Dark Mode Light Mode

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου – Διοργανώνεται στην παραλία της Νέας Περάμου

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παγγαίου Κρυσταλλία Παπανικολάου θα παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στον χώρο του Παλιού Τελωνείου της Νέας Περάμου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουλίου, ενώ στην παραλιακή οδό θα τοποθετηθούν 12 εκθετήρια προκειμένου να στεγαστούν οι 30 συμμετέχοντες εκθέτες από διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που μια ανάλογη πρωτοβουλία εκδηλώνεται από τον δήμο Παγγαίου, η διοίκηση του οποίου στηρίζει ενεργά τον πολιτισμό και τον θεωρεί ως μοχλό ανάπτυξης του τόπου. Τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης εξέφρασαν την ελπίδα αν όχι την πεποίθησή τους ότι το Φεστιβάλ θα καθιερωθεί ως θεσμός και θα επαναλαμβάνεται σαν ετήσιο ραντεβού.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μπαρμπουνάκης, το κεντρικό Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας επιτυχημένη πορεία και αριθμό επισκεπτών που ξεπερνά τις 500.000. Η πρωτοβουλία φιλοξενίας του Φεστιβάλ Βιβλίου από τη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου είναι κι ένα στοίχημα το οποίο με κάθε τρόπο θα επιχειρήσουν να κερδίσουν οι διοργανωτές.

Από την πλευρά της η Κρυσταλλία Παπανικολάου αναφέρθηκε στην πλούσια δράση των 75 πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι λειτουργούν στους σαράντα οικισμούς του δήμου, με τη διοίκηση να στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια. Πολιτισμός και τουρισμός χρησιμοποιούνται ως δύο συνισταμένες προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή. Φαίνεται μάλιστα ότι οι προσπάθειες αποδίδουν, αφού φέτος και μεγαλύτερη πληρότητα σημειώνεται στα καταλύματα, αλλά και οι επαγγελματίες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για έναν Ιούνη αρκούντως τουριστικό και με αυξημένη κίνηση.

Πλήθος είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που και φέτος απαρτίζουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα, ενώ σημαντικές εκθέσεις ντόπιων εικαστικών θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έξω και γύρω από το κτήριο του παλιού τελωνείου. Όσα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο εκδηλώσεων, σημείωσαν επιτυχία πέραν της αναμενόμενης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών. Κι όλα αυτά ενώ η χώρα και η περιοχή διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά σε πολλούς τομείς, κυρίως όμως στον οικονομικό.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ιδρύθηκε το 1982. Από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς το Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις. Το έργο και η απήχηση όλων των θεσμών, δράσεων και πρωτοβουλιών του, έχουν καταξιώσει τον ΣΕΚΒΕ στη συνείδηση των πολιτών, ως τον πιο δραστήριο και ζωντανό φορέα πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην πορεία του, ο Σύνδεσμος Εκδοτών με επίκεντρο το Φεστιβάλ Βιβλίου και τον Πνευματικό Μάιο, δημιούργησε θεσμούς, δράσεις και πρωτοβουλίες για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Τα Περιφερειακά Φεστιβάλ Βιβλίου σε ακριτικές πόλεις της χώρας μας (Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Φλώρινα, Καβάλα, Σέρρες κ.α.), οι «Ανοιξιάτικες Ημέρες Παιδείας» με εκδηλώσεις για το παιδί και το βιβλίο, η ετήσια Έκθεση Βορειοελλαδιτών Συγγραφέων, ο εορτασμός κάθε χρονιά στην πλατεία Αριστοτέλους της 2ας Απριλίου – Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το «Τρένο του Βιβλίου» (μια κινητή έκθεση βιβλίου επάνω στις ράγες), το διήμερο για τα θερινά σινεμά «Χίλιες και δυο νύχτες σινεμά», όπου κινηματογραφόφιλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παλιές ελληνικές και ξένες ταινίες αλλά και συζητήσεις για τα θερινά σινεμά, όπως και βραβεύσεις σημαντικών ανθρώπων του κινηματογράφου, η «Γαλάζια Γραμμή» (παιδικά παραμύθια από το τηλέφωνο σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), η συμμετοχή στην Παγκόσμια Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (τιμώμενη χώρα το 2001 η Ελλάδα), κοινές εκδόσεις και βιβλιογραφικοί οδηγοί.

Σταθμό στην πορεία του ΣΕΚΒΕ αποτελεί η ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει ως στόχο την γνωριμία, συνεργασία και αλληλεγγύη των συγγραφέων, εκδοτών και μεταφραστών της Βαλκανικής και την έκδοση κοινών ποιοτικών βαλκανικών έργων.

Επίσης ο Σύνδεσμος συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς στο Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που δημιούργησε η πολιτιστική πρωτεύουσα και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση και καταγραφή όλου του αρχειακού υλικού για την βορειοελλαδίτικη λογοτεχνία και οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Επόμενο άρθρο

Εντείνουν τις πιέσεις οι δημοτικοί υπάλληλοι για να σταματήσουν τις απολύσεις