Με απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων δίδεται παράταση 14 μηνών στο αρδευτικό Νέστου, ένα πολυσυζητημένο έργο για το οποίο η εξέλιξη όπως όλα τα δημόσια έργα αυτής της περιόδου δεν ήταν η αναμενόμενη. Το συγκεκριμένο έργο μελετήθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας το 2009. Δημοπρατήθηκε το 2011. Κοινοπραξία εταιριών από τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη, ανέλαβε να το εκτελέσει, το 2013.
Το έργο ανήκει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, η επίβλεψη πάντως γίνεται από την υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο κατέθεσε στο υπουργείο αίτημα με το οποίο ζήτησε 16μηνη παράταση, το αίτημα απασχόλησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, τώρα το υπουργείο κάνει θετική την παράταση για την ολοκλήρωσή του, αλλά μόνο για 14 μήνες.
Το έργο μετά από αυτή την παράταση των 14 μηνών θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2017.
Μεταξύ των λόγων για τους οποίους γίνεται παράταση στο έργο, αναφέρονται, η μετατόπιση στύλου της ΔΕΗ, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες το 2014 και το 2015, αλλά και το γεγονός ότι καθυστέρησε 1,5 μήνα η υπογεγραμμένη ανάμεσα στα δύο μέρη σύμβαση, να φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Ουσιαστικά με την παράταση που δίδεται στο έργο, αυτό γίνεται έργο γέφυρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο νέο. Επί της ουσίας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Μπαλτατζής, γνωστό πρόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
Το υπουργείο αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους εγκρίνει την παράταση για την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων δυτικής πεδιάδας, Νέστου, Νομού Καβάλας, ως εξής:
Η καθυστέρηση κατά ενάμιση (1,5) μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης της αποστολής του φακέλου τω συμβατικών στοιχείων του έργου και εξ αυτού, του ορισμού Επίβλεψης και Επιτροπής παραλαβής αφανών εργασιών.
Η καθυστέρηση κατά τρεισήμισι (3,5) μήνες για την κατασκευή της κύριας διώρυγας Δ, λόγω εκτέλεσης υπερσυμβατικών ποσοτήτων για την κατασκευή συμπιεσμένου επιχώματος. Η μελέτη προέβλεπε 2.410,50m3 ενώ απαιτήθηκαν 12.589,32m3 (λάθος προμέτρησης). Πριν την έναρξη της κατασκευής απαιτήθηκε η μετατόπιση ενός στύλου ΔΕΗ που βρισκόταν εντός της ζώνης κατάληψης των έργων της κύριας διώρυγας Δ. Η καθυστέρηση, λόγω των συχνών και έντονων καιρικών φαινομένων και παγετών για τα έτη 2014 και 2015, όπως αποτυπώνονται στα ημερολόγια του έργου, είναι αναλυτικά: Ιανουάριος 2014 (12 ημέρες), Μάρτιος-Απρίλιος του 2014 (8 ημέρες), Ιούνιος του 2014 (6 ημέρες), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος του 2014 (18 ημέρες), Δεκέμβριος του 2014 (21 ημέρες), Ιανουάριος 2015 (8 ημέρες), Φεβρουάριος του 2015 (22 ημέρες), Μάρτιος-Απρίλιος του 2015 (28 ημέρες) και Οκτώβριος-Νοέμβριος του 2015 (10 ημέρες). Η ποιότητα των εδαφών (αργιλοϊλλυώδη) σε πολλά τμήματα του έργου, έχει ως αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να προκαλούν παρατεταμένες καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας προσέγγισης στις ζώνες έργων των οχημάτων και μηχανημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ήταν αδύνατη η άμεση έναρξη των εργασιών, αμέσως μετά την παύση τους. Η συνολική καθυστέρηση λόγω της ως άνω αιτίας ανέρχεται σε πέντε (5) μήνες. Η λειτουργία του υφιστάμενου στραγγιστικού δικτύου, ως αρδευτικό κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα την διήθηση μεγάλων ποσοτήτων νερού καθώς και υπερχειλίσεις στις ζώνες έργων, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα βατότητας στην κατασκευή σταθερών επιφανειών για την κατασκευή επιχωμάτων όπου εδράζονται οι διώρυγες μεταφοράς και διανομής νερού και άλλα τεχνικά έργα και εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου. Η συνολική καθυστέρηση λόγω της ως άνω αιτίας ανέρχεται σε ενάμισι (1,5) μήνα. Η διακοπή των εργασιών κατά δύο (2) μήνες, λόγω μη εξόφλησης του 7ου λογαριασμού ήτοι από 12-06-2015 (δήλωση διακοπής του αναδόχου) έως την άρση διακοπής στις 07-08-2015 (εξόφληση 7ου λογαριασμού). Για την ανασυγκρότηση του εργοταξίου και την επανέναρξη των εργασιών, μετά την διακοπή απαιτήθηκε διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών.
-=