Γράφει στο Flaginlife η Ισιδώρα Τσιγκουράκου
Το 180 Degrees, μία κορυφαία πρόταση ψυχαγωγίας και χώρος απόλαυσης μοναδικών cocktails στην Καβάλα, δίκαια βρίσκεται στην κορυφή των αντίστοιχων σημείων και σε πλήρη αντιστοίχιση με τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει κανείς για το 180 Degrees Sun and Lounge, είναι πως σε ό,τι αφορά την πόλη της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα place to be με την πλήρη έννοια της έκφρασης.
Χωροταξικά στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην παραλία, και σ’ ένα σημείο όπου το 180 Degrees αποτελεί μια μεταφορά της πραγματικότητας χωρίς καμία υπερβολή, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για ξεκούραση και far niente. Οι παλιότεροι, είναι βέβαιο ότι θυμούνται πως εδώ βρισκόταν η αρχή της παλιάς ψαραγοράς της πόλης.
Το 180 Degrees Sun and Lounge είναι ένας εξαιρετικά ευχάριστος και καλοστημένος all day χώρος. Λογικά, όποιος τον επισκέπτεται για πρώτη φορά, δύσκολα μπορεί να σκεφτεί ότι εκτός από όλα τα άλλα που μπορεί να δοκιμάσει σε αυτό το all day bar restaurant, το bar του έχει μια περίοπτη θέση σε ότι αφορά την πρόταση που κάνει σε αλκοόλ και cocktails.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι βρίσκεται ανάμεσα στα πολύ λίγα μαγαζιά εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που βραβεύτηκε στα περσινά FLAG Bar Awards και μάλιστα με την ύψιστη διάκριση των 2 σημαιών. Η πολύ ευχάριστη αίσθηση που σου δημιουργεί ο εξωτερικός χώρος του 180 Degrees, δεν αλλάζει ούτε αν επιλέξεις να περάσεις την ώρα σου στο εσωτερικό του.
Το οίκημα που στο παρελθόν φιλοξενούσε μια τράπεζα, ακολουθήθηκε μια φιλοσοφία στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών του χώρων, που φυσικά του χάρισε μια καινούρια αύρα που συμπληρώνει τη συνολική εικόνα.
Το ενδιαφέρον όμως του χώρου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε συνδυασμό με το πολύχρωμο κοινό, το οποίο ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή της νύχτας, φωτίζει μεταφορικά και κυριολεκτικά το 180 Degrees, δίνοντας του τη λάμψη που του επιτρέπει να θεωρείται ένα από τα hot spots της πόλης.
Σε ό,τι αφορά τη γευστική πρόταση του μενού, μπορεί να καλύψει όχι μόνο κάθε ανάγκη του επισκέπτη, αλλά και τις διαφορετικές απαιτήσεις που προκύπτουν ανάλογα την ώρα της ημέρας που θα αποφασίσετε να το επισκεφτείτε.
Προφανώς στο 180 Degrees η ημέρα ξεκινάει με brunch. Από μια απλή μπαγκέτα-σάντουιτς μέχρι σύνθετες επιλογές που γεμίζουν το τραπέζι των φίλων του πρωϊνού, υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται για να καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Εδώ αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συλλογή σε pancakes, τα οποία από μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν τα βήματα σας στο χώρο.
Η εικόνα δεν αλλάζει την υπόλοιπη μέρα. Ανάλογα με την όρεξή σας, μπορείτε να διαλέξετε μία χειροποίητη πίτσα, ένα πολύ ενδιαφέρον ριζότο, μία καρμπονάρα ή ένα πιάτο με μια εξωτική πινελιά όπως π.χ τα noodles λαχανικών.
Και όταν πέσει ο ήλιος και η φυσιογνωμία του all day αρχίσει να υποχωρεί αφήνοντας τη θέση της στο bar restaurant, η πρόταση εμπλουτίζεται με σοβαρά κύρια πιάτα, όπως το περουβιανό μοσχαράκι, αλλά κυρίως με επιλεγμένα αλκοόλ για τους επαΐοντες και πολύ καλά cocktails. Όπως είναι φυσικό, όσο βραδιάζει τα beats ανεβαίνουν.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλα τόσα σχολιάζοντας το χώρο, τον κόσμο, την ατμόσφαιρα και τη γευστική πρόταση του 180 Degrees. Νομίζω όμως ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να το κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία για όσους αναζητούν μια ποιοτική έξοδο, είναι να ζήσουν το χώρο και τα vibes του απολαμβάνοντας πραγματικά πολύ καλά cocktails από το χέρι του εξαιρετικού τεχνικά και απόλυτα δημιουργικού επικεφαλής bar tender Τάσου Γιέχου, που είναι ο και σημαντικός συντελεστής για την επιτυχία και τις βραβεύσεις του 180 Degrees.
Άλλωστε αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν, μιλάμε για ένα από τα καθιερωμένα ονόματα στον χώρο του bartending όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι διακρίσεις με τις οποίες έχει τιμηθεί.
Για του λόγου το αληθές, σας προτείνουμε να φτιάξετε και ένα από τα signature cocktails του Τάσου Γιέχου. Αν ανήκετε σε αυτούς οι οποίοι εκτός από το να δοκιμάζουν cocktails στο bar της αρέσκειας τους, επιχειρούν να το κάνουν και στο σπίτι τους σας το συστήνουμε.
Ένα cocktail και ελληνικό και νόστιμο και εύκολο, με μια μικρή δυσκολία ίσως στην αρμπαρόριζα και στον κάρδαμο, που πιστεύουμε όμως ότι αξίζει τον κόπο να τα αναζητήσετε σε ένα supermarket, όπου θα τα βρείτε εύκολα.
Aegean Spirit
Υλικά:
20ml Βότκα
40ml λικέρ Μαστίχας
15ml σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1 προς 1 σε ζάχαρη και νερό)
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
2 σπυριά κάρδαμο
1 φύλλο αρμπαρόριζας / εναλλακτικά 1 φύλλο λουΐζας
Λίγο ροζ ή μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα shaker με πάγο, τα χτυπάμε και διπλοσουρώνουμε σε χαμηλό ποτήρι (old fashion). Έπειτα προσθέτουμε πάγο και γαρνίρουμε με τα έλαια φλούδας λεμονιού, ένα φύλλο αρμπαρόριζας ή λουΐζας και λίγο ροζ πιπέρι είτε μαύρο, για όσους θέλουν λίγη αψάδα.
Καλή απόλαυση!
πηγή: flaginlife.gr