδου, διαβάστηκε από τη σημερινή πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Οδεττη Κολοκοτρώνη, το ακόλουθο κείμενο:

 

«Αγαπημένη μου Δομνίκη,

Αισθάνομαι συγκινημένη και μεγάλη ευθύνη, που πρέπει ΕΓΩ να μιλήσω για τη ζωή, την προσωπικότητα και το σημαντικό σου έργο.

Η Δομνίκη γεννήθηκε στην Κίο, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 εγκαταστάθηκε με τους γονείς και τις αδελφές της στην Καβάλα.

Φοίτησε στο γυμνάσιο, τη γαλλική σχολή Saint Joseph και σπούδασε 4 χρόνια στη Νομική σχολή Αθηνών.

Παντρεύτηκε τον έγκριτο δικηγόρο Πρόδρομο Ανανιάδη και απέκτησε τρία παιδιά. Αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της και ευτύχησε να τα δει αποκαταστημένα με παιδιά και εγγόνια.

Πολύ νέα έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της οποίας διετέλεσε ταμίας, αντιπρόεδρος και τα τελευταία 26 χρόνια Πρόεδρος.

Διακρίθηκε για τη δυναμική της παρουσία, την ευγένεια και την αφοσίωση στο σκοπό της αδελφότητας.

Τιμήθηκε από την Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, την Θρακική Εστία, το Ροταριανό Όμιλο και το Σύλλογο Καβαλιωτών οι Φίλιπποι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της απένειμε τον τίτλο της επιτίμου Προέδρου για τα 52 χρόνια προσφοράς της στο Ίδρυμα.

Ακούραστη, ευγενική με τους εργαζόμενους, στοργική στους σεβάσμιους γέροντες του Ιδρύματος.

Όλοι τη θυμούνται με αγάπη για το ενδιαφέρον της.

Αγαπημένη μας Δομνίκη,

Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να σου πούμε πόσο σ΄ αγαπάμε και πόσο σημαντική ήσουν όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή μας.

Έφυγες πλήρης ημερών, γεμάτη από την αγάπη των παιδιών και εγγονών σου και την εκτίμηση της κοινωνίας μας για την πολύτιμη προσφορά σου.

Οι συνεργάτιδές σου θα σε θυμούνται πάντα σαν ένα λαμπρό παράδειγμα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Προηγούμενο άρθρο

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων για τις επόμενες απεργίες

Επόμενο άρθρο

Μεγάλη πρόκριση της Ενωσης με 77-74 επί του Ρεθύμνου - Ηγέτες Νάναλι- Στεφανίδης