Dark Mode Light Mode

12 πρόστιμα της Πυροσβεστικής σε πολίτες που άναψαν φωτιά αν και αυτό απαγορεύεται

Με τον πύραρχο Αντώνη Χρηστίδη είχαμε συζητήσει και πριν από δύο περίπου μήνες. Στην έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Η νέα του συνέντευξη στην Πρωινή έγινε με την περίοδο να είναι σε εξέλιξη, τον καιρό δύσκολο και ζεστό και τα περιστατικά υπαρκτά.

Αλλά σε όλα η Πυροσβεστική Καβάλας απέτρεψε τα χειρότερα. Ο διοικητής της Π.Υ. στον Νομό Καβάλας επικεντρώνεται στην κακή μας συνήθεια να ανάβουμε φωτιά να κάψουμε χόρτα, αν και αυτό απαγορεύεται. Να ανάβουμε φωτιά να ψήσουμε, που επίσης απαγορεύεται.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως εξελίσσεται η αντιπυρική περίοδος στο Ν. Καβάλας; Διαβάζουμε συχνά τα πρόστιμα που μπαίνουν σ’ αυτούς που ανάβουν φωτιές για να ψήσουν, να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά…

Απ: Παρόλο που μπήκαμε για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο, έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι συμπολίτες μας δε λένε να καταλάβουν ότι απαγορεύεται η χρήση φωτιάς για διαφόρους λόγους. Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο. Το αποτέλεσμα είναι ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί από τη διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Νομού Καβάλας 12 διοικητικά πρόστιμα. Δεν αρκεί όμως. Δεν είναι αυτή η λύση. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε στοιχειώδη υπευθυνότητα.

Ερ: Πως θα περιγράφατε αυτά τα περιστατικά;

Απ: Υπήρχαν κάποιες δικαιολογίες (π.χ. είχα δίπλα νερό σε περίπτωση που ξέφευγε κτλ) αλλά αυτό δεν ισχύει, δεν αρκεί. Υπάρχει απαγόρευση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μπήκαμε για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο και όλοι πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συμβάντα. Μέχρι τώρα προλαβαίνουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει πολύ γρήγορη κινητοποίηση και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας. Οπότε πρέπει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Ερ: Αυτό που λένε συχνά και εμπλέκεται -λίγο ή περισσότερο- και η υπηρεσία σας, να καθαριστούν οι χώροι οι κοινόχρηστοι. Οι ιδιωτικοί, τα ελεύθερα οικόπεδα. Γίνεται;

Απ: Βασικά αυτό είναι αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Οι οικοπεδικοί χώροι που πρέπει να καθαριστούν και ο τρόπος που πρέπει να γίνει αυτό, είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έξω με περιπολίες σε καθημερινή βάση και αν δούμε κάποια σημεία ιδιαίτερα επικίνδυνα, κάνουμε και τις απαραίτητες ενέργειες. Επισημαίνουμε στη Δημοτική Αρχή, στον αρμόδιο φορέα ότι υπάρχει κίνδυνος.

Ερ: Τα περιστατικά πυρκαγιών είναι λίγα μέχρι στιγμής. Πως θα τα σχολιάζατε μέχρι τώρα;

Απ: Τα περιστατικά είναι λίγα γιατί τα προλαβαίνουμε σε πρώτο χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Δε φτάνει αυτό. Πρέπει να δείξουν όλοι οι συμπολίτες μας υπευθυνότητα. Σχετικά με ορισμένα περιστατικά -στα οποία έχουν γίνει δικογραφίες-ερευνώνται τα αίτια από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας μας,  πάντα σε συνεννόηση και με τις εντολές του Εισαγγελέα της Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην υπάρξουν αλλαγές σε 4 σχολεία

Επόμενο άρθρο

Το μήνυμα του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων προς τους πολίτες της Καβάλας