Dark Mode Light Mode

122 πρόσφυγες στο «Ασημακοπουλου»

Εκατόν είκοσι δύο είναι οι πρόσφυγες που μέχρι και την περασμένη Παρασκευή φιλοξενούνταν στους χώρους του στρατοπέδου «Ασημακοπουλου». Όπως φαίνεται ο αριθμός των προσφύγων έχει οριστικοποιηθεί ελαφρώς πάνω από τους εκατό. Οι αποχωρήσεις γίνονται σπανιότερα. Πολλοί δε αποχωρούν για να καταγραφούν σε κέντρα των Αθηνών και στη συνέχεια επανέρχονται στην Καβάλα.

Μία οικογένεια από τη Νέα Καρβάλη, που ήταν φιλοξενούμενη στο χωριό, μετακόμισε και βρίσκεται πλέον στο στρατόπεδο «Ασημακοπουλου».

Τέσσερα άτομα, πρόσφυγες που ως τώρα είναι στο στρατόπεδο,  σήμερα Δευτέρα αποχωρούν για την Αθήνα, προκειμένου να καταγραφούν ελπίζοντας ότι θα προωθηθούν στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται ο πατέρας της οικογένειας.

Οι εργασίες συνεχίζονται. Φαίνεται ότι θα συμπληρωθούν με νέες. Φημολογείται η μεταφορά οικίσκων στο χώρο του στρατοπέδου που διατίθεται σε πρόσφυγες, ενώ τα σενάρια γιο αύξηση του αριθμού των προσφύγων, υπάρχουν, αλλά επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη.

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι θα μεταφερθούν κι άλλοι πρόσφυγες στο «Ασημακοπουλου», από 100 έως 200, αυτό φαίνεται ότι αργεί, ίσως να μη γίνει ποτέ.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει την κατάσταση για την εκπαίδευση των μικρών παιδιών από τη Συρία και το Ιράκ. Το πρόγραμμα είναι διαφορετικό, όπως περιγράφεται στην κοινή υπουργική απόφαση. Διαφορετικό σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Και στην Καβάλα τα παιδιά δεν πρόκειται να συνυπάρξουν με μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων. Όπου μεταφερθούν σε δημοτικά σχολεία κοντά στην περιοχή του στρατοπέδου, αυτό θα γίνει τις απογευματινές ώρες, δηλαδή τα προσφυγόπουλα θα κάνουνε μάθημα μόνα τους. Γι΄ αυτά που είναι μικρής ηλικίας, νήπια ή πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου – το προβλέπει συγκεκριμένα η ΚΥΑ – το μάθημα θα γίνεται στους χώρους φιλοξενίας.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πολύ όμορφη εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, από το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ, όπου γυναίκες από τη Συρία και το Ιράκ ήρθαν πιο κοντά με γυναίκες που διαμένουν στην Καβάλα. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης η Άννα Μισιριάν, επικεφαλής του Κέντρου ΜΟΗΑ, ανακοίνωσε ότι πήρε την έγκριση του υπουργείου κι έτσι θα υλοποιηθεί και δεύτερο πρόγραμμα επικουρικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης των προσφυγόπουλων.

Το πρόγραμμα αυτό θα είναι σαν το πρώτο, που υλοποίησε το Κέντρο. Δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, που θα υλοποιήσει το υπουργείο παιδείας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ψηλά ο πήχης των εγκαινίων της KAVALA EXPO 2016

Επόμενο άρθρο

Κ. Αντωνιάδης: «Η κυβέρνηση αποσκοπεί στον έλεγχο της Τ.Α.»